A kockamedúza a föld tíz leghalálosabb állatának egyike

tcs cover

A természet csodái című sorozatunk legújabb részében egy olyan tengeri élőlényt mutatunk be, ami pillanatok alatt képes végezni velünk, ha nem vagyunk elég elővigyázatosak: a kockamedúzát.

kockamedúzákat a világ leghalálosabb állataiként tartják számon. Ugyan mérgüket elsősorban arra használják, hogy leterítsék áldozatukat, vagy megvédjék magukat a rájuk leselkedő ragadozókról, az óvatlan úszók is könnyen belehalhatnak csípésébe. 

Ki lakik odalent, kit rejt a víz?

Jelenleg összesen 51 fajta kockamedúzát ismerünk, a tudósok azonban úgy sejtik, maradtak még felfedezésre váró fajok. Ezek az áttetsző, világoskék lények nevüket a medúzákra kevéssé jellemző, kocka formájú testük után kapták. Egy fejlett példány akár a húsz centiméteres hosszúságot és szélességet is elérheti, csápjai pedig három méter hosszúra is megnőhetnek.

A közismerten veszélyes kockamedúzák a trópusi indiai-csendes-óceáni térségben élnek, de egyes fajai megtalálhatók a trópusi és szubtrópusi óceánokban is, beleértve az Atlanti- és a Csendes-óceán keleti részét, a Földközi-tengert, Japán, Dél-Afrika, Új-Zéland és Hawaii partjait. 

Egy különc kocka

A kockamedúzák sokban különböznek más medúzafajoktól: fejlettebb idegrendszerük viszonylag fejlett érzékszervi rendszert támogat, huszonnégy darab szemük képes érzékelni a fényt és a sötétséget; ahelyett, hogy az áramlatokkal sodródnának, aktívan vadásznak zsákmányukra; testfelépítésüknek köszönhetően gyorsan mozognak, percenként akár hat métert is képesek megtenni. 

A kockamedúzák mérge képes szívleállást okozni
A kockamedúzák mérge képes szívleállást okozniAuscape / Getty Images Hungary

Kockamedúza, a halálos

Prédájukat, az apró halakat vagy gerinctelen állatokat a csápjaikon található csalánsejtek segítségével ejtik el. Mérgük hatásos a rájuk vadászó ragadozók elleni védekezésben is. Annak ellenére, hogy mérgük miatt a kockamedúzákat gyakran emlegetik a tengeri élővilág leghalálosabb lényeiként, valójában csak néhány fajuk jelent halálos veszélyt az emberekre. 

Ausztráliában a Chironex fleckeri nevű faj felel a legtöbb halálesetért. Az 1800-as évek óta 79 áldozata volt, a legutóbbi 2021-ben: egy tizenhét éves fiú, aki egy queenslandi strandon fürdőzött. A kockamedúzák csípése szívleállást okozhat, a túlélők pedig hetekig heves fájdalmat érezhetnek a medúzatámadás után. A szakértők szerint úgy előzhetjük meg a balesetet, ha a veszélyes partszakaszokon teljes testet fedő lycraöltözetben indulunk úszni.

Ha érdekelnek a természet csodái, olvass bele előző cikkeinkbe is! 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra