#VILÁGOM

Bontson ki egy múmiát, ha unatkozik!

bh 2014. április 9., szerda 10:48

A stockholmi Medelhavsmuseet a svéd ICT intézettel együtt különleges régészeti élményt talált ki az interaktív lelkületű múzeumlátogatók számára, írja a Fast Company. Az érdeklődők Neswaiu egyiptomi főpap múmiáját tekerhetik ki, persze csak virtuálisan. Sajna, egyelőre még nem a neten, csak ott helyben, de azért így is elég menő.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Legóból rakták ki Dalí híres elefántját

bb 2014. április 8., kedd 18:50

Idén eddig szinte minden hónapra jutott valami Salvador Dalíval kapcsolatos érdekesség, amit leginkább annak tudunk be, hogy januárban volt éppen huszonöt éve, hogy elhunyt a szürrealizmus legismertebb alakja. Egy spanyol design cég Dalí ihlette kitömött birkából készített iratszekrényt, egy szintén spanyol festő pedig megfestette, hogy milyen lenne, ha Dalí festészet helyett építészettel foglalkozott volna. Ezúttal a koreai „Lego művészt” ihlette meg a festő egyik vissza-visszatérő témája, az elefánt, melyet többféleképpen is megfestett munkássága alatt. 

Steampunk lett Dalí elefántjából
Steampunk lett Dalí elefántjából
Fotó: jkbrickart.com
Távolról sincs vége, olvasson még »

A Titanic idén is sokkol és elgondolkodtat

ut 2014. április 7., hétfő 20:43

A fimfesztiválok jellemző tulajdonsága, hogy nagyon rossz és nagyon jó filmbe is bele lehet szaladni. Az is jellemző a filmfesztiválokra, hogy sokszor épp a várva várt filmek okoznak csalódást, és az a film ugrik be évekkel később is, amire az ajánló alapján nem is gondoltuk volna. Negyedik napja tart a Titanic Filmfesztivál Budapesten, ötvenkét filmet válogattak be a szervezők a programba, mi eddig az alábbiakat láttuk - vagy még nem, de nem szeretnénk kihagyni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pszichológus Anne Frank a Fészekben

cukorka 2014. április 6., vasárnap 15:55

Monodrámán jártunk a Fészekben, hogy megnézzük, mutathat-e újat egy 1924-ben született zsidó lány története. Förster Vera „Kapaszkodj…” című önéletrajzi írása nyomán született az Egy pesti lány, amit Olasz Ági adott elő Szántó Erika rendezésében. 

Förster Vera pszichológus volt a Popper-féle vonalból, élete nagy részét Angliában élte le, és a rendezőnőt - mint azt a Klubrádióban adott interjú során elmondta - leginkább az irónia fogta meg a könyvében. Rögtön tudta, hogy monodrámát akar belőle, de ahogy az már lenni szokott a rendezés váratott magára, de idén (talán a Holokauszt-emlékévnek köszönhetően is) sikerült megtalálni a megfelelő színésznőt és helyszínt a darab előadására. 

Nem árulunk el nagy titkot, ha elmondjuk, nem egy vidám történet Förster Veráé, aki egy lomtalanítás kellékei között bóklászva meséli el, hogyan lett boldog gyerekből megtört felnőtt, pontosabban elkényeztetett lánykából hamisútlevél-gyártó cionista, míg aztán szépen be nem terelték a vagonba. A történet szépen van felépítve és valóban nincs rosszul megírva, pont olyan hosszú, amilyennek lennie kell, így a főszereplő őszintén juthat el a kezdő állapotból a végkifejletig, bemutatva egy fél életet. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha gimnazista volna, ezt tanácsolná önnek Kurt Vonnegut

maze 2014. április 5., szombat 15:42

Nem sokkal van nagyobb mázlijuk az angol nyelvterületeken élő gimnazistáknak amiatt, hogy igazi nagyságokat hívhatnak meg magukhoz beszelgetni, ha egyszer a hírességek hozzájuk sem jönnek el. Egy nyolc éves sztori látott most napvilágot a Huffington Postnak köszönhetően, amiben kiderül, hogy a New York-i Xavier Gimnázium tanulói 2006-ban több írót is meghívtak, hogy tartsanak nekik előadást, ám egyedül Kurt Vonnegut vette a fáradságot, hogy - ha meg nem is jelenik - legalább válaszoljon a fiataloknak. Alant az ő nagyon is jellegzetes stílusú válaszlevele olvasható.   

Távolról sincs vége, olvasson még »

Bizarr szobrok lesznek az újrahasznosított gyermekkorból

bb 2014. április 5., szombat 11:18

A műanyag játékok, elsősorban a babák végtagjainak újrahasznosítása és annak témája nem egy művészt megihletett már. Így első ránézésre annyira meg sem lepődtünk a Johannesburgban született, de Sydneyben élő művész, Freya Jobbins látványos munkái láttán, melyek ha jobban szemügyre vesszük, csipetnyi Toy Story-trilógia beütéssel ugyan, de az olasz Giuseppe Arcimboldo festményeire emlékeztetnek leginkább.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Óriáshangyák lepték el Kolumbiát

maze 2014. április 4., péntek 14:26

Érdekes és egyben hátborzongató művészi kifejezésmódra bukkantunk a wetheurban.com-on. Rafael Gómezbarros szobrász alkotásai nemcsak múzeumok falain mutatkoznak be, de középületeken is feltűnnek, és ezáltal válnak csak igazán izgalmassá, hiszen a jelentésük is éppen attól függ, hogy hol lehet éppen megnézni őket. Persze, az sem utolsó szempont, hogy nem a megszokott, aprócska kis hangyákról van szó, és hogy nagyon sokan vannak.

ec795a ef7df2a4bc8f4e448958fab29b6ecaa1
Fotó: casa-tomada.org
Távolról sincs vége, olvasson még »

A Krétakör Párt se tudja, mi lesz itt

cukorka 2014. április 4., péntek 09:32

Hogy miért is óriási mázli, hogy angolul a pártot úgy mondják, hogy party? Hát, ez talán magáért beszél. Ahogy Schilling Árpád társulata a Krétakör is, ami 2008-ban elméletileg megszűnt, idén viszont újra feltámadt poraiból, hogy társadalomkritikát mondjon az arcunkba, hiszen itt a választás, ami semmit sem fog megváltoztatni. Persze a társulat reuniójához nem emiatt volt szükség, de azért ha valaki, hát akkor a Krétakör (megszűnés ide vagy oda) nagyon is jól pozicionálta a feltámadást, és meglepetésre nem is lett A Párt című előadásukból fröcsögő, csak a kormány negatívumait felsoroló, egyoldalú kampányelőadás. Mondjuk, nehéz is lenne tiszta szívvel valamiért kampányolni, sokkal egyszerűbb akkor már valami ellen. De ebben az esetben erről sincs szó. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A Quimby játszik színházat a héten!

Divany.hu 2014. április 3., csütörtök 10:37

Április 3. Csütörtök

Nem kell mindig csak a partizás, de nyugi, arról is szó lesz a héten, csak kell a felvezetés hozzá. Például ma nyílik a Müsziben Bánfi Brigitta első szólókiállítása, Inkább otthon, de nem haza címmel. "A kiállítás a Závada Péter Ahol megszakad című verséből kölcsönzött mottót – „Inkább otthon, de nem haza” – kántálva mesél az állandósult költözésről, az alkalmira szabott alkalmazkodásról, és ezek énképre gyakorolt hatásáról." Ha pedig bírja a Petőfi Rádió dj-it, akkor nagy szerencséje van, mert pont ők adják a talpalá valót a VOLT Music Bárban, fellépők: Spilerz, Izil, Wondawulf, JumoDaddy.

1980176 723757454312540 1124360125 o
Fotó: Facebook / Bánfi Brigitta
Távolról sincs vége, olvasson még »

"Aki szereti a megszállott embereket, az bír velem jönni"

maze 2014. április 2., szerda 10:05

Miért pont Harold Pinter: Az utolsó pohár című művét állítod színpadra a jövő hónapban? 

Ez a darab a Nagyvilágban jelent meg valamikor, nem adták ki külön, hiszen nagyon rövid. Voltaképpen olyan hat oldal volt, de az én példányom például 16 oldalas. Még egyfelvonásosnak is csak becézni lehet, mégis egy kerek egész. Nagypál Gábor fogalmazta ezt jól meg, aki azt mondta, olyan, mintha Pinter már eleve a húzott anyagot adta volna oda. Ez egy végtelenül szomorú történet: három kihallgatásból áll, a férjéből, a feleségéből, és a gyerekéből. Nálunk a gyerek csak hangfelvételen - jelenik meg, mint a félelemkeltés eszköze. Nehezen tudok elképzelni annál durvábbat, minthogy meghallgattatják veled a saját gyermeked kihallgatását.  Ez a történet a csöndről szól, a félelemről és arról a sötétről amit a természet nem, csak az ember tud létrehozni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Béreljen rúdtáncos robotot egymillió forintért!

bb 2014. április 1., kedd 07:36

Mint 1970 óta minden évben, úgy idén tavasszal is megrendezték Hannoverben a világ egyik legnagyobb nemzetközi informatikai kiállítását, a CeBIT-et, amely közel egymillió látogatót vonz évente. A nagyszabású informatikai és hírközlési expó egyik leglátványosabb attrakciói a német Tobit szoftvercég rúdtáncos robotjai voltak, amiket az 1967-ben született brit művész, Giles Walker tervezett. A táncoló gépek, Lexy és Tess már 2012-ben is feltűntek a kiállításon, és akkor olyan népszerűnek bizonyultak, hogy idén is elvitték őket (pontosabban a fejlesztett verziókat) a vásárra, írja a Daily Mail.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezeket éli át szinte minden nő

ut 2014. március 31., hétfő 15:20

Pedro Almodovar is megirigyelné azt az érzékenységet, amivel a rövidfilmesek közelítették meg a női érzelmeket a Friss Hús Rövidfilmfesztiválon. A lánybúcsúján összeomló menyasszonytól egészen a középkorú nők mindennapjain át több film is foglalkozott a bonyolult női lélekkel. A Daazo.com szervezésében március 27. és 30. között a Toldi moziban mutatták be a jobbnál jobb hazai és nemzetközi rövidfilmeket, a filmfesztiválra összesen 66 rövidfilmet válogattak a szervezők. Összeszedtük a szerintünk legjobbakat azok közül, amik a női léttel foglalkoznak egy adott élethelyzetben.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Bucsi Réka animációja lett a Friss Hús győztese

Divany.hu 2014. március 30., vasárnap 21:07

Vasárnap este kihirdették a Friss Hús Budapest rövidfilmfesztivál díjazottjait. A magyar fődíjat Bucsi Réka animációja, a Symphony Nr. 42, a Daazo-díjat Brauner Máté Előbb adtam című rövidfilmje, az Acnecom különdíját Hartung Attila Ischlerje kapta. A nemzetközi szekció fődíját a spanyol rendező, Chema García Ibarra Misterio című filmjének ítélték. 

Március 30-án, vasárnap este véget ért a Friss Hús Budapest rövidfilmfesztivál. A hat magyar és négy nemzetközi kisfilmes blokkra több mint kétezren voltak kíváncsiak. Az esti vetítések kivétel nélkül teltházasak voltak, de a délutáni blokkokat is sokan nézték. 

Symphony no. 42 - teaser from Réka Bucsi on Vimeo.

A magyar versenyprogram zsűrije (Bitter Brunó kommunikációs szakember, szociológus, Matthieu Darras, a Nisi Masa alapítója és a TorinoFilmLab projektvezetője és Muhi András producer) Bucsi Réka animációjának, a Symphony Nr. 42-nak ítélte a filmfesztivál 100 000 forintos pénzdíjjal járó fődíját.  “A film formailag kiválóan megoldott. A díjat filozófiájáért, szürrealizmusáért, titokzatosságáért, humoráért kapja” - indokolta Muhi András. 

A Daazo díját, a film fesztiválstratégiájának kidolgozását és megvalósítását Brauner Máté Előbb adtam című filmje kapta “a vasárnapi kis realista családi lötyögésbe becsapó kínos és egyben röhejes drámai fordulat hibátlan filmre viteléért és Rába Roland fantasztikus alakításáért”.

Az Acnecom kulturális és designügynökség által felajánlott különdíjat Hartung Attila Ischler című munkájának ítélték. “Mindenképpen kezdő filmesnek szerettük volna adni a díjat, és fontos volt, hogy a témával hosszabb távon is azonosulni tudjunk - ezért esett a választásunk egy Holokauszt-témájú filmre”  - mondta Halász Dóra, az Acnecom alapítója. Az Acnecom különdíja plakáttervezést, kommunikációs tanácsadást és egy vetítés leszervezését tartalmazza. 

A zsűri külön említésben kiemelte Visky Ábel Játszótársak című munkáját “a kiváló színészvezetésért és a történet megfelelő pontján alkalmazott nagyszerű dramaturgiai fordulatért”, Szentpéteri Áron Delfinkirályát “a magyar valóság egyik fontos szeletének dokumentarista pontosságú ábrázolásáért és az amatőr szereplők biztos kezű instruálásáért” és Gelley Bálint Otthon című animációját  “a film balladisztikus atmoszférájának míves animációs megteremtéséért”.

A nemzetközi szekció zsűrije (Katarzyna Klimkiewicz lengyel filmrendező, Domenico La Porta, a Cineuropa főszerkesztője és Tóth Barnabás filmrendező, a Friss Hús 2013 egyik díjazottja) a spanyol rendező, Chema García Ibarra Misterio című filmjét találta legjobbnak. “A film egy abszurd történet megvalósítása, amely az első jelenettől kezdve mélyen magával ragad - forradalmian friss megközelítésével mutatja be a látszólag közönséges emberek látszólag közönséges élete alatt rejlő titokzatos szinteket, egyszerre realista és misztikus fordulatokkal” - mondta Domenico La Porta.  Külön említést érdemelt egy színészi alakítás is: a Cadet (rendező: Kevin Meul) főszereplője, Aaron Roggeman, akinek karaktere “egyszerre sebezhető és erőszakos. A fiatal színész játéka fizikai erejével és érzelmi mélységével az egész közönséget lenyűgözte” - fogalmazott Katarzyna Klimkiewicz. 

A közönségszavazatok számlálása még tart, a szervezők hétfőn jelentik be a közönségdíj nyertesét. 

Reigl Judit és az ő szabadjára engedett testi energiái

Divany.hu 2014. március 30., vasárnap 13:20

Reigl Judit Űr és extázis című kiállítását nagy érdeklődés övezte múlt héten a Ludwig Múzeumban. Nem holmi véletlennek köszönhető, hiszen az ötvenes évek óta Franciaországban élő kapuvári festőnő nemcsak Európát, de Amerikát is meghódította. Az absztrakció hagyományait sajátos módon értelmező képeit a Műcsarnok és a debreceni Modem után most a Ludwig állította ki. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Átértékelődik minden, ha találkozol egy HIV-fertőzött, árva kisgyerekkel

bh 2014. március 29., szombat 17:07

Segíteni mindig kell, és lehet is, vallja a The Carbonfools énekese, ám ahogy Monthy Python szerint a spanyol inkvizícióra, úgy talán a haiti állapotokra sem számít senki, legalábbis messziről. Közelről viszont már lehetetlen kikerülni a szembesülést, így marad a feszültség, a félelem és a saját határok tologatása. Fehér Balázs 12 napot töltött egy sérült gyerekeknek otthont adó árvaházban, és bár a dolgok nem teljesen úgy alakultak, ahogy tervezte, mégsem bánta meg, hogy belevágott.

Nyilvánvaló a kérdés, hogy hogyan kerültél te egy haiti árvaházba?

A haiti Hope Home vezetője, Nemere Dóra még tavaly elhívott fellépni egy jótékonysági rendezvényre. Ott láttam egy rövidfilmet az árvaházról, és találkoztam ennek a nemzetközi szervezetnek a két alapítójával. Elképesztő munkát végeznek, már akkor eldöntöttem, hogy ahogy tudok, mindenképp kimegyek majd segíteni. Úgy kétévenként egyébként is el szoktam vonulni a "civilizált" világ elől, hogy feltöltődjek és rendszerezzem a gondolataimat. Ez kezdetben izgalmas kalandnak, később inkább kálváriának tűnt.

  Távolról sincs vége, olvasson még »

A Katonások még az ennyikét is elgifelik neked!

Divany.hu 2014. március 29., szombat 07:03

Nagyot robbant néhány napja a Young&Rubicam reklámügynökség víruskampánya, amit a Katona József Színház színészeivel készítettek, és aminek a lényege, hogy a színészek vicces, érzelmeket kifejező gifeket készítettek, hogy aztán smiley helyett ezeket küldözgessék majd egymásnak az emberek. A gifszínház kampány olyan jól sikerült, hogy a Facebookon kértek még a rajongóktól további ötleteket, ezeket a színházi világnapon vették fel. Alant az alkotókkal beszélgettünk, akiknek sokszor saját ötletük is belekerült egy-egy gifbe, bár a végeredménnyel nem mindig voltak elégedettek, Borbély Alexandra szerint például rossz volt civilként visszanézni magukat. 

Az okostelefonja tudja, mikor lóghat meg pisilni a moziban!

bh 2014. március 28., péntek 12:44

Vége a stáblistáig tartó nyomornak, a filmek élvezeti értékét alaposan amortizáló, feszülő hólyagnak, a folyamatos vívódásnak, mikor menjen ki a filmről úgy, hogy ne maradjon le semmiről: igen, természetesen okostelefonos alkalmazás született erre a problémára is. A meggondolatlanul bedöntött literes akciós üdítő, a gyenge hólyag és a túlméretes prosztata problémájára tökéletes megoldás a RunPee applikáció.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szerelmes nők és kedves lúzerek: ma lenne 100 éves Bohumil Hrabal

hv 2014. március 28., péntek 10:48

Bohumil Hrabal kultusza Közép-Európában egy popsztáréhoz hasonló. Könyveit fejből idézik, százezrek zarándokolnak Prágába, hogy igyanak az emlékére és egészségére, és alig akad olyan nagyváros, ahol ne lenne legalább egy Hrabal nevű söröző. Magyarországon is egyike a legnépszerűbb íróknak, Esterházy Péter Hrabal könyve című írásával pedig a magyar irodalomra is közvetlen hatást gyakorolt.

Unatkozik? Vegyen mosómedvét!

Hrabal népszerű, mert szerethető. Szereplőivel könnyű azonosulni. Hrabal úr, ahogyan sokan nevezik, a 20. század igazi krónikása volt, aki nem hősszerelmesekről és hőstettekről, hanem emberekről írt. Hétköznapi életekről néha különös, néha vicces, néha szomorú történetekkel. Nehéz körülírni az édesbús életörömet, amely szövegeiből árad. A sörhab könnyedségével szállnak a szavak, Hrabal úr igent mond a szépségre, és megmutatja, hogy mindenki lehet jó és rossz is egyszerre. Jan Dité, őfelsége pincére sokkal ellenszenvesebb, mint a Sörgyári capriccióban ordibáló Pepin bácsi, mert megalkuvó, a történelem szemétdombjáról a saját vagyonát kitúró alak, élete célja, hogy nevet és vagyont szerezzen magának. Pepin, Milos, a forgalmista, vagy Francin, a sörgyári könyvelő ezzel szemben kedves és szerethető figurák, akik belekeverednek a történelembe, de nem nyerészkednek.

Hrabal világában a legfontosabb a humánum – az idilltől és a giccstől ugyanakkor messze van, hiszen a háború és az elnyomás ugyanolyan fontos tényezők, mint a Sörgyári capriccio elején leírt békeidő a maga gyönyörű nosztalgiájával, pajzánságával, egyszerűségével. Kanyargós prágai utcákon, sosemvolt kisvárosokon, nemlétező állomásokon és örök megállókon keresztül vezetnek a regények, miközben találkozunk azokkal az alakokkal, akik benépesítették Kelet-Európát a 20. században. Szellemek, kószálók, kocsmázók és rokonok, akik sokszor nem alakítói, csak tanúi voltak saját életüknek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ez a fantomkép-rajzoló inkább maradjon néma!

cukorka 2014. március 27., csütörtök 12:40

Többször emlegettük már, hogy filmet Kocsis Gergőnek, de nem pont ilyesmire számítottunk, amikor megnéztük Mattyasovszky Zsolnay Bálint A rajzoló című első rendezését. A film tévés vetítésre készült, de nem üti meg sajnos a Berni követ színvonalát, viszont amiért nemi erőszakot elkövető bűnöző után nyomoznak benne, 18-as karikát kapott annak ellenére, hogy egy vasárnapi autópályás krimisorozatban több vért vagy akár szenvedélyt látni. Így aztán egy sötét februári éjszakán adta le az M1, most viszont megnézheti az Indavideón bármikor, ha van szabad 55 perce. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csütörtökön indul be a pesti lány

Divany.hu 2014. március 27., csütörtök 11:16

Március 27. Csütörtök

Kezdődik a hétvége, és mi megint programdömpinget ajánlunk, ráadásul a kultúrát ötvözzük a mulatsággal. Kezdetnek nem is kell mást csinálni, csak beugrani a Toldiba, ma kezdődik a Friss Hús rövidfilmfesztivál, mi is megírtuk már, miért kell ott lenni. Innen át lehet nézni két filmblokk közt az Urimuriba, ahol ma Talabér Géza kiállításának nyitóbulija lesz, és igen, azért írjuk, hogy nyitóbuli, mert utána Silye Dani és barátai pakolják a zenéket. Ha ennél is komolyabb művészetekre vágyik, akkor sincs nagy baj, hiszen a MOME azzal is igyekszik fittyet hányni a konvencióknak, hogy ma tartják a farsangot, nyilván afféle elő-áprilisi tréfaként. A MOME Farsang az Ankertben várja az érdeklődőket, akik nem árt, ha minimum Vasembernek öltöznek. Ha ott lesz Robert Downey Jr., akkor azért szóljatok!

1796627 514206972021770 1202048220 n

Aztán jubilál a Cultivo a Traffiq-ban, aki ezt nem érti, annak úgyis mindegy, de arról van szó, hogy "a hazai designer szcéna meghatározó, nemzetközileg is elismert egyéniségei ülnek a Cultivo kanapéjára, hogy insider rálátást nyerjünk a tervezőasztalra". Ha ön nem elég insider ehhez, vagy csak magasról tesz a divatra, akkor nyugodtan kihagyhatja, de mi szóltunk! 

Ha nem bírja a komolyzenét, pedig szeretné, akkor viszont a MozArt Group Millenáris Parkban rendezett koncertjén a helye, hiszen ők egy négy lengyel zenészből álló zenekar, akik elhatározták, hogy klasszikusokat adnak elő sok humorral. Afféle komolyzenei komikusok, ilyeneket csinálnak:   
Távolról sincs vége, olvasson még »

Így alkot egy fogyasztói társadalmat ellenző művész

bb 2014. március 26., szerda 10:55

Egyedülálló módon házasította a fotográfiát a szobrászattal egy koreai művész, Gwon Osang, aki az általa lőtt fényképrészleteket applikálja rá az általa megformált, életnagyságú gipsz szobraira. Az eredmény pedig a két művészeti ág egy furcsa, de szerethető keveréke. Az 1974-ben Szöulban született Osang ugyanis szerencsésen megtalálta az egyensúlyt az egyszerre könnyed és mégis nehéz munkáiban, melyek sokkal inkább divatfotókra emlékeztetnek, mint klasszikus bronz vagy márvány szobrokra - írja a hifructose.com.

Zoe Saldana fogja megszülni a sátán gyermekét

bb 2014. március 25., kedd 12:31

Egy ideje aggódással vegyes érdeklődéssel figyeljlük, mennyire nem történik semmi izgalmas Hollywoodban és környékén, és vajon mi lesz az, ami ezen változtat, de azért arra nem számítottunk, hogy az állítólag kreatív ötleteknek mostanában híján lévő NBC előtúrja Ira Levine egyik legismertebb regényét, a Rosemary gyermekét. Igen, azt, amelynek első filmes adaptációjával Roman Polanski 1968-ban beírta nevét a filmtörténelem halhatatlanjai közé.

Ilyen lett a Párizsba átemelt film plakátja Zoe Saldanával
Ilyen lett a Párizsba átemelt film plakátja Zoe Saldanával
Fotó: NBC.com
Távolról sincs vége, olvasson még »

Szép lányok, ne sírjatok

hv 2014. március 24., hétfő 21:24

Március 28-ig látható a Magyar Hippik című kiállítás a budapesti kArton Galériában, amely a 1960-as és 70-es évek hazai ellenállási kultúráját, pontosabban az Amerikában induló hippi mozgalom magyar változatát mutatja be. A kiállítás anyaga vegyes, hiszen a fotó- és videóművészeti alkotások mellett megjelennek filmplakátok, a hippi életérzést bemutató fényképfalak, szógyűjtemény, sőt, Mészáros Márta Szép lányok, ne sírjatok című zenés hippifilmje is, amelynek ismert, színes plakátját Kemény György tervezte. A kiállítás így egyszerre mutatja be a korszak underground képzőművészetének bizonyos részeit, és a valódi dokumentumokon keresztül a társadalom különféle csoportjait, a galeriket, a lázadókat, a művészeket és a polgárpukkasztókat is.

De kik azok a magyar hippik?

A kiállítás fő kérdésfelvetése, hogy létezett-e magyar hippimozgalom, és ha igen, mennyire hasonlított az eredeti amerikai szubkultúrára? Az első kérdésre a válasz úgy tűnik, egyértelmű igen, a második viszont ennél jóval bonyolultabb. Magyarországra a hippimozgalom – mint minden más is – szűk tíz éves késéssel jutott el. Amerikában a hippik a vietnámi háború és a társadalmi kirekesztés ellen tiltakoztak, mozgalmaiknak aktivistáik voltak – nem eredménytelenül. Magyarországon a Kádár-rendszer, bármilyen puhának is mondják, diktatúra volt. Az értelmiségiek, a fiatalok, az underground és ellenálló kultúra tagjai kizárólag privát terekben, lakásokban, kocsmákban találkozva beszélhettek arról, amelyet a hivatalos politika nem tűrt meg. A kis közösségek is tele voltak besúgókkal, akik együtt buliztak és söröztek kultúrharcosokkal. Fájóan ismerős kezd lenni mindez azoknak is, akik a magyar hippik virágzásának idején még meg sem születtek. A hivatalos kultúrpolitika a Kádár-rendszerben is elutasított mindent, ami nyugatról jött, ami új, meghökkentő és szabad volt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így tört be Tóth Ágnes a nemzetközi művészvilágba

bb 2014. március 23., vasárnap 14:06

Egy magyar származású, Angliában élő festő munkáitól hangosak a nemzetközi művészek munkáit legyűjtő oldalak.Tóth Ágnes, aki 2008 óta külföldön készíti töredezett hiányos festményeit, a Magyar Képzőművészeti Egyetem elvégzése után költözött az Egyesült Királyságba, ahol a falmouth-i iskolában már jól láthatóan megtalálta saját hangját.

Munkáinak fő jellemzői, hogy színes képeit pontosan és részletesen, kissé elvont módon de mégis befejezetlenül festi meg, miközben technikájával arra törekszik, hogy megtalálja az egyensúlyt az absztrakt és a figuratív festészet között. – írja a hifructose.com. Fiatal kora ellenére a festő már számos nemzetközi egyéni és csoportos kiállításon is résztvett, egyik legmenőbb, a British Magician Drummond Money-Coutts névre keresztelt portréját pedig a londoni National Portrait Gallery-ban jelölték a nívós BP Portrait Awardra 2013 szeptemberében. Tóth Ágnes festményei egyébként a saatchiart.com-on poszter formájában is megvásárolhatóak mérettől függően. Egy 18 x 24-es plakátért például 180 dollárt ( 40.119 forint ) kérnek az webshopban.

Szándékosan félig megfestett,hihetetlen részletességgel kidolgozott realista festményeiről, inspiráció forrásairól, filozófiájáról, melyet Tóth egyfajta meditációs gyakorlatként fog fel, a cassart.co.uk egyik szerkesztője kérdezte a Győrben született festőt.

Szavazzon minden idők legjobb tévés kvízjátékára!

maze 2014. március 22., szombat 14:35

A teljesség igénye nélkül, a Kérdezz, felelek-től a 4N4LN-ig. Vagy Nincs kegyelem? Van benne valami.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87

Blogok, amiket olvasunk

A TASZ JELENTI Azt hittem, jobban járok, ha nem az autót viszem szervizbe, hanem én megyek orvoshoz.

Képzeld el, hogy 15 éve minden nap ugyanazon az útvonalon mész a reggeli csúcsban munkába, majd a délutáni dugóban haza. Újabban visszatérő fájdalmat érzel a lábadban, mikor kiszállsz az autóból.

MAI MANÓ Kép-párok #187

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyeket neves fotóművészek készítettek ugyanazon témában vagy olyat, amelyeken éppen egymás munkáira reflektálnak.

HATÁRÁTKELŐ A lakókocsis élet árnyoldalai

Gyakran olvasni, hogy „persze, mert mindig csak a külföldi élet pozitívumairól van szó”, ami mondjuk szerintem nem igaz, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a például a furgonlakó létnek is vannak bőven nehézségei.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés