#VILÁGOM

Igen, tavasz van és süt a nap, de azért érdemes olvasni is!

Farkas Edina Lina 2016. március 20., vasárnap 09:57

Friss könyvajánlónkban ezúttal is több műfajból szemezgettünk, így gyűjtésünkben talál komor, de fontos verseskötetet Röhrig Gézától, aki az Oscar díjas Saul fiából eddig színészként lehetett ismerős, pályafutását egykor bloggerként kezdő fiatal írónő első kötetét sok szívszorítással és mosolyogtató öniróniával, izgalmas olvasnivalót, amely a XXI. század emberének egyik félelmét, az öregedést boncolgatja, és David Brooks új írását, amelyben ezúttal a társas kapcsolatok helyett önmagunk megismeréséhez nyújt hasznos mankókat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mutatjuk, milyen lesz a Robert Mapplethorpe dokumentumfilm

bb 2016. március 19., szombat 09:52

Többen is feldolgozzák a homoerotikus fotóival és stilizált fekete-fehér portréival híressé vált fotós, Robert Mapplethorpe munkásságát az idei évben. A hetvenes évek zenei életét, kultúráját és New Yorkját is megfilmesítő HBO-n például április 4-én debütál a Robert Mapplethorpe – Look at the pictures! című dokumentumfilm, ami a 42 évesen elhunyt fotós egyedülálló és provokatív munkásságát kívánja bemutatni – írja a Dazed Digital. A Fenton Bailey és Randy Barbato által rendezett filmet a Sundance filmfesztiválon is bemutatták az év elején és remélhetőleg nemcsak az amerikai, de a hazai HBO is műsorára tűzi majd (az Egyesült Királyságban április 22-től lesz látható). Az alábbi a videóra kattintva egy rövid előzetest már megnézhet az alkotásból.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Röhrig Géza költőként is szupersztár

Uber Elek 2016. március 18., péntek 14:50

Telt ház volt csütörtök este a Károlyi-palotában, a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében, ahol kamerák kereszttüzében beszélt most megjelent verseskötetéről Röhrig Géza, az Oscar-díjas Saul fia főszereplője. A Facebookon a jelentkezés a program meghirdetéskor szinte azonnal megtelt, nem csoda, ha a közönség jó része csak kivetítőkön nézte és hallgatta ezt a hollywoodi sztárokkal szelfiző, Kaliforniában rajongóknak autogramot osztogató, immáron Kossuth-díjas férfit, aki tehetségével, lenyűgöző műveltségével és nem utolsó sorban kedvességével ejtette rabul a könyvbemutató egyik katarzisból a másikba hulló közönségét. Elfogulatlanságtól mentes beszámoló az egykori punk zenészről, akitől a Fidesz történetének legjobb szlogenjét kölcsönözte.

Távolról sincs vége, olvasson még »

David Bowie-ból falvédő után kifestő is lett

mzd 2016. március 18., péntek 13:56

Valószínűleg belefutott már valamikor a Nagymamám, Zalai Imréné találkozása David Bowie-val falvédőbe, amit Szabó Eszter Ágnes 1998-ban hímzett. Szabó most újabb, a január 11-én elhunyt énekes inspirálta dologgal állt elő: kifestőt készített. A nem meglepő módon Ziggy Stardust című albumot a készítők hamarosan sorozattá fejlesztik.

A kifestőkönyvben található énekes-űrlény-popsztár ruhatárának néhány ruhadarabjának megrajzolásáért a Szabó Eszter Ágnes-Ilauszky Tamás-Gubán Vera trió felelt, a könyvben pedig nemcsak Bowie-t színezhetjük ki, de belemerülhetünk az általa nagyra tartott minták világába is, sőt: tisztességes áttekintést is kapunk a glamrock stílus dress code-jának kialakulásáról. Ha ön is kedvet kapott a meditáció e formájához, akkor két helyen bukkanhat rá: egyrészt az Írok Boltjában (Andrássy út 45.), illetve a Konfekcióban (VIII. kerület, Víg utca 22.)

Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei Tim Burtonnel jó csapat lesznek

aa 2016. március 17., csütörtök 13:11

Ransom Riggs mintha egyenesen Tim Burtonnek írta volna 2011-es sikerkönyvét, a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekeit, így szinte borítékolható volt (bár többen David Lynchnek adták volna a sztorit), hogy az amerikai rendező előbb-utóbb filmvászonra viszi majd a sztorit. A regény a 16 éves Jacob furcsa történetét és kalandjait meséli el, melyek egy Wales partjaihoz közel lévő szigeten játszódnak. Az amerikai mozikban szeptember 30-án bemutatásra kerülő filmnek itt az első trailere, és ez alapján a film elképesztően pazarnak ígérkezik:

Távolról sincs vége, olvasson még »

Elhunyt Kamondi Zoltán

mzd 2016. március 17., csütörtök 09:57

Értesüléseink szerint 55 éves korában elhunyt Kamondi Zoltán Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Filmrendező diplomáját 1988-ban szerezte, előtte két évig a Balázs Béla Stúdió vezetőségének tagja volt. A 89-es román forradalom alatt haditudósító volt, ez idő alatt pedig Makk Károllyal is dolgozott, mint forgatókönyvíró és társrendező.

1024px-KamondiZoltan
Fotó: Wikipedia

Első játékfilmjét 1990-ben forgatta Halálutak és angyalok címmel, amit Cannes-ban mutattak be. 2001-ben huszonöt órás dokumentumfilmet rendezett Petri György költő életéről és munkásságáról, In Memoriam Petri György címmel. Egy évvel később tanítani kezdett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, színházakban (többek között a Vígszínházban is) pedig 1992 óta dolgozott.

Kamondi nemrég fejezte be utolsó filmjét, amelynek címe Halj már meg, a főszereplők pedig Ónodi Eszter, Kováts Adél, Cserhalmi György és Hegedűs D. Géza.

Nem kell úgy tenniük, mintha nem sérült színészek lennének

Szaniszló Judit 2016. március 17., csütörtök 07:27

Pinokkió és Hófehérke – két, amúgy unásig ismert mese egyáltalán nem unalmas színházi próbáján jártunk a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház második emeletén. A színészek közvetlenek, nem okoz senkinek gondot, hogy bámészkodunk és fotózunk. Gábor – valahányadik törpe a Hófehérkében – még az elején bemutatkozik nekem, és közli, hogy kifejezetten szimpatikus vagyok neki. Gyopinak – a másik törpe – nagyon fáj a háta, átmenetileg felmentést kap a táncpróba alól. Egy székről nézelődik, kissé nyűgös és fáradt. Dóri – bábfigura a Pinokkióból, Hataraszi bábszínházából – odaadással nézegeti a hajam, majd óvatosan meg is simogatja, amikor épp nincs jelenetben. Panni mosolyog, és közben fejfájásra panaszkodik. Kevés a levegő a teremben, esetleg melegfront, ki tudja, lényegében tök mindegy. A MáSzínház színészei mind értelmi sérült fiatalok, a legfiatalabb 13, a legidősebb pedig 37 éves.

Bakonyvári L. Ágnessel, a társulat vezetőjével, és Tokody Mariannával, a társulat tanárával a próbák előtt nemcsak a próbafolyamatról, de a rendhagyó társulat immár 11 éves történetéről is beszélgettünk. Vigyázat, szpojler: Pinokkió a darab végén nem változik kisfiúvá – szerencsére.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Márpedig a legfeketébb fekete ezentúl az enyém!

Divany.hu 2016. március 16., szerda 15:21

Mindenki teljesen megnyugodhat, a tudománynak sikerült kifejleszteni a legfeketébb fekete színt, tehát a legsötétebb pont már adott a Földön. A Vantablack nanocsövekből álló feketéjét ráadásul most még tovább fejlesztették, így már olyan sötét lett, hogy a gyártó műszerei már mérni sem tudják a felületéről visszaverődő fényt. Ez zseniális ötletet adott Sir Anish Kapoor szobrásznak, aki még akkor megszerezte a szín jogait (és ezáltal a kizárólagosságot e szín felhasználására), amikor annak a korábbi változata a beeső fénynek még csak 99,96%-át nyelte el 2014-ben.

A dolog azért nem teljesen újdonság, a festő Yves Klein például Edouard Adam festékkészítővel karöltve már korábban levédették a közösen kifejlesztett kék szín, az International Klein Blue-t és annak különböző árnyalatait, de ez ott még jogosnak volt mondható, hiszen ezt a színt valóban ők ketten hozták létre. Kapoor azonban mindössze kifizetett egy (egyelőre ismeretlen) összeget a Vantablackért, és nem is olyan meglepő módon ez aztán parázs vitára sarkallta a világ művészeit. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A Lost forgatókönyvírója unortodox regénnyel tarol

Szaniszló Judit 2016. március 15., kedd 14:46

Én személy szerint kifejezetten nem bírom az olyan, nagyrészt demagóg, kétdimenziós, és kicsit sem vicces közhelyekkel folytatódó kinyilatkoztatásokat, amik úgy kezdődnek, hogy: kétféle ember létezik. Most viszont nem tudom nem leírni ennek a könyvnek a kapcsán, hogy szerintem (mert ez azért fontos, hogy szerintem) kétféle ember létezik: aki hajlamos többször elolvasni egy regényt, és aki nem. Persze az állítás tovább cizellálható, mert az sem mindegy természetesen, milyen műről van szó, mennyi idő telik el a két vagy több elolvasás között, mindenesetre én – felületesség vagy sem – a körülményektől függetlenül az utóbbiak közé tartozom. Életem legmeghatározóbb regényeit sem olvastam még soha újra. És hogy mégis ki a fenét érdekel ez? Nyilván senkit, mindössze előre szeretném bocsájtani, hogy ezt a könyvet viszont legalább kétszer, de inkább háromszor el kell olvasni, hogy értse az egyszeri Olvasó – és még az is lehet, hogy akkor sem fogja. Hogy ez jó vagy sem, döntse el ki-ki maga. Figyelem, erősen szubjektív könyvismertető.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Harcosok klubjából és Godot-ból gyúrták az Emigránsokat

cukorka 2016. március 14., hétfő 08:57

A Terminál Workhouse társulata a Mannával közösen, Mucsi Zoltán rendezésében a lengyel Slamovir Mrožek Emigránsok című darabját mutatta be a napokban a Stúdió K Színházban. Bár adná magát – a cím és a téma is könnyen átpolitizálhatóvá tenné – a darabot, ám Mucsi rendezése nem kíván politikai csatározások színhelyévé válni. Egyszerűen két idegenbe szakadt, ellentétes társadalmi háttérrel bíró pasas történetét meséli el.  

Ezt a történetet a két főszereplő, Géczi Zoltán (Aa) és Molnár Gusztáv (Xx) akarták színre vinni, akik elég jó érzékkel kérték fel hozzá sebésznek Mucsit; a rendező le sem tagadhatná, hogy ez az Emigránsok az ő gyereke. Noha valójában természetesen nincs jelen a színen, mégis olyan, mintha ő lenne az egyetlen főszereplő, és ez az egész elmecsapda az ő fejében zajló kétségbeesett igazságkeresésnek az eredménye lenne. 

Könnyen lehet, hogy csak mi voltunk így vele, de nekünk még a díszletről is a Harcosok klubja ugrik be: az emigránsok, Aa és Xx egy koszos, nyirkos pincében húzzák meg magukat, hatalmas csövek között, ahol minden zöldes, sokszor zajos, de meleg és rendezett, így élnek ők. És nem véletlenül nincsen semmiféle szó schillingárpádi értelemben vett Orbánozásról, hiszen a színmű aktualitása nem a politikai helyzet miatt ordító. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Magyar srác rajzolta a BAFTA legjobb filmjeinek plakátjait

mzd 2016. március 13., vasárnap 18:30

Szabó Levente tehetségét mutatja, hogy az egyik legrangosabb filmes díjátadó, a British Academy Film Awards (BAFTA) szervezői nemcsak arra kérték fel, hogy készítse el az idei díjátadó plakátjait, de arra is, hogy készítsen grafikát a legjobb film kategóriájában jelölt műveknek. Az elkészült anyagokba a Béhance oldalán futott bele, ahol ön is megtalálhatja a Carol, a Spotlight, A visszatérő, A nagy dobás, illetve a Kémek hídja inspirálta posztereket. Itt lent megmutatjuk a Leonardo DiCapriónak Oscart szerző alkotáshoz tartozót, a többiért pedig kattintson rá!

szabo levente behance
Fotó: Béhance - Szabó Levente

Kopott aprópénzre váltották az Amerikai bölényt a Tháliában

Zappe László 2016. március 12., szombat 12:59

A semmiről többnyire filozófusok szoktak értekezni. Meglehetős terjedelemben – hogy csak Jean-Paul Sartre A lét és a semmi című dolgozatát említsem. De a színpadtól sem idegen a semmi. Mert mi másról szólna Samuel Beckett Godot-ja, ha nem a semmiről. Van, aki szerint éppen Beckett tudta a legtöbbet és a legszínvonalasabban írni a semmiről. És egyesek szerint a szórakoztató színháztól sem áll távol a semmi, sőt. De egyáltalán nincs igazuk. Mert az, hogy ki kit csal vagy nem csal meg, mégis csak az élet második legfontosabb kérdése. Közvetlenül a halál után. Ami ugyancsak lehet nagyon mulattató téma krimi, horror, thriller és hasonló műfajokban. Azok a semmiségek, amikről a bohózatok beszélnek, a való életben létkérdések, amikbe olykor belehalunk.

David Mamet darabja, az Amerika bölény a Tháliában azonban majdnem két órán át a szó legszorosabb és legföldhözragadtabb értelmében nem szól semmiről. Három pasas dumál, és az ég adta világon semmi sem történik. Illetve éppen az történik, hogy semmi sem történik. Készülődnek. Úgy készülődnek, ahogyan Didi és Gogo (Valdimir és Estragon) vár Beckettnél. Egy értékes ritkaságnak vélt pénzdarab visszalopásán törik a fejüket. Két órán át, a nézők szeme láttára és füle hallatára. Ezt is szokták írói bravúrnak tekinteni. Úgy lökni a sódert a semmiről, hogy közben a néző végig úgy érezze, szó van valamiről. Azt hiszem, a szerző teljesítette a feladatát (amit nyilván maga rótt magára). A szöveg azonban magától nem kel életre a színpadon. Kell hozzá díszlet, rendező és színész.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Petrik Andrea szereti a változásokat, de nem boldogabb tőlük

maze 2016. március 11., péntek 15:27

Tavaly szinte minden filmben találkozhattunk a nevével, az Utóélet drogos vidéki lánya után a Hajnali lázban munkatábort megjárt szerelmest játszott, most pedig az ő főszereplésével készült el a nagyszabású Kincsem is. Mindezek mellett Turandotot próbál és teljes életmódot váltott, nem csak a filmek kedvéért.

Nemrég vette át igazgatóként Kováts Adél a Radnóti Színházat, történt bármiféle változás?

Egyelőre semmit nem lehet még érzékelni, de hivatalosan alig egy hónapja, február elsejétől tölti be az igazgatói posztot. Nagyjából tudjuk, hogy mit gondol a jövőről, és már tudjuk, hogy kik jönnek dolgozni a jövő évadban. Örülök, hogy olyan fiatal rendezőkkel fogunk találkozni, mint Kovács D. Dániel és ifj. Vidnyánszky Attila.

Lassan kezdődnek a szerződtetési tárgyalások is, mit tudni, megmarad a társulat?

Biztos, hogy szerződnek hozzánk páran, de ez maradjon egyelőre titok, és bár szerintem alapvetően nem fog a társulat változni, azért lesznek mozgások. Bízom benne, hogy a bekövetkező változások előreviszik a színházat és a társulatot is, de igyekszem ezzel nem foglalkozni; fontosabb, hogy a munkámra tudjak koncentrálni.

Erre most van is lehetőséged, hiszen főszerepet játszol, méghozzá Juronics Tamás rendezésében  Turandoto t. Meglepő párosítás, de a koreográfus neve megtévesztő, és nem is lesz köze az operához...

Valóban, a Turandotot mindenki mint operát ismeri, pedig az eredeti történetnek Carlo Gozzi a szerzője, és esetünkben Térey János fordítását használjuk, de ez tényleg egy nagyon nehéz anyag. Bonyolult a nyelvezete, ráadásul kihívás megtalálni a szerep logikáját is, mert Turandotban valójában semmi logikus nincs. Ami engem illet, én ezt rettenetesen élvezem.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha van egy felesleges kulcsa, részese lehet egy kiállításnak

aa 2016. március 11., péntek 13:40

Amennyiben részese szeretne lenni a japán származású, de Németországban élő művész, Chiharu Shiota Emlékeső néven futó installációjának, nincs más dolga, mint hogy április 17-ig elvigyen egy vagy több feleslegessé vált kulcsot valamelyik gyűjtőpontra, amiért a Ferenczy Múzeumi Centrum ad ingyenes kiállítási kupont cserébe.

Kulcsok és piros fonál az installációban.
Kulcsok és piros fonál az installációban.
Fotó: chiharu-shiota.com
Távolról sincs vége, olvasson még »

A Google megtanítja tereminen játszani!

mzd 2016. március 10., csütörtök 15:04

Ötletes doodle-t vetett be a Google 2016. március 9-én, Clara Rockmore születésének 105. évfordulóján: a jeles nap alkalmából egy háromlépéses minitanfolyamon bárki is kipróbálhatta, milyen az egyik legmenőbb hangszeren, a tereminen játszani. 

Ha nem ismerné Rockmore-t: eleinte hegedűzni tanult, aztán ezt később (a húrok miatt) teljesen feladta és a tereminhez pártolt. Ez az eszköz egyike az első elektromos hangszereknek, 1916-ban találta fel Leon Teremin orosz fizikus, zenélni pedig a megérintése nélkül lehet vele, úgy, hogy a zenész a kezeit mozgatja a két antenna között, az egyikkel a hang frekvenciáját (magasságát), a másikkal amplitudóját (a hangerőt) szabályozza.

A tegnapi doodle nemcsak a hangszert és annak sajátosságait adta vissza, de Rockmore világának vizualitását is, ami többek között az art deco stílusban öltött formát. 

"Népszerű voltam még akkor is, ha nem akartam"

Lina 2016. március 10., csütörtök 09:47

Szerette a tragikus szerepeket, de saját bevallása szerint magánéletében sem állt távol tőle a teátrális viselkedés, az őrlángon égő érzelmek nem foglalkoztatták. Sem a privát életében, sem a színpadon, sem a filmekben. Így történhetett meg, hogy nyolcvanévesen a Madách Színházban telt ház előtt, vastaps kíséretében, méltó módon vonulhatott vissza, és hasonlóképpen fog ma is búcsúzni tőle a szakma és a rajongók tömege. Psota Irénre emlékezünk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Donald Trump farka politikai ellenfeleinek gyűjti a pénzt

Becca 2016. március 9., szerda 12:20

Az egész netet körbejárta Illma Gore Los Angeles-i képzőművész grafikája, ami az amerikai – nem véletlenül kritizált – elnökjelöltet, Donald Trumpot ábrázolja meztelenül. A már megnevezésében is ironikus, Make America Great Again című képet Gore először Facebook oldalára posztolta február 13-án, ahonnan természetesen futótűzként kezdett terjedni az internetezők körében, és a (már egyébként is mémnek született) alkotástól még több mém-kreátornak indult be a fantáziája. Afeminista képzőművész a siker nyomán (mióta kiposztolta a képet, több mint 50 milliószor látták) úgy döntött, aukcióra bocsátja a grafikát az eBay-en, a befolyt összegből pedig fiatal hajléktalanokat segített volna.

Mivel azonban a képen egy meztelen híresség szerepel, az amerikai internetes aukciós weboldal törölte az aukciót. „Újra feltettem a képet" – írja Gore Facebook-oldalán, "de sajnos már ez sem elérhető. Mostantól minden alkalommal, amikor az eBay eltávolítja a hirdetésemet, 100 amerikai dollárt adományozok egy, a másik oldalt erősítő politikai jelöltnek.” 

12741986 742900665846390 3074598651499734330 n
Fotó: Illma Gore / Facebook

Figyelem!

Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Gore műalkotásának alapját a múlt heti szuperkedd utáni első tévévita adta, ahol az üzletemberből lett botrányhősből lett politikus fontosnak találta hevesen cáfolni ellenfele, Marco Rubio republikánus jelölt célzását arra, hogy neki, azaz Trumpnak kicsi volna a pénisze. Valljuk be, amúgy elég béna húzás volt ez Rubiotól, hisz Trump munkásságának és személyiségének ismeretében épp elég bírálnivaló akad, így viszont a világ most semmi másra nem tud összpontosítani, mint hogy egy vagyona révén az amerikai elnöki pozícióhoz vészesen közel került gyakorló elmebetegnek vajon ténylegesen mekkora a pénisze.

Weboldalán Gore amúgy szépen levezeti, miért pont ez az ábrázoláshoz fordult: "Senkit sem szabad csak a péniszére vagy a vaginájára leegyszerűsíteni, nem ezen múlik, hogy ki vagy. A nemi szerveidnek semmi közük a nemedhez, a hatalmadhoz vagy a státuszodhoz. Leegyszerűsítve: mindegy, mi van a gatyádban, attól még lehetsz óriási fasz". Aki szeretne magának egy sajátot a politikusból, Gore weboldalán 25 és 50 dolláros árakon rendelhet belőle, de akár ingyen is letöltheti.

Az viszont művészi performansznak is szép lenne, ha Trumpot végül a saját farka révén összegyűjtött 100-100 dollárokkal győznék le az elnökválasztási versenyben, szóval hajrá eBay! 

Férjet! Gyereket! – búcsú a nemzetközi nőnaptól

Uber Elek 2016. március 8., kedd 21:37

„Akadt ott fiatal Leli kevés tapasztalattal, sok lehetőséggel és rendszeres ciklussal egy fesztiváli hetijegyet szorongatva, aztán egy másik középkorúnak mondott penészvirág tologatott kétségbeesetten egy üres babakocsit, míg egy harmadik, az első kettővel egyébként éppen azonos korú Leli kuncogva próbálta a Férjet! Gyereket! feliratú cetlit a babakocsis penészvirág hátára ragasztani.”

A Dívány állandó szerzőjének, a Magvetőnél hamarosan önálló kötettel jelentkező Szaniszló Juditnak az írásával veszünk búcsút a nemzetközi nőnaptól.

wonder
Távolról sincs vége, olvasson még »

„Banán vagyok. Kívül sárga, belül fehér.”

S-W. Zsó 2016. március 8., kedd 15:38

Így mutatkozik be a színpadon William Yang ausztrál születésű kínai író, előadó és fényképész, aki a Blood Links című, egyszerre megindító és humoros családtörténeti vetítésével a Trafó Kortárs Művészetek Házában is sikert aratott.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A besúgó, a hollywoodi csillag és a drámaíró találkozása az ifjú Psota Irénnel egy régi fotón

ermiz 2016. március 7., hétfő 15:59

Nehéz mit mondani arra a fotóra, amit Ungvári Tamás író, műfordító, és nem utolsósorban Psota Irén utolsó férje posztolt a Facebookra. Szerepel rajta egy pilóta és író, egy főkonzul, egy hollywoodi színésznő, Ungvári és Psota Irén is. Olvasson és merengjen el rajta, mennyi fájdalmat rejthet egyetlen fotó. 

A mellékelt fénykép nagy drámát rejt. Ott van rajta az ijesztően fiatal Psota Irén, akit ezen a héten temetünk. A jobb...

Közzétette: Ungvári Tamás – 2016. március 5.

Balsai Móninak jól kezdődik a hét

ermiz 2016. március 7., hétfő 13:44

A színésznő ugyanis vasárnap este megnyerte a legjobb női főszereplő díját a Liza, a rókatündérben nyújtott alakításáért a magyar Filmhéten, majd szintén ő hozhatta el a legjobb színésznő díját a Monte Carlo-i Filmfesztiválon Ujj Mészáros Károly Liza, a rókatündér című filmjében nyújtott alakításáért - írta a Magyar Nemzeti Filmalap hétfőn.

Távolról sincs vége, olvasson még »

3000 alkatrészből épült, 2000 golyóval működik a csodahangszer

ermiz 2016. március 6., vasárnap 12:59

Martin Molin egy svéd zenész, aki régóta játszik különleges hangszereken, mint a harangjáték, vagy a teremin. Most azonban szintet lépett, és megalkotta a Wintergatan Marble Machine-t, egy kézzel készült zenedobozt, amely 2000 acél golyóval van megtöltve - mutatta be a csodálatos szerkezetet a Colossal. A készülék a ciklusok során elindítja a vibrafont, a lábdobot, a cintányért és egyéb hangszereket, melyek Lego Technik alkatrészekkel vannak összekapcsolva. A golyók tölcséreken, csigákon és csöveken át közlekednek, és segítségükkel szólalnak meg a hangok. 

Molin a gépet 2014 augusztusában kezdte el megépíteni, és eleinte optimistán azt gondolta, hogy két hónapot fog ezzel eltölteni, ám a dolog komplexitása miatt - és talán amiatt is, hogy több mint 3000 darab alkatrészt kellett kézzel előállítani hozzá - a folyamat 14 hónapra tolódott ki. Ezt a YouTubeon is követni lehetett, hisz időnként megosztotta, hol tart. 

Annak ellenére, hogy nagy érdeklődést váltott ki a hangszer, sajnos nem igazán lehet megtekinteni, ugyanis szinte mozdíthatatlan.Malin reméli, hogy egy kisebb, vagy egy könnyebben szállítható verziót is tud készíteni. 

Az afgán lány fotósa kicsit unja már, hogy mindig az afgán lány fotósaként emlegetik

Szaniszló Judit 2016. március 6., vasárnap 09:01

Meglehetősen naiv voltam, amikor azt gondoltam, simán elég fél ötre odaérni az öt órakor kezdődő pódiumbeszélgetés helyszínére. Na, hát a Műcsarnok előterében már a beszélgetés előtt negyven perccel kanyargott a regisztrált látogatók sora a pénztárnál. A vállra vetett fotóstáskák magas számából ítélve az Oprah show-t is megjárt, tényleg szupersztár-számba menő világhírű fotóst, Steve McCurry-t személyesen látni leginkább a fotósoknak volt presztízskérdés. Ja, hogy ön még nem kapta fel a fejét a név hallatán? Nézze ezt a fotót. Na, ugye, hogy így már megvan. Steve McCurry ikonikus fotói április 3-áig tekinthetők meg a Műcsarnokban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Bárhol összefuthat a csigaszörnnyel és a repülő disznóval Ann Arbor utcáin

Divany.hu 2016. március 5., szombat 16:08

Megjelenhetne már egy David Zinn a magyar utcákon is, hiszen például a michigani illusztrátor már 1987 óta dobja fel Ann Arbor városának utcáit jellegzetes fal- és járdarajzaival. A művész elég kreatívan használja ki a város adottságait, köztük az úthibákat is, Budapesten nem is győzné szuflával. A thisiscolossal most bemutatta néhány munkáját a közelmúltból, ezeken mind egyszerre szellemesen és költőien fordítja át a valóságot kedves és humoros mesevilággá a leginkább krétával és szénnel operáló Zinn. Az évek alatt ráadásul visszatérő figurái is lettek a munkáinak, megalkotta például a Sluggo nevű zöld szörnyet, illetve Philoménát, a flegma repülő disznót is. Munkáit printben is meg lehet vásárolni, sőt könyve is megjelent nemrégiben Temporary Preserves címen. 

Eszelős jól fog kinézni a festményekből animált Van Gogh film

Divany.hu 2016. március 5., szombat 10:32

Két éve terjedt el a hír, hogy Breakthru Films Loving Vincent címen animációs filmet készít, legfőképp a híres művész festményeit alapul véve. Ahhoz képest, hogy akkor még a Kickstarteren gyűjtögettek pénzt rá, mára a trailer is elérhető a filmhez, adta hírül a thisiscolossal. Már a formátum maga is nagy lehetőségeket rejt: az alkotók másodpercenként 12 olajfestményt vettek alapul, amelyeket a festő ecsetvonásai ihlettek. A Loving Vincent olyan animációs film lesz, aminek a fázisrajzait nem számítógéppel rajzolják, hanem olajfestmények formájában, kézzel festik. Minden. Egyes. Kockáját.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87

Blogok, amiket olvasunk

A TASZ JELENTI Azt hittem, jobban járok, ha nem az autót viszem szervizbe, hanem én megyek orvoshoz.

Képzeld el, hogy 15 éve minden nap ugyanazon az útvonalon mész a reggeli csúcsban munkába, majd a délutáni dugóban haza. Újabban visszatérő fájdalmat érzel a lábadban, mikor kiszállsz az autóból.

MAI MANÓ Kép-párok #187

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyeket neves fotóművészek készítettek ugyanazon témában vagy olyat, amelyeken éppen egymás munkáira reflektálnak.

HATÁRÁTKELŐ A lakókocsis élet árnyoldalai

Gyakran olvasni, hogy „persze, mert mindig csak a külföldi élet pozitívumairól van szó”, ami mondjuk szerintem nem igaz, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a például a furgonlakó létnek is vannak bőven nehézségei.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés