Pénteki süti: Carla Sacher tortája

A Sacher az osztrák Dobos. Masszív, klasszikus kávéházi torta, csokirajongóknak. Bár sütöttünk már Sachert ilyen-olyan receptekből, most félretettünk minden korábbi tapasztalatot, és betűre követtük Carla Sacher receptjét, gondoltuk, ő csak tudja, miről beszél.

Ezt írta le Carla Sacher
Ezt írta le Carla Sacher

Nos, a jó hír az, hogy az íze kiváló, gyönyörűen szeletelhető, és különösebben nem bonyolult. A rossz hír viszont az, hogy a máz nem tökéletes. Közel sem. Sok is, és nem is lesz szép a bevonat. Vagy az van, hogy elírta, vagy az, hogy a máz titkát megtartotta magának. Mi inkább ezt a mázat ajánljuk hozzá, de a történeti hűség kedvéért leírjuk Carla verzióját is.

Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához (26 centishez duplázzanak mindent)

3 db tojás kettéválasztva
7 dkg vaj
7 dkg étcsokoládé
7 dkg kristálycukor
5,5 dkg liszt
1,5 dkg kakaópor

kb. 20 dkg házi baracklekvár

A  Carla féle csokimázhoz:

18 dkg étcsoki,
1 evőkanál kakaópor,
6,25 dkg kristálycukor,
30 ml víz

Maga a torta nagyon is jó...
Maga a torta nagyon is jó...

1. Előkészítünk egy 18 cm átmérőjű tortaformát és kivajazzuk, kakaóporral hintjük meg (vagy szilikonformát használunk és akkor ezt megspórolhatjuk).

2. Az étcsokoládét megolvasztjuk, és félretesszük, hogy langyosra hűljön.

3. A vajat megolvasztjuk, és 2 dkg cukorral magas fokozaton habosra keverjük. Hozzáadjuk a 3 tojás sárgáját, és tovább keverjük, majd kanalanként hozzáadjuk a langyosra hűlt étcsokoládét is.

4. A tojások fehérjét kemény habbá verjük a maradék 5 dkg cukorral, és a másik tál tartalmához adjuk, óvatosan keverve, hogy a hab ne törjön nagyon össze.

5. Végül beleszitáljuk a lisztet és a kakaóport, és elkeverjük.

6. Előmelegítjük a sütőt 160 fokra, a masszát a tortaformába öntjük, és kb. 30 percig sütjük (ha dupláztak a nagyobb formával, akkor 45-50 perc). Ha kész, megvárjuk, míg kihűl.

7. A kihűlt tortát kivesszük a formából, vízszintesen kettévágjuk, és meleg baracklekvárral kenjük meg. (A 20 dkg baracklekvár kb. ⅔- részét kenjük rá) Ráhelyezzük a felső lapot, felforrósítjuk a maradék baracklekvárt, és azzal megkenjük a torta tetejét és oldalait is.

Pihentetjük néhány órán (akár egy éjszakán) át, majd jöhet az utolsó lépés, a csokimáz.

Csak ezt a mázat tudnánk feledni... Carla, Carla, csalódtunk benned!
Csak ezt a mázat tudnánk feledni... Carla, Carla, csalódtunk benned!

A mázhoz Carla szerint a csokit darabokra törjük, és az összes többi hozzávalóval együtt egy kis lábasban alacsony hőfokon megolvasztjuk, összefőzzük. Félretesszük picit hűlni, és amikor már nem forró, bevonjuk vele a tortát.

Szerintünk legyen inkább a máz ezekből az anyagokból, az elkészítését itt találják

2 ek forró víz
6 dkg jó minőségű, legalább 60%-os étcsokoládé
6-7 dkg porcukor
1/2 ek vaj

Ha az osztrák klasszikus sikerült, érdemes nekiállni a Dobosnak is, itt egy mini verzió, ráérős hétvégékre.

Oszd meg másokkal is!
Mustra