Bobajka, mákos guba, mákos gubó

Bobajka, mákos guba, mákos gubó - klasszikus, szuperegyszerű  magyar desszert. Sokan szigorúan csak karácsonykor eszik, de az igazi gubarajongók nem várják meg a decembert, évközben is bármikor szívesen készítik. Nálunk például évközben mák helyett dióval, nyáron bónusz vaníliafagyival készül.

guba 02
Dívány

Az ősguba még kelt tésztával készült, de a modern gubák alapja már a szikkadt kifli és a klasszikus forrázós technika (a kifli karikákat leöntjük cukros-vaníliás forró tejjel, majd ha azt beszívta a kifli, megszórjuk porcukros mákkal és azonnal tálaljuk) mellett ma már sütőben is sütik. Mi most egy ilyen, sütőben sült verziót mutatunk be.

Hozzávalók:

5 db szikkadt kifli

3 dl tej

3 dl tejszín

5 dkg cukor

1 vaníliarúd kikapart magjai - vagy 1-2 evőkanál házi vaníliás cukor

15 dkg darált mák

5-10 dkg porcukor

1 db tojás sárgája

2-3 kanál vaj

guba 01
Dívány

1. A tejet és a cukrot egy lábasba mérjük, majd közepes lángon, folyamatosan kevergetve addig melegítjük, míg a cukor elolvad. Belekaparjuk a vaníliarúd magjait, majd ha kész, levesszük a tűzről, hozzáöntjük a tejszínt és hűlni hagyjuk.

2. A kiflit felszeleteljük, a mákot és a porcukrot összekeverjük.

3. Ha kicsit hűlt a cukros-tejes keverék, hozzáadjuk a tojás sárgáját és kézi habverővel jól elkeverjük.

4. Előmelegítjük a sütőt 190 fokra.

5. Egy nagyobb jénai edény aljára lefektetünk egy sor kiflit, megszórjuk a porcukros mákkal, meglocsoljuk a tejes keverékkel, majd jön egy következő sor kifli, rá ismét a porcukros mák, rá a tejes keverék és így tovább. A tetejére rámorzsoljuk a vajat és kb. 30 perc alatt készre sütjük.

guba 04
Dívány

Kerülhet bele a mák helyett akár dió, citrom/narancs reszelt héja, szárított áfonya, vagy más aszalt gyümölcs is, fűszerek közül a szegfűszeg és a fahéj a leggyakoribb partner. Ha szép, egy-két személyes adagokat készítenénk, akkor érdemes sütőpapírral kibélelt szuflé formában sütni a gubát (mint ahogy a képen látható diós guba is készült).

Oszd meg másokkal is!
Mustra