Teszt: Baileyst mindenkinek!

Csupa jó dologgal jár az év vége, legalábbis a szerkesztőségi teszteken. Ehettünk irtó finom csokoládékat, kicsit szörnyűbb szaloncukrokat, és most meg a Baileys. Tényleg, nem is találok szavakat. Persze 11 üveg Baileys-utánzatot végigkóstolni, nem kis feladat.

És persze, most nem játszott, hogy csak „egy picit kortyolok bele”, vagy, hogy „nem is nyelem le, inkább kiköpöm”. Komolyan fontolóra vettem, hogy szilveszter előtt vodkákat, vagy rumokat teszteljünk, mi is megérdemlünk itt a szerkesztőségben még egy kis lazítást, nem?!

Jó, de mit kóstoljunk?

Ezeket az alkoholos italokat nem tudományos alapon teszteltük, kizárólag érzékszerveinkre hagyatkoztunk a pontozás során. Fontos szempont volt pontadásnál:

  • mennyire erősen érezni benne az alkoholt,
  • kiérződik-e az ízében a tej, vagy bármilyen más összetevő,
  • krémes, vagy inkább híg az állaga, 
  • milyen az illata.
MG 8705

Az eredeti Baileys mindenki agyában úgy élt, hogy annál finomabb krémlikőrt aligha lehet kapni. Nos, erre remekül rácáfolt a teszt, ugyanis a kóstolók fele jól lehúzta, de a többiek sem repestek tőle, viszont volt olyan noname pia, amiért meg jó sokan ácsingóztak a teszt után, hogy még egy ráadást hadd hörpintsenek magukba.

Az italok beszerzésénél nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy az „eredeti” ízesítésen és a whiskyn kívül más ne legyen az üvegben (pl. különböző aromák, alkoholok, fehércsokoládé, stb...), és rá kellett jönnünk, hogy óriási a felhozatal kamu Baileysek között. 

A kóstolók között mindkét nem képviseltette magát, ebből is látszik, hogy a pasik is simán elhörpintgetnek egy kis krémlikőrt ha lehetőség adódik rá. Egyikük így vélekedett: „Régen szerettem ezeket a nőisenek mondott likőrös izéket, de mintha kiöregedtem volna belőle. Most az illatát és az ízét külön osztályoztam, és átlagoltam. (Először mind megkapta a szagértékelést, utána kóstoltam.)”

A maximálisan elérhető pontszám 35 volt, és a nyertes is csak 25-ig jutott. Elképesztően sűrű a középmezőny, egy három pontos tartományban sorakozik fel a versenyzők fele. Lehet, hogy mindenki jobban jár, ha házilag készíti el ezt a piát, és abban már csak tényleg az lesz, amit belekever.

Utolsó helyezett: Saint's, 8,5 pont

Összetevők: víz, glükóz-fruktóz szörp, finomszesz, tejszínkészítmény, cukor, alkohol, maltoderxtrin, tejfehérje, maltodextrin, whisky, aroma, színezék (karamell), alkoholtartalom: 16%.

Kezdjünk azonnal a „szent” nedűvel, ami sajnos siralmas helyen végzett. Borzasztóan híg, vizes, és rettentő mellékíze is van. Csak remélni merjük, hogy nem a Southampton FC tiszteletére rukkoltak elő ezzel a termékkel. (A Southampton Football Club beceneve: „Saints”)

MG 8717

„Nincs illata, nagyon híg, és borzalmasan rossz ízű.” „Ha egy buli maradékait összeöntjük, és a mosogatóban néhány órára állni hagyjuk, mérsékelten csöpögő csap alatt, és az egészet másnaposan, oda sem figyelve felhörpintjük, akkor épp azt kapjuk, amit ez a béliz kínál.” „Ez botrányos, köszönöm, soha többet. Vizes, és fura mellékíze van.” 

Nyolcadik helyezett: Carolans, 14 pont

Összetétel: Tejszín, Cukor, Alkohol, Ír whisky, Méz, Színezék (karamell, annatto), alkoholtartalom: 17%.

Bár utolsó előtti lett, de pontban jó sokat rávert a leggyengébbre. Mégis, sokaknak nem jött be a Carolans ízre, és többen nehezményezték, hogy nagyon erős is. Fura, valahogy a dobogó közelébe képzeltük. Kár érte, az összetevőlistája szimpatikusan egyszerű. Ez volt a legdrágább termék a teszten.

MG 8721

„Sűrű és poloskaízű.”„Jesszusom, megbocsáthatatlan, ha az előzőben már éreztem mosogatólevet, akkor ez egyszerűen végbailys.” (Mi kérünk elnézést - a szerk.)” „Jó utánzat nagyon, csak elképesztően erős.”

Hetedik helyezett: Queen Margot, 15 pont

Összetevők: cukor, mezőgazdasági eredetű etil alkohol, glükóz-früktóz szirup, víz, tejfehérje, 2% skót whiskey, aroma. Szinezék: egyzerű karamell, alkoholtartalom: 17%.

Kolléganőnk nagyon megörült ennek az italnak - kellemes élmények kötik ehhez a névhez - viszont arra nem számított, hogy az ital nem fogja nyújtani a várt jó érzést. Szomorú, pedig jó páros lettek volna. Ha valaki csípi a tejet, nem lesz baja ezzel az itallal, de arra készüljön fel, hogy olyan, mintha tejbe keverték volna a whiskyt. Jó álca egyébként!!

MG 8735

„Ez jó! Kellemes az illata, jó az íze, tök korrekt.” „Igazi good-bye drink, ha nem akarjuk, hogy a társaság sokáig maradjon, bátran kínáljuk vele vendégeinket.” „Na jó, ez finom! Jó alkoholos, krémes, bár igaz, hogy rettentő tejíze van.”

Hatodik helyezett: Baileys, 19,5 pont

Összetétel: Víz, Gabonaszesz, Tejszín , Cukor, Aroma, alkoholtartalom: 17%.

Hajszállal innen a 20 ponton ez már egyáltalán nem rossz pia, de a vakteszten nem is csillogott ki a többi közül. Az összetevőlista szimpatikusan rövid, és senki nem panaszkodott kellemetlen mellékízre.  

MG 8720

„Sok alkohol, jó az íze, kifejezetten finom.” „Ez lett nálam a második, az utóízben erősebb a karamell, mint az alkohol, pont olyan, amibe másodszor még szívesen belekostólnék.” „Nagyon sűrű, de az íze nem a legjobb. Jó, azért finom, de van jobb is a teszten.”

Ötödik helyezett: Millwood, 20 pont

Összetétel: tejszín, ivóvíz, cukor, mezőgazdasági eredetű etil-alkohol, sovány tej, ír whisky, kakaópárlat, aroma, színezék E150d, zselatin, antioxidánsok: E304,E307, alkoholtartalom:  17%.

Hasonlóan az előző termékhez, ebben is az a legjobb, hogy van benne alkohol. Az összetevőlistát nézegetve a többitől inkább eltekintenénk.

MG 8724

„Az illata állott kávétejszín, az íze enyhén savanykás, és erősen alkoholos.” „Lehet, hogy ez valami kézműves darab, de akkor nem akarok belegondolni, mit művelt a kéz a készítéskor. A ragasztószagot harmonikusan körbeölelte az alibiből barna folyadék érdektelenül keserű íze.” „Nagyon erős, de más íze nem nagyon van. A színe nagyon tejeskávéra hajaz, ami nem tetszik.”

Negyedik helyezett: Holiday, 21 pont

Összetevők: víz, glükóz-fruktóz-szirup, mezőgazdasági eredetű etilalkohol, tejszín, cukor, karamell-cukor-szirup, whisky, aroma, alkoholtartalom: 17%.

Ez az egyik kedvenc alkoholunk a teszten, nem csak azért mert egészen elviselhető az íze, hanem mert irtó ironikus a neve. Gondoljon csak bele, mintha azt sugallná, hogy ha már ideje nincs egy jó kis „holiday-re”, akkor legalább ezt az üveg holiday-t tolja magába és akkor majd lazíthat kicsit.

MG 8716

„Cukros, édes, alkoholízű, de nem rossz.” „Ez szagra 4-est kapott, de talán mert bejött a gimis nosztalgia. Az ízében viszont csak az torkot nem túl erősen maró alkohol maradt, sehol a krémlikőr selymes aromája.” „Nagyon erős az alkohol benne, lemosó szaga van, de finom.”

Negyedik helyezett: Vivien, 21 pont

Összetevők: kezelt víz, tejszínkészítmény, cukor, finomszesz, maltodextrin, aroma, blended whisky, színezék (karamell), alkoholtartalom: 15%

A Vivient mindenki szerette, és holtversenyben a Holiday-jel csak egy ponttal maradt le a dobogóról, ráadásul egy nagyon olcsó termék. Próbálja ki, nem veszíthet sokat. 

MG 8728

„Tejszínes, édes, nincs benne mélység.” „Ebbe nem borzadtam bele az előzőkhöz képest. Mindenesetre éreztem benne az elvárt krémességet, az alkohol sem volt tolakodó.” „Fú, ez valami rohadt édes, de közben hasonlít a Baileysre, és ízlik is.”

Harmadik helyezett: Meadows, 22 pont

Összetevők: Lágyított víz, Alkohol, Aromák, Karamell, Cukor, Tejszín, Whisky, alkoholtartalom: 15,2%.

Igen, tudjuk, hogy ez lett a bronzérmes, mégsem éreztünk olyan hatalmas áttörést ízben a többihez képest, ami persze nem meglepő, hiszen három ponton belül sorakozik fel öt ital is. Ez is egy teljesen átlagos, de nem rossz termék.

MG 8733

„Kicsit híg, kicsit lapos, olyan generikus Bailey's.” „Végre valami karamell íz megint, és nem az az érzésem, hogy etilalkoholra instant kávét öntöttek.” „Teljesen közepes cucc. Krémes.” 

Második helyezett: Baker's field, 24 pont

Összetevők: tejszín, cukor, lefölözött tejkoncentrátum, finomszesz, blended skót whisky, színezék, aromák, sűrítőanyag, alkoholtartalom:15%.

Furcsa, hogy krémlikőrnek hívják, mert ahhoz képest nagyon híg. Esetleg otthon felturbózhatja egy kis glükózsziruppal, vagy kondenz tejjel. 

MG 8709

„Édes, de nem bántó, csak kicsit híg.” „Nem okozott kellemetlenséget az íze, de azért nem érdemel dicséretet sem.” „Nagyon vizes, ami a halálom egy krémlikőrnél. Erős kávéíze van.” 

Első helyezett: Blackstone Cream Liqueur, 25 pont

Összetevők: szirupkeverék (glükózszirup, cukor, víz), víz, 21.4% tejszínes készítmény (57% tejszín, víz, cukor, alkohol, tejfehérje), alkohol, karamell, cukorszirup, aroma, whisky, alkoholtartalom: 17%.

Íme az első helyezett, az Aldiban szereztük be. Teljesen jó termék, nincs mellékíze, finom és kellemes arányban van benne alkohol is. Igazi karácsonyi koccintós, egészségére!

MG 8711

„Ez is jó! Sűrű, nincs mellékíze, király!” „Kakaóporral finoman elkevert kávézacc, megbolondítva csipetnyi ragasztóval.” „Nem annyira sűrű sajnos, de az íze verhetetlen.”

Termék neve Ára (Ft) Fajlagos ára (Ft/l) Pontszám (max. 35) Itt vettük
Blackstone Cream Liqueur 1899 2712 25 Aldi
Baker's field 2349 3355 24 SPAR
Meadows 1929 2756 22 Tesco
Vivien 1069 2138 21 Auchan
Holiday 1899 2712 21 Penny Market
Millwood 2265 3236 20 Tesco
Baileys 3799 5427 19,5 Tesco
Queen Margot 1899 2712 15 Lidl
Carolans 2799 5598 14 Tesco
Saint's 1799 3598 8,5 SPAR
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek