#VILÁGOM

Pierce Brosnan még mindig a sárm maga

LS 2014. április 24., csütörtök 16:48

Szeretem az olyan filmeket, amik nem akarnak többnek látszani, mint amik. A Százkarátos szerelem pontosan ilyen: egy habkönnyű vígjáték, aminek a poénjait már akkor elfelejtettük, amikor kimegyünk a moziból, de az megmarad, hogy tök jól szórakoztunk másfél órán keresztül.

A sztori teljesen életszerűtlen, épp ezért jó. Van egy öregedő exfeleség (Emma Thompson), aki egyetemi tanárként dolgozik, és épp most nőttek fel a gyerekei. Tartozik hozzá egy exférj (Pierce Brosnan), aki épp a 25 éves korosztályban keresi az igazit, miközben nyugdíjas napjait tervezi. Ám jön a gonosz (és magyar származású!!) befektető, aki tönkreteszi a céget, ahol Richard (Brosnan) dolgozott. Ha nincs pénz, nincs golfozás, és a gyerekek tandíja is veszélybe kerül, így a volt házaspár összefog, hogy egy ördögi tervet kieszelve szerezze vissza az évtizedek alatt összekuporgatott vagyont.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hangzatos bulik a tavaszimádók hetén!

Dívány 2014. április 24., csütörtök 09:01

Április 24. Csütörtök

Aki kíváncsi rá, mit is jelenthet, hogy "A szemét és a természet az én papírom", az nézzen el ma Herczeg Zoltán The Road1 című kiállítására a Nagymező utcai Pizzicába. "Minden egyes kép egy meditáció a megvilágosodás felé tartó út pillanataiból" – írja műveiről Herczeg, a kiállítás pedig ezekből a hangulatokból táplálkozik. Tökjó.  

10246253 1497765913778742 7506706858610851164 n
Fotó: Facebook
Távolról sincs vége, olvasson még »

Mindig ott rontjuk el, hogy beleszeretünk a Gonoszba

bh 2014. április 23., szerda 16:16

Ha valaki az elmúlt 50 év valamelyikében született, már ismeri a betűket és nem egy dobozban él azóta – tehát mondjuk olvasta Bulgakov Mester és Margaritáját –, annak teljesen egyértelmű, hogy a) a gonosz mindig vonzó, b) általában emberi alakban csinál hülyét mindenkiből c) ebbe sokan belehalnak. Nagyjából ezt gondolja a világról Alex van Warmerdam rendező is, akinek groteszk thrillerjében egy csavargó költözteti be magát – és aztán hű kisegítő személyzetét is - egy tökéletes család otthonába, hogy aztán meginduljon a sötét komédiába ágyazott események sora.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kartonból épült meg a Vasember pontos mása

bb 2014. április 21., hétfő 12:14

Egy húsz éves tajvani művésznek, Xhongkai Xiangnak annyira megtetszett a Marvel Comics Vasember-képregényei alapján forgatott 2008-as szuperhős film, hogy úgy döntött összedob magának is egy hasonló jelmezt. Csak az övé kartonból készült..

Xiang nem aprózta el művét, mindössze egy teljes évig tervezte és építette az eredetivel megegyező méretű Vasemberét és annak aprólékosan kidolgozott páncélzatát.-írja a laughingsquid.com. Természetesen a kisfiús külsejű robotépítőnek nem ez volt az első ilyen jellegű munkája, a kartonból összerakott Vasember előtt már saját szórakoztatására megépítette többek között Alient valamint a Transformersből ismert kitalált autobot karaktert, Optimusz fővezért is.

cardboard-iron-man
Fotó: Stan Winston School of Character Arts
Távolról sincs vége, olvasson még »

Így lesz ütős rákellenes kampány egy popslágerből

bh 2014. április 19., szombat 10:33

Amikor a Divinyls énekesnője, Chrissy Amphlett megtudta, hogy végstádiumú mellrákban szenved, egy utolsó vállalkozásba fogott: átalakítani 1990-es „I Touch Myself” című dalukat egy, a nőket rákmegelőzésre buzdító kampánnyá, írja a Huffingtonpost. Elég hatásosra sikerült.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ősztől meleg pasik fenekét nyomják a levelekre Finnországban

bb 2014. április 18., péntek 12:02

Azon senki sem lepődik meg, ha az Egyesült Államokban bélyegre nyomják az egyik legismertebb melegjogi aktivista, Harvey Milk arcképét, aki egyben az első, homoszexualitását nyíltan felvállaló polgármester volt az USA-ban.

Azt viszont mindeddig nehéz volt elképzelni, hogy hasonlóképpen nyíltan állnak a témához a korántsem ennyire toleráns Finnországban, ahol egyelőre még elég távoli álom melegek számára a házasság legalizálása, a nemváltoztatást pedig csak akkor ismerik el hivatalosan, ha már a megfelelő műtéteken is átesett a delikvens. Ennek tudatában valóban merésznek tűnik, hogy idén szeptemberben a Finn posta, az Itella Posti Oy piacra dob egy bélyegívet a meleg pornográfia egyik legbefolyásosabb illusztrátorának, a finn Touko Laaksonen – művésznevén Tom of Finland – homoerotikus rajzaival  – írja a slate.com.

TFsheet 34574
Fotó: Tom of Finland
Távolról sincs vége, olvasson még »

Véget ért a száz év magány: elhunyt Gabriel Garcia Márquez

Divany.hu 2014. április 17., csütörtök 22:40

Hosszú betegség után Mexikóban elhunyt a 87 éves Gabriel Garcia Márquez kolumbiai író - számolt be róla a BBC. A Nobel-díjas szerzőt március végén szállították kórházba, tüdő- és szövődményes húgyúti fertőzéssel, ám családja akkor még abban reménykedett, hamarosan kiengedik. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Még farsangozhat is idén húsvétkor!

Divany.hu 2014. április 17., csütörtök 10:18

Április 17. Csütörtök

Túl hosszúnak azért nem neveznénk ezt a hétvégét, de mégsem kell dolgozni menni majd hétfőn, ami azért jobb a semminél. Lesz ajánlónk arra is, hova lehet menni nyulat simogatni (szinte bárhova), de előbb beszéljünk a bulikról! Ha óvatosabban kíván belehúzni a hétvégébe, akkor az inspiráló tematikával jelentkezőInspiráló Designelméletet válassza: Sikersztorik hőseivel beszélgetnek, olyan hazai tervezőket látnak vendégül, akik a magyar közönség meghódításán túl a külföldi piacon is elismertek. Ma este a Fogas Házban Szépvölgyi Viki képviseli a LOFFICE-t az IDE kerekasztalbeszélgetésen.

10150552 710205339002039 474011526 n
Fotó: Facebook / Inspiráló Designelmélet
Távolról sincs vége, olvasson még »

Vak ruház világtalant

maze 2014. április 16., szerda 10:13

A Megruházlak című Viasat 3-as tévéműsor a héten indult, és a kezdeti sokk után egész kellemes perceket is okozott. Az első sokkot is leginkább a Viasat 3 fejesei okozták, akik ennyi év után sem jöttek rá, hogy az oké, hogy dekoratív biodíszlet Horváth Éva, de a szerep, amit folyamatosan rákényszerítenek (lásd még Éden Hotel, meg minden, ami közte volt) a lehető legtávolabb áll tőle. Valakinek csak el kéne magyaráznia neki, hogy mi az a természetesség, és a rendezőt itt szeretnénk megkérni, hogy semmiképp se adja neki feladatként (de lehetőleg a szerencsétlen játékosoknak se), hogy kameráról-kamerára kapkodja a fejét, mint valami kommersz teleshop reklámban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megismeri ezeket a lemezborítókat?

bb 2014. április 15., kedd 14:56

Sokakat megihletett már az évek során ikonikussá vált pop, rock vagy rap lemezborítók újraértelmezése, de ilyen kézenfekvő ötlete, mint a Harvezt néven ismertté vált művésznek, még egészen biztos, hogy senkinek nem támadt a témában. Legalábbis nem valósította meg azt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Íme, az ezerarcú nő

bb 2014. április 14., hétfő 15:17

Valószínűleg a Halloween és a farsang a kedvenc időszaka annak a San Franciscó-i sminkmesternek, aki valamilyen megmagyarázhatatlan oknál fogva már több, mint egy éve minden egyes áldott nap kitalál magának valami teljesen új karaktert, ami elsősorban aznapi sminkjében nyilvánul meg a leglátványosabban.

A megszállottnak (és időmilliomosnak) tűnő, Hannah Concannon nemcsak magának szerez örömet a végeredménnyel, le is fotózza azt, hogy az általa létrehozott és szerkesztett rajongói oldalon illetve az Instagramon bárki gyönyörködhessen és inspirálódhasson műveiben – írja a bolditalic.com.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az idei Titanic mindegyik filmje túlmutat saját magán

ut 2014. április 13., vasárnap 14:10

Női rendező filmje nyerte az idei Hullámtörők-díjat a Titanic Filmfesztiválon, a bolgár Maya Vitkova Viktoria című filmjét szavazta meg a háromtagú szakmai zsűri a legjobbnak. Szász János, a zsűri elnöke az április 12-i záróünnepségen azt mondta, elképesztő női színészi alakítást látott egy lélegzetelállító, egyéni hangon elmondott történetben. A rendezőnő videófelvételen köszönte meg a nyolcezer euróval járó díjat, és elmondta, hogy kilenc éven át készült a filmje, amit a saját gyerekének érez. Mellesleg épp húsvétra takarított otthon – ezt is hozzátette. A filmet többek közt a Sundance-en is bemutatták.

A zsűri rendhagyó módon különdíjat is hirdetett a versenyfilmek szekcióban, mint kiderült, nehezen tudtak választani, így a filmfesztivál szervezőivel egyeztetve plusz egy filmet kiemeltek. A nehéz döntés feltehetően amiatt is lehetett, hogy az idei Titanicra színesebb, tartalmasabb programot állítottak össze a szervezők, mint eddig bármikor. Horváth György, a programigazgató elmondta, feszesebb az idei program, figyeltek arra, hogy sok nagyon jó filmet mutassanak be. A zsűri különdíját az izlandi Lovak és emberek kapta, a filmet a klasszikus orosz drámákhoz hasonlította a zsűri, úgy jellemzték, hogy felemelő és fájdalmas, ahogy az izlandi emberek mindennapjait elmondja.

A közönség szerint a Titanicon egy dokumentumfilm volt a legjobb: Az optimisták című film a közönségszavazatok alapján 4,8 átlagot kapott. 66 és 98 év közötti nők röplabdacsapatát mutatja be.

A 21. Titanic Filmfesztiválon egy diákokból álló zsűri is választott, a MOME, a SZFE, a BKF és az ELTE hallgató közül kikerült döntnökök a rasszizmusról szóló Oroszlánszív című filmet találták a legjobbnak. A diákzsűri tagjai azt értékelték különösen, hogy a kemény témát kedves humorral oldja fel a film, emiatt páratlan.

"Mindegyik film merész volt, és ki akart valamit fejezni. Mindegyik film túlmutat saját magán" – mondta a záróünnepségen Szász János rendező, aki szavaival az idei Titanic filmfesztivált hűen jellemezte. A fesztivál egyetlen hibája – már amennyiben hibaként felróható –, hogy a sorbanállás jellemzi, a nagy érdeklődés miatt. A filmfesztivál április 12-én zárult Jim Jarmusch Halhatatlan szeretők című vámpíros filmjével.

Kartondomborművekkel a világ jobbításáért

bb 2014. április 12., szombat 14:52

A kortárs művészeknél az újrahasznosítás témája legalább annyira felkapott, mint a divatvilágban a telt karcsú és korosodó modellek foglalkoztatása, így természetesen ez a hét sem telt el olyan művész nélkül, aki ne látott volna fantáziát ennek feldolgozásában.

Ezúttal a Teheránból Göteborgba, majd onnan Texasba települt művész, Ali Golzad hívta fel magára és újrahasznosított kartonból készült igencsak részletes kidolgozású munkáira a szakma figyelmét. A digitális és újrahasznosított művészetre szakosodott Golzad saját állítása szerint az elmúlt tíz évben autodidakta módon sajátította el a grafikai tervezést, miközben igyekezett arra fókuszálni, hogy új megvilágításba helyezze a hétköznapi tárgyakat valamint valami értelmeset hozzon ki a kiselejtezett anyagokból – írja a laughingsquid.com.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem csak Madonna szerint menő a hónaljszőr!

Divany.hu 2014. április 11., péntek 17:51

Ben Hopper londoni fotós 2007-ben látott neki Természetes szépség címre hallgató fotósorozatának, amiben azt hivatott bemutatni, hogy mit tett a társadalomra gyakorolt agymosás a szépségiparral. A Huffington Post a napokban közölte első sorozatát, amit modellekről, tervezőkről, színésznőkről és a barátairól készített, a női szépséget hónaljszőr-villantáson keresztül bemutatva, hogy ellene menjen a sztereotípiának, miszerint a két dolog kizárja egymást.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mindannyiunk magánélete belefér egyetlen órába

cukorka 2014. április 10., csütörtök 16:07

Megint a Jurányi, mert úgy tűnik, valamiért bírjuk - leginkább talán azért, mert elég színes a repertoár. Most éppen a Scallabouche Theatre Magánélet című színházi kísérletén jártunk, ami Noel Coward drámája alapján készült. A Scallabouche Theatre-t még 1998-ban hozta létre Alexis Latham brit színész-rendező, aki közel húsz éve él Magyarországon. Most Fullajtár Andreával és Gyergye Krisztiánnal állítottak színpadra egy párkapcsolatokat boncolgató színművet, félig magyarul-félig angolul, de ez senkit se ijesszen el, mert az előadás - hadd lőjük le a poént - zseniális. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szonettező Senától John Mayallig

Dívány 2014. április 10., csütörtök 08:56

Április 10. Csütörtök

Már április van, és még mindig nincs új hobbija? No, akkor szólunk, hogy Kötöde van a Dzzsben minden csütörtökön. Sosem késő elkezdeni, ha van türelme az ilyesmihez, ha meg annyira nincs, akkor nézegessen borcímkéket a Bálnában. A "Cégér – Jó bornak tervezz címkét" alkotói pályázat hivatalos eredményhirdetése és kiállításmegnyitója nem meglepő módon borkóstolót is magában rejt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Azért utazunk, hogy boldogabbak lehessünk

gr 2014. április 9., szerda 17:17

Április huszonötödikéig (előzetes regisztráció után) tekinthető meg Kóti Réka kiállítása, a The Idea Of Flow a Brody Studiosban. Az analóg technikával alkotó fényképész szándéka szerint "a boldogság keresését és az utazás misztériumát dolgozza fel a Londonban, Berlinben, Párizsban és Athénban készült képeken és videofelvételeken". A főként divatfotóiról ismert Kóti az elvágyódást és a belső emberi értékeket hangsúlyozza, a sorozatot májusban Berlinbe is továbbviszi. 

A Brody Studios ideális helyszín a kiállításhoz.
A Brody Studios ideális helyszín a kiállításhoz.
Fotó: Szécsi István /Dívány

Bontson ki egy múmiát, ha unatkozik!

bh 2014. április 9., szerda 10:48

A stockholmi Medelhavsmuseet a svéd ICT intézettel együtt különleges régészeti élményt talált ki az interaktív lelkületű múzeumlátogatók számára, írja a Fast Company. Az érdeklődők Neswaiu egyiptomi főpap múmiáját tekerhetik ki, persze csak virtuálisan. Sajna, egyelőre még nem a neten, csak ott helyben, de azért így is elég menő.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Legóból rakták ki Dalí híres elefántját

bb 2014. április 8., kedd 18:50

Idén eddig szinte minden hónapra jutott valami Salvador Dalíval kapcsolatos érdekesség, amit leginkább annak tudunk be, hogy januárban volt éppen huszonöt éve, hogy elhunyt a szürrealizmus legismertebb alakja. Egy spanyol design cég Dalí ihlette kitömött birkából készített iratszekrényt, egy szintén spanyol festő pedig megfestette, hogy milyen lenne, ha Dalí festészet helyett építészettel foglalkozott volna. Ezúttal a koreai „Lego művészt” ihlette meg a festő egyik vissza-visszatérő témája, az elefánt, melyet többféleképpen is megfestett munkássága alatt. 

Steampunk lett Dalí elefántjából
Steampunk lett Dalí elefántjából
Fotó: jkbrickart.com
Távolról sincs vége, olvasson még »

A Titanic idén is sokkol és elgondolkodtat

ut 2014. április 7., hétfő 20:43

A fimfesztiválok jellemző tulajdonsága, hogy nagyon rossz és nagyon jó filmbe is bele lehet szaladni. Az is jellemző a filmfesztiválokra, hogy sokszor épp a várva várt filmek okoznak csalódást, és az a film ugrik be évekkel később is, amire az ajánló alapján nem is gondoltuk volna. Negyedik napja tart a Titanic Filmfesztivál Budapesten, ötvenkét filmet válogattak be a szervezők a programba, mi eddig az alábbiakat láttuk - vagy még nem, de nem szeretnénk kihagyni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pszichológus Anne Frank a Fészekben

cukorka 2014. április 6., vasárnap 15:55

Monodrámán jártunk a Fészekben, hogy megnézzük, mutathat-e újat egy 1924-ben született zsidó lány története. Förster Vera „Kapaszkodj…” című önéletrajzi írása nyomán született az Egy pesti lány, amit Olasz Ági adott elő Szántó Erika rendezésében. 

Förster Vera pszichológus volt a Popper-féle vonalból, élete nagy részét Angliában élte le, és a rendezőnőt - mint azt a Klubrádióban adott interjú során elmondta - leginkább az irónia fogta meg a könyvében. Rögtön tudta, hogy monodrámát akar belőle, de ahogy az már lenni szokott a rendezés váratott magára, de idén (talán a Holokauszt-emlékévnek köszönhetően is) sikerült megtalálni a megfelelő színésznőt és helyszínt a darab előadására. 

Nem árulunk el nagy titkot, ha elmondjuk, nem egy vidám történet Förster Veráé, aki egy lomtalanítás kellékei között bóklászva meséli el, hogyan lett boldog gyerekből megtört felnőtt, pontosabban elkényeztetett lánykából hamisútlevél-gyártó cionista, míg aztán szépen be nem terelték a vagonba. A történet szépen van felépítve és valóban nincs rosszul megírva, pont olyan hosszú, amilyennek lennie kell, így a főszereplő őszintén juthat el a kezdő állapotból a végkifejletig, bemutatva egy fél életet. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha gimnazista volna, ezt tanácsolná önnek Kurt Vonnegut

maze 2014. április 5., szombat 15:42

Nem sokkal van nagyobb mázlijuk az angol nyelvterületeken élő gimnazistáknak amiatt, hogy igazi nagyságokat hívhatnak meg magukhoz beszelgetni, ha egyszer a hírességek hozzájuk sem jönnek el. Egy nyolc éves sztori látott most napvilágot a Huffington Postnak köszönhetően, amiben kiderül, hogy a New York-i Xavier Gimnázium tanulói 2006-ban több írót is meghívtak, hogy tartsanak nekik előadást, ám egyedül Kurt Vonnegut vette a fáradságot, hogy - ha meg nem is jelenik - legalább válaszoljon a fiataloknak. Alant az ő nagyon is jellegzetes stílusú válaszlevele olvasható.   

Távolról sincs vége, olvasson még »

Bizarr szobrok lesznek az újrahasznosított gyermekkorból

bb 2014. április 5., szombat 11:18

A műanyag játékok, elsősorban a babák végtagjainak újrahasznosítása és annak témája nem egy művészt megihletett már. Így első ránézésre annyira meg sem lepődtünk a Johannesburgban született, de Sydneyben élő művész, Freya Jobbins látványos munkái láttán, melyek ha jobban szemügyre vesszük, csipetnyi Toy Story-trilógia beütéssel ugyan, de az olasz Giuseppe Arcimboldo festményeire emlékeztetnek leginkább.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Óriáshangyák lepték el Kolumbiát

maze 2014. április 4., péntek 14:26

Érdekes és egyben hátborzongató művészi kifejezésmódra bukkantunk a wetheurban.com-on. Rafael Gómezbarros szobrász alkotásai nemcsak múzeumok falain mutatkoznak be, de középületeken is feltűnnek, és ezáltal válnak csak igazán izgalmassá, hiszen a jelentésük is éppen attól függ, hogy hol lehet éppen megnézni őket. Persze, az sem utolsó szempont, hogy nem a megszokott, aprócska kis hangyákról van szó, és hogy nagyon sokan vannak.

ec795a ef7df2a4bc8f4e448958fab29b6ecaa1
Fotó: casa-tomada.org
Távolról sincs vége, olvasson még »

A Krétakör Párt se tudja, mi lesz itt

cukorka 2014. április 4., péntek 09:32

Hogy miért is óriási mázli, hogy angolul a pártot úgy mondják, hogy party? Hát, ez talán magáért beszél. Ahogy Schilling Árpád társulata a Krétakör is, ami 2008-ban elméletileg megszűnt, idén viszont újra feltámadt poraiból, hogy társadalomkritikát mondjon az arcunkba, hiszen itt a választás, ami semmit sem fog megváltoztatni. Persze a társulat reuniójához nem emiatt volt szükség, de azért ha valaki, hát akkor a Krétakör (megszűnés ide vagy oda) nagyon is jól pozicionálta a feltámadást, és meglepetésre nem is lett A Párt című előadásukból fröcsögő, csak a kormány negatívumait felsoroló, egyoldalú kampányelőadás. Mondjuk, nehéz is lenne tiszta szívvel valamiért kampányolni, sokkal egyszerűbb akkor már valami ellen. De ebben az esetben erről sincs szó. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés