11 osztrák tervező, akit érdemes megkeresni Bécsben

Ausztria nem olyan híres divatéletéről, mint Franciaország, pedig jópár tehetséges tervező dolgozik a szomszédunkban és már egész komoly divathetük is van. A magyar tervezők közül is egyre többen Bécs felé terjeszkednek – az Aquanauta, az Artista, a Nubu nevébe botlottunk lépten-nyomon –, de mi most csak azokat az osztrák tervezőket mutatjuk be, akik Ausztriában tanulták a szakmát. Mind a 11 designernek jól működő honlapja és bécsi üzlete van, úgyhogy ha valamelyikük stílusa megtetszik, amellett, hogy a neten végignézheti a legújabb kollekciót, meg is látogathatja az üzletet. Azért arra készüljön fel, hogy nem ússza meg fillérekből.

1. Pitour

A Pitour tervezője, Maria Oberfrank először 2006 tavaszán rukkolt elő saját kollekcióval. Azóta férfiaknak és nőknek is tervez, jellemző rá az egyszerű elegancia és a trendek távolról való követése. Különleges anyagokat, színeket használ, ruháit többféleképp fel lehet venni. Az idei tavaszi-nyári kollekciójának fantázianeve Metal glam, ennek megfelelően sok fényes anyagot, halvány színeket, szürkéket, lilákat, extravagáns összeállításokat vonultatott fel a márka az őszi MQ Vienna Fashion Week-en. A márka kiegészítőire is a fémes csillogás és a gondos, kézműves kidolgozottság jellemző.

Itt keresse az üzletet: MuseumsQuartier Bécs, Museumsplatz 1, Combinat

A netshopért kattintson ide!

2. Callisti

Martina Mueller 2007 januárjában indította saját márkáját, a Callisti-t és ugyanabban az évben meg is nyitotta saját üzletét Bécsben. Jellemzően prêt-à-porter kollekciókat készít, 2009-ben varrta le első couture vonalát, a Luxury Couture Line-t. Mueller kollekciói mindig időtlen eleganciát, és modern érzékiséget sugallnak a márka saját leírása szerint. A Callisti sokat szerepel osztrák magazinokban, tévében, a tervezőnő osztrák és német hírességeket szokott öltöztetni, például Katrin Lampe-t, Lena Gercke-t, Gitta Saxx-ot, Lena Reichmuth-t.

Itt keresse az üzletet: Lerchenfelder Strasse 92, 1080 Bécs

A netshopért kattintson ide!

3. Michel Mayer

Michaela Mayer az alapítója és tulajdonosa a jól menő márkának, melynek minden darabja Ausztriában készül. Mayer a bécsi Herbststrassén tanulta a szakmát, a márka minimalista, modern és innovatív stílusáról híres. A Michel Mayer márkán belül általában készül egy nemzetközi kollekció, egy kasmír kötött kollekció és egy couture kollekció, melyet osztrák celebek szokat viselni. Mayer első üzletét 2001-ben nyitotta Bécsben, saját márkája mellett vendégtervezőként dolgozott az osztrák Palmers fehérneműmárkánál.

Itt keresse az üzletet: Singerstrasse 7, 1010 Bécs

Netshop nincs.

4. Kayiko

Karin Oèbster 1998-ban alapított luxusmárkája egyedi, avant-garde ruhákat és exkluzív, limitált számú kiegészítő-kollekciókat kínál férfiaknak és nőknek egyaránt. Leginkább önbizalommal teli kozmopitáknak ajánlott a Kayikónál vásárolni, akik szeretik a természetes anyagokat, laza szabásvonalakat. Oèbster hitvallása „a kevesebb több”, ez látszik az anyagok színén, és a lookbook modelleinek ékszerezésén is.

Itt keresse az üzletet: Windmühlgasse 16, 1060 Bécs

Netshop nincs, Facebook oldal van.

5. Elfenkleid

Sandra Thaler és Annette Prechtl 2001-ben diplomázott a Herbststrassén, 2003-ban nyitották üzletüket. A duó ruháira a letisztult vonalak és tompa színek jellemzőek. A prêt-à-porter vonal mellett esküvői ruhákra specializálódtak, náluk a teljesen fehér esküvői ruhák mellett gyönyörű fekete estélyiket is érdemes keresni – a black & white edition pedig azoknak a menyasszonyoknak szól, akik szeretnék fekete övvel feldobni légies ruhájukat. A prêt-à-porter ruhákra is a laza vonalak, természetes anyagok és légies sziluettek jellemzők.

Itt keresse az üzletet: Margaretenstr. 39 3-4, 1040 Bécs

A netshopért kattintson ide!

asasasa

6. Lena Hoschek

Személyes kedvencünk a felsorolt tervezők közül a vagány Lena Hoschek, aki Vivienne Westwood londoni stúdiójában szerzett gyakorlatot, majd 2006-ban, mindösszes 24 évesen megalapította saját márkáját. Kollekciói nem követik a trendeket, nem a szokásos módon menők, hanem a 40-es, 50-es évek stílusát idézik, tradicionális anyagokból, igényesen vannak elkészítve és kiemelik viselőjük nőies oldalát. A pin-up lányos ruhák igazodnak a modern elvárásokhoz, kényelmesek és szép színesek. Az idei tavaszi-nyári, mexikói hangulatú kollekcióból már Lana Del Rey is vásárolt.

Itt keresse az üzletet: Gutenberggasse 17, 1070 Bécs

A netshopért kattintson ide!

7. Schella Kann

Schella Kann 1984-ben alapította márkáját, a régi csapatból már csak ketten maradtak a tervezők közül, Anita Aigner és Gudrun Windischbauer, de az üzlet jobban megy, mint valaha. Kannék tervezik egy rakás cég formaruháját, amellett praktikus, hordható kollekciókkal állnak elő minden szezonban. Hangsúlyt fektetnek a fenntarthatóságra, nemes anyagokkal dolgoznak, bőrrel, fával, selyemmel. A harsány minták helyett tompa színekkel, laza sziluettekkel dolgoznak, bár idei nyári kollekciójukban megjelenik az élénk narancsszín.

Itt keresse az üzletet: Spiegelgasse 15, 1010 Bécs

Netshop nincs.

8. And_i ékszerek

Az And_i tervezői egy alumínium szemtakaróval tűntek fel 2009-ben Thierry Mugler divatbemutatóján: a szemtakaró megjelent Lady Gaga Paparazzi című klipjében is, azóta kultusztárgy lett belőle. Kevésbé extrém ékszereket, kiegészítőket is kapni a márkánál, nemesfémből készült nyakláncokat, karkötőket például. A tervező és ötvös, Andreas Eberharter egyei ékszereket készít már 1992 óta, amikor szabadúszó művészként kezdett doglozni Bécsben. And_i nevű márkáját csak 2001-ben alapította, azóta számos díjat kapott munkásságáért (például a Vienna Fashion Awards-on ő lett a legjobb kiegészítő-tervező 2010-ben) és amerikai hírességek is tolonganak ékszereiért.

Itt keresse az üzletet: Hohlweggasse 11/2, 1030, Bécs

Netshop nincs.

9. Ina Kent

Az autodidakta tervező 2007-ben alapította táskamárkáját, mert valami újat és egyedit szeretett volna létrehozni, azt szerette volna, ha az esztétika és a praktika találkozik táskáin. Táskáinál a minőség a legfontosabb kritérium, egyszerű formákkal dolgozik, durván megmunkált és finoman kidolgozott bőröket, különböző színeket kombinál, szereti a metálos betoldásokat. Bár nincs sokféle fazon Kentnél, minden táska egyedi, másképp van kidolgozva, viselője a csatokkal, karabinerekkel tovább variálhatja a kinézett darabot.

Itt keresse az üzletet: Siebensterngasse 50 és Lindengasse 46, 1070, Bécs

A netshopért kattintson ide!

10. Pia Mia

Susanne Dziadek, bécsi tervezőnő légies, időtlen ruhákat tervez, kellemes anyagokkal, gondosan dolgozik. 2013-as katalógusát a Dunaparton fotózta, az egész lookbook barátságos, közvetlen lett. A ruhák is egyszerűek, nem hivalkodóak, ránézésre is kényelmesek, nem nagyon terjengős a kollekció, de szép, természetes szetteket állíthatunk össze Dziadeknél.

Itt keresse az üzletet: Schœnbrunnerstrasse 65, 1050, Bécs

Netshop nincs.

11. Marc & Julia

Mark Stephen Baigent és Julia Rupertsberger a vagányabbak közé tartozik, mint Lena Hoschek: nem félnek a mintáktól, a feltűnő szabásoktól, az extrém ruháktól. A páros Linzben ismerkedett meg a divatiskolában, már ott alapítottak is közös márkát, az Airfield-et, melynek az tett be, hogy Julia Bécsbe költözött és stylistként kezdett dolgozni, Mark pedig divatlap-szerkesztővé vált a Peng! magazinnál. A Mark & Julia 2010-ben mutatta be első kollekcióját, Trigonomia néven, és azonnal hatalmas sikert arattak. Most már a berlini, bécsi, koppenhágai és párizsi divathéten is fel szokták vonultatni kollekcióikat, rengeteg helyen meg lehet vásárolni ruháikat. Mindketten Bécsben élnek, legnagyobb üzletük is ott található.

Itt keresse az üzletet: Kaiserstrasse 34/1, 1070, Bécs

A netshopért kattintson ide!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek