Ki volt a rejtélyes Rädda Barnen, akiről Rákospalotán hálából utcát neveztek el?

0723 raddabarnen

A XV. kerület, Rákospalota hosszú, a Rákos úttól a Pázmány Péter utcáig vezető közterülete a Rädda Barnen utca, amelynek furcsa hangzású nevét rengeteg félreértés övezi. Sokan azt hiszik, az utca egy személy nevét viseli, sőt még maguk a névadók is ebben a tévhitben éltek. Ki, vagyis pontosabban mi az a Rädda Barnen valójában?

A rejtélyes név nem indiai szitárművészt vagy közel-keleti diplomatát takar, de még csak nem is egy  jótékony svéd asszonyt – a Rädda Barnen egy svéd segélyszervezet elnevezése, amely a skandináv ország nyelvén nagyjából annyit tesz, „Gyermekmentés” vagy felszólításként „Mentsétek meg a gyermekeket!”. Az 1919-ben alapított szervezet – amely napjainkban a londoni székhelyű Save the Children International égisze alatt működik – a második világháború után számos országban munkálkodott a háborús árvák és éhező gyerekek, illetve családjaik megsegítésén.

Hazánkban a szervezet főként Budapesten és környékén, valamint a bányászvárosokban fejtette ki segélyező tevékenységét: terhes és szoptató anyáknak osztottak tejport, hónapokon keresztül 15 ezer óvodásnak biztosították a reggelijét és a tízóraiját. Csak Rákospalotán több mint kétezer gyereknek juttattak ételt, sokukat megmentve így az éhhaláltól – nem csoda, hogy 1947-ben az akkor még önálló város közgyűlése úgy döntött, hálából közterületet neveznek el a svéd jóakarókról.

A városi hivatal gyermekvédelmi osztályának vezetője volt az összekötő a svéd szervezet és a városvezetés között, ezért őt keresték fel az ötlettel: az osztályvezető lelkesen reagált és örömmel vette, hogy „utcát kívánnak elnevezni a svéd mentőakció elindítójáról, Rädda Barnen nagy szociális érzékenységű, áldozatkész asszonyról”.

A Kovács Pál Baptista Gimnázium napjainkban.
A Kovács Pál Baptista Gimnázium napjainkban.kpgimi.hu

A tanácstagok eredetileg a Német utcát kívánták átnevezni, végül azonban úgy látták, „az országot romba döntő német nép” és „a szegénységüket enyhíteni kívánó svédek” nem kompatibilisek egymással, így a Károlyi utca kapta meg a svéd szervezet nevét (a Károlyiak ugyan sokat tettek Rákospalota felvirágoztatásáért, de mégiscsak burzsuj családnak számítottak).

A Károlyi utcában működött Rákospalota első elemi iskolája is, melynek épületét többször is bővítették, emeletet is kapott, és az utca átnevezése után az addig névtelen iskola is megkapta a Rädda Barnen nevet. Egészen 1994-ig működött ezen a néven, amikor a gyerekszám csökkenése miatt az intézményt összevonták a Bocskai utcai iskolával és elköltöztették. Az épület két évvel később új tulajdonosra tett szert: jelenleg a Kovács Pál Baptista Sportgimnázium működik itt.

Érdekel az utcanevek története? Kísérd figyelemmel Térfigyelő sorozatunkat, amelynek előző részében a Rózsa utcáról nyomoztuk ki, hogy miért hívják így.

Oszd meg másokkal is!
Mustra