Városvadász: Kitalálod, melyik városban készült a kép?

A Felvidék legszebb és leghíresebb várát látogatjuk meg mai feladványunkban.

Városunk Szlovákiában, a Trencsényi kerületben, a Nyitra folyó jobb partján, a Sztrázsó-hegység keleti lábánál fekszik. A környéken már az őskorban éltek emberek, a honfoglalás előtt pedig várral megerősített szláv település állt itt, melyet a magyarok a 10. században foglaltak el. A 12. században már jól ismertek voltak a város meleg vizű forrásai és vásárai, a 14. század végétől nemesi város, uradalmi központ lett. A későbbi századokban gyakran esett áldozatul a történelem viharainak: a törökök kirabolták és felégették, a várat azonban sikertelenül ostromolták. Később Bethlen Gábor hajdúi, Thököly Imre és Rákóczi Ferenc kurucai fosztogatták (utóbbiaknak a várat is sikerült bevenniük).

A város – egyben a Felvidék egyik – legfőbb látnivalója a 13. század második felében épült várkastély, amelyet a Hont-Pázmány nembeli Kázmér építtetett, később Csák Máté, majd a Pálffy család fontos birtokaként szolgált. Része volt a középkori magyar végvárrendszernek, később pedig az Osztrák–Magyar Monarchia Pozsonyból irányított, 30 várból álló védővonalának. A vár előtt álló 28 méter magas, több mint 700 éves hársfát a hagyomány szerint Csák Máté ültette, a fa alatt Hunyadi Mátyás király is gyakran tartott országgyűléseket. A várnak még saját kísértete is van: a szóbeszéd szerint egy asszony szelleme kísért, akit hűtlenséggel vádoltak meg, ezért férje rettenetes igazságpróba elé állította: ugorjon le a toronyból – ha ártatlan, életben marad, ha bűnös, megérdemli a halált. Az asszony kisgyermekével együtt ugrott le a várból és – ha hihetünk a legendának – azóta is visszajár kísérteni.

Felkészültél? Jöhet a kép!

Kitalálod, hol készült a kép?

Kitalálod, hol készült a kép?
Sajnos nem sikerült a válaszok elmentése. :(
Kérjük próbálja meg újra.

Nem volt elég? Vadászd le tegnapi városunkat is!

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra