Utálom a karácsonyt!

Ha van családod az a baj, ha nincs, akkor meg az.

A karácsonyt mindenki szereti, nem igaz? Hááát... illik szeretni. Azért bevallom, voltak olyan időszakok az életemben, amikor nem voltam épp legnagyobb híve az ünnepnek és nehezemre esett részt venni az össznépi boldogságban. Neked sincs kedved a karácsonyhoz? Vagy csak egyes részei mennek az idegeidre? Adunk pár tippet, hogy könnyebben elviseld!

Ha nincs családod, az a baj

Lehet, hogy egyedül laksz, és még az is lehet, hogy az év többi napján kifejezetten élvezed. Lehet, hogy épp nincs párkapcsolatod, vagy van, csak még nem tart az összeköltözés fázisában; lehet, hogy nincsenek szüleid, vagy vannak, csak nem vagy velük jóban, vagy jóban vagy, csak iszonyú messze laknak. Az uralkodó nézet szerint azonban nincs annál tragikusabb, mint egyedül tölteni a Szentestét – ha ez bárhol szóba kerül, jobban sajnálnak, mintha elárvereznék a lakásodat, autóbalesetben lebénulnál és megdöglene a kutyád is. 

shutterstock 763127989

Ez egy hülyeség és semmiképp ne hidd el. A keresztény hagyomány szerint a Karácsony valóban a család, a szeretet és az összetartás ünnepe, de még a keresztények sem állították azt soha, hogy lúzer vagy, ha egyedül töltesz egy estét. Az ünnepek előtt-után bátran szervezz programokat a barátaiddal, és ha úgy alakul, hogy Szenteste egyedül vagy, élvezd nyugodtan ugyanúgy, mintha egy sima szabadnap lenne! Vedd meg vagy készítsd el a kedvenc ételedet, finom süti, forró fürdő, daráld le a kedvenc sorozatodat, pihenj, olvass, manikűrözz, aludj egy nagyot, vagy bármi, amit szeretnél! 

Az egyedül élés azt sem jelenti, hogy akkor nem vehetsz fát, hiszen egy embernek minek. Hogyne vehetnél? Sőt, ádventi koszorút is, és fényeket is. Főként fényeket! Tedd hangulatossá a lakást a saját ízlésed szerint – én szingliéveim során fenyőágakat díszítettem fel gömbdíszekkel és égősorral, magamnak. 

Ha van családod, az a baj

Lehet, hogy van egy népes családod, neadjisten, gyerekeid. Hát, igen, akkor bizony bajban vagy, nem fogsz sorozatokat darálni szenteste és még sajnálni se fog senki. Családosként elsősorban a felhajtást szoktuk utálni, amitől az ünnepek előtti hetek csak egy kicsit stresszesebbek, mintha az amerikai elnökjelölt sajtósa lennénk a választások heteiben.

Egymillió dolgot kell megvenni, megfőzni, megsütni, ovis karácsony van jellemzően munkaidőben, nagytakarítás, anyósnak még nincs ajándék és a tavalyi turmixgépet sem használja, a nagynénémnek tavaly és tavalyelőtt is szép sálat vettünk, talán nem kéne ismét, megérkezik-e a neten rendelt szuperhőslegó, működik-e az égőkészlet, és olyan jó lenne saját készítésű adventi naptárat csinálni, de jaj, már ötödike van. 

Hát, igen. Az élet kemény. Erre a problémakörre azt javasoljuk, hogy szerezz magadnak egy szabad fél órát és ülj le egy papírral (jó a telefonod is). De, de, egy szabad fél órát tudsz magadnak intézni, tudjuk, hogy képes vagy rá. Írj egy listát a teendőkről, legyen rajta az összes, ajándékvásárlástól fadíszítésig és ablakpucolásig!

Ezután mindegyiket egyenként pontozd 1-10-ig, mennyire szereted vagy utálod az adott tevékenységet. Én például imádok vásárolni, szeretek sütni, és gyűlölök takarítani. Az ünnepi készülődés akkor a legjobb, ha olyan dolgokkal van tele, amiket szeretsz csinálni – ez elsőre önzésnek tűnhet, de nem az: a családod többi tagjának teszel jót azzal, ha nem egy idegbajosan kapkodó és rohangáló anyát vagy apát kapnak egy makulátlanul tiszta lakásban, friss bejglivel, hanem egy békés, nyugodt szülőt bolti bejglivel, pormacskákkal.

shutterstock 750021496

Tényleg! Nem viccelünk! A családod érdeke, hogy ne tedd tönkre magad utált feladatokkal. Ha túl sok a teendő, akkor annak az a vége, hogy a várva várt, egyébként örömteli programok is kötelességgé válnak, és alig várod, hogy vége legyen a közös korcsolyázásnak meg a Halász Judit-koncertnek, mert még ablakot kell pucolni. 

Ha kész a pontozás, a szeretem-feladatokat megpróbálhatod időpontokra ütemezni és beírni a naptárba. Az utálom-feladatokkal már nehezebb dolgod lesz, ezeken ugyanis egyenként el kell gondolkodni: valóban muszáj elvégezni őket egyáltalán? Ki várja el? Mi lesz a következménye, ha idén kihagyom? Bevallom, én a nagytakarítást  egy az egyben kihagyom, a sima, hétköznapi takarítás is megfelel nekünk, ablakot pedig épeszű ember nem pucol télen. Lehet, hogy anyósom titkon furcsállja mindezt, de még nem szólt. 

Amit muszáj megcsinálni, azt próbáljuk meg kiszignálni másoknak. Ehhez azonban fontos, hogy elengedjük a tökéletességre törekvést: lehet, hogy a férjünk elvállalja a takarítást, de nem olyan szép, mintha magunk csináltuk volna? (Mondjuk nálam ez a veszély nem áll fenn, de az elvet értitek). Nem baj.

Lehet, hogy nem szeretünk vagy idén nincs időnk főzni, étteremből rendeljük a karácsonyi vacsit, de nem olyan finom, mint a hazai koszt – amikor pici babánk volt, mi ezt tettük, nem volt finom, de a karácsony attól még jó hangulatban telt. Nem baj, ha ferde a fa (tavaly a miénk instagramra valóan ferde volt). Nem robotok vagyunk, hanem esendő emberek, néha így sikerül, néha úgy. 

Legyünk boldogtalanok!

Lehet, hogy ezeket már mind megtettük, de hiába, szomorúak és dühösek vagyunk, mert nem akartuk egyedül tölteni az ünnepet, vagy mert nem tudjuk leállítani a rohanós időszakot, vagy mert utálunk vásárolni, de muszáj. 

shutterstock 531058390

Az is lehet, hogy valami karácsonytól teljesen független dolog miatt vagyunk szomorúak vagy dühösek, a karácsony csak felerősíti, nyilvánvalóbbá teszi a rossz érzést. Lehet, hogy beteg egy családtagunk, vagy épp mi magunk kényszerülünk kórházban ünnepelni; lehet, hogy nincs pénzünk; baj van a munkahelyünkön, alkoholista az apukánk vagy a férjünk; megbuktunk a vizsgáinkon; elhagyott a szeretőnk; külföldre költöztünk és még nem elég otthonos a környezet. Mindeközben a világ többi részén ilyenkor mindenki vidám, az utcák fényben fürdenek, gyerekkacaj, csengettyűszó, sütiillat, csak egyes-egyedül mi baktatunk szomorúan az esőben. Ne dőljünk be a marketingnek, egy csomó ember szomorú karácsonykor is. 

Ne hibáztassuk magunkat: az életben vannak nehéz részek is, és a nehéz részek néha december második felére esnek. Ha velünk is ez történik, nyugodtan fogadjuk el, hogy ez most egy nehéz időszak, ez most egy szomorkásabb karácsony – hiszen lesz az életünkben könnyebb időszak is, és vidámabb karácsonyok. Amikor az élet nehéz, olyankor a legfontosabb, hogy együttérzően forduljunk saját magunk felé, ez pedig azt is jelenti, hogy elfogadjuk a negatív érzelmeinket és igyekszünk jól bánni magunkkal a nehéz időszakban. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra