18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Saját villájában verték halálra a némafilmek sármos csábítóját, Ramon Novarrót

GettyImages-120816615

Ramon Novarro az 1920-as évek egyik legnagyobb hollywoodi sztárjának számított, akiért nők milliói rajongtak világszerte, a vásznon kívül azonban a „latin szeretőként” reklámozott színész egész életében a katolikus hite és homoszexualitása közötti, számára kibékíthetetlen ellentmondással küzdött. Negyven évvel a némafilmkorszak alkonya után az egykori sztár az egyik legbrutálisabb hollywoodi gyilkosság áldozataként került újra a bulvárlapok címoldalára.

Mexikói bevándorlóból lett hollywoodi szépfiú

A Ben-Hur eredeti, 1925-ös filmfeldolgozásának címszereplőjeként világsztárrá vált Novarro José Ramón Gil Samaniego néven látta meg a napvilágot a mexikói Durangóban, 1899. február 6-án, 13 testvér között a negyedikként. Édesapja hírneves fogászdoktornak számított a környéken, és a vagyonos, előkelő és művelt Samaniego család egy Édenkert névre keresztelt birtokon lakott, 1913-ban azonban a família a mexikói forradalom miatt az Egyesült Államokba, Kaliforniába emigrált.

A fiatal Novarro az 1920-as évek elején
A fiatal Novarro az 1920-as évek elejénGeneral Photographic Agency / Getty Images Hungary

A jóképű és tehetséges Ramón kamaszkorában pincérként, bárénekesként és revütáncosként kereste a kenyerét, mígnem 18 évesen úgy döntött, megpróbálkozik a filmgyári munkával: kezdetben statisztaszerepeket osztottak rá, azonban hamar feljebb jutott a ranglétrán, a producerek ugyanis az első számú hollywoodi szexbálvány, Rudolph Valentino potenciális kihívóját látták benne. A fiatal mexikói színész az 1923-ban készült Scaramouche című történelmi kalandfilmben már főszerepet játszhatott, ezt követte az említett grandiózus, korábban sohasem látott látványvilággal kecsegtető Ben-Hur, ahol az elárulását megbosszuló ókori zsidó herceg szerepében Novarro az egész világon elbűvölte a nézőket (még Fábri Zoltán Hannibál tanár urában is feltűnik egy őt ábrázoló korabeli magazincímlap egy mozirajongó hölgy kezében).

Visszautasította a stúdió által ajánlott álházasságot

Valentino 1926-os váratlan halálát követően Novarro vált a hollywoodi filmek első számú „latin szeretőjévé”, az MGM stúdióval szerződésben rekordösszegnek számító 100 ezer dollárt keresett filmenként, repertoárja pedig továbbra is főként történelmi témájú romantikus kalandfilmekből (Diákélet, A pogány) állt. A hangosfilm megjelenése mégis derékba törte az addig töretlenül felfelé ívelő karriert: ugyan hősünk bár a ’30-as évek elején még kapott néhány főszerepet (az 1931-es Mata Hariban például Greta Garbo partnereként láthatták a nézők), neve egyre kevésbé vonzotta a közönséget, az MGM pedig hamarosan megvált tőle. Novarro abban reménykedett, a Broadwayn kezdhet új karriert, színpadi álmai azonban sohasem valósultak meg, a következő évtizedekben főként B kategóriás filmekben és televíziós produkciókban alakított mellékszerepeket, egyre ritkábban.

Novarro és filmbeli partnere, May McAvoy a Ben-Hurban (1925)
Novarro és filmbeli partnere, May McAvoy a Ben-Hurban (1925)John Springer Collection / Getty Images Hungary

Amíg a vásznon Novarro egyetlen pillantásával elcsavarta a legszebb hölgyek fejét, a valóságban a jóval kevésbé magabiztos színész a férfiakhoz vonzódott, mely tényt a producerek igyekeztek hétpecsétes titokként kezelni – Louis B. Mayer, az MGM befolyásos stúdiófőnöke még azt is felajánlotta sztárjának, hogy több más meleg színészhez hasonlóan leszervez neki egy kamuesküvőt, Novarro azonban visszautasította a „nagylelkű segítséget”. Mélyen vallásos neveltetése egész életében rányomta a bélyegét hősünk lelkére, aki folyamatosan küzdött vele, hogy elfogadja a bűnösnek, Isten ellen valónak gondolt vágyait, belső traumája idővel súlyos alkoholfüggőséghez vezetett, ami szintén sokat rombolt karrierjén.

A fiatal testvérpár azt hitte, vagyonokat rejteget otthonában házigazdájuk

Novarro még hírneve csúcsán, 1927-ben vásárolt egy, a legendás építész, Frank Lloyd Wright fia, Lloyd Wright által tervezett luxusházat Hollywood Hills városrészben, megkeresett pénzét pedig ügyesen fektette be ingatlanokba, így a szerepek elmaradásának dacára sem kellett lemondania fényűző életmódjáról: a ’60-as években az egykori sztár visszahúzódva, magányosan élt palotájában, ahol időnként férfiprostituáltakkal múlatta az időt alkalmi társaság gyanánt. 1968. október 30-án este a 69 éves Novarro két fiatalembert, a 22 éves Paul Fergusont és 17 éves öccsét, Tomot látta vendégül, akik szintén prostituáltként dolgoztak, és egy kollégájuktól kapták meg a gazdag idős színész telefonszámát – rövid egyeztetést követően Novarro örömmel fogadta és gyanútlanul a házába invitálta az „érdeklődőket” egy elő-halloweeni mulatozásra.

Az egykori sztár a zongoránál az 1950-es években
Az egykori sztár a zongoránál az 1950-es évekbenKeystone / Getty Images Hungary

Az este kellemes hangulatban indult, a házigazda zongorázott vendégeinek, megmutatta nekik a régi filmjeiből származó fotókat, Paul tenyeréből megjósolta a férfi jövőjét, és egyes állítások szerint le is feküdt az idősebb fivérrel. Hamarosan azonban rémálomszerű fordulat következett, a két testvér ugyanis titokban azzal a szándékkal érkezett Novarro otthonába, hogy megszerezzék a busás vagyont, amit állítólag az egykori sztár ott rejtegetett: az est egy pontján megragadták, és erőszakkal taszigálni kezdték a törékeny öregembert, azt követelve tőle, adjon át nekik minden, a házban található készpénzt.

Novarro hiába magyarázta, hogy egyáltalán nincsen nagyobb mennyiségű pénz az otthonában – ami igaz volt, hiszen vagyonát teljes egészében a bankban és kötvényekben őrizte –, de a fivérek nem hittek neki, és egyre erőszakosabb módszerekkel kezdték követelni a „jussukat”. Ököllel verték az idős színészt, majd erőszakkal a fürdőkádba dobták, ahol jéghideg vizet engedtek rá, miközben a házat kutatták, pénznek azonban így sem lelték nyomát. Paul végső elkeseredésében elektromos vezetékkel összekötözte az életéért könyörgő, imákat mormoló házigazdát, majd egy járóbottal ütni kezdte a férfi fejét és ágyékát – amikor Novarro már eszméletlenül hevert, Tom felcipelte őt az ágyába, és ott hagyta nyugodni.

Nem csak a tetteseket, az áldozatot is meghurcolta a közvélemény

A csalódott rablók végül mindössze 20 dolláros zsákmánnyal léptek meg, amit áldozatuk hálóköntösének zsebében találtak, a fürdőszobatükörre pedig zavaros kézírással a „Mi, lányok, jobbak vagyunk, mint a b.zik” feliratot vésték, próbálva úgy tenni, mintha női elkövetők művéről lenne szó. Az eszméletlen Novarro a saját vérébe fulladt bele, a halottkém jelentése szerint halálát a rossz fekvőpozíció okozta: ha a tettesek nem a hátára fektetik le, súlyos sérülésekkel ugyan, de túlélte volna az incidenst.

Tom és Paul Ferguson a bíróságon 1969-ben
Tom és Paul Ferguson a bíróságon 1969-benPaula Bosse

A két elkövetőt gyorsan elfogta a rendőrség, az ügy pedig bejárta az amerikai bulvársajtót: a rablógyilkosságnak extra pikantériát kölcsönzött, hogy a némafilmek elfeledett egykori „latin szeretőjéről” kiderült, férfiprostituáltakkal hált, és az erkölcstelennek bélyegzett Novarrót posztumusz legalább annyira meghurcolta a közvélemény, mint gyilkosait. A bíróságon a terhelő bizonyítékok ellenére egyik fivér sem ismerte be a gyilkosságot, inkább egymásra próbálták terelni a gyanút, végül mindkettejüket életfogytiglani börtönre ítélték – Tom mindössze 6, bátyja pedig 9 évet követően kiszabadult, később azonban más ügyek miatt, rablás és nemi erőszak vádjával mindkettejüket újra rács mögé zárták.

30 évvel a rablógyilkosság után Paul végül beismerte Novarro megölését, azonban azt állította, az idős színész illetlen módon próbált közeledni felé, ezért kapta fel a vizet, és támadt rá – a férfi 2018-ban a börtönben halt meg, öccse, aki sohasem ismerte el a gyilkosságot, önkezével, szintén a rácsok mögött vetett véget az életének 2005-ben.

A botrányos ügy inspirálta többek között Stanley Kubrick legendás sci-fije, a Mechanikus narancs (1971) legbrutálisabb jelenetét, melyben a főhős és huligántársai egy író lakásába törnek be fosztogatni, a tulajdonost pedig egy péniszalakú szoborral verik félholtra. Utóbbi tárgy szintén a Novarro-gyilkossághoz kötődik, egy közkeletű városi legenda szerint ugyanis a színész kollégájától, Rudolph Valentinótól egy alkalommal egy, utóbbi nemi szervéről mintázott fekete műpéniszt kapott ajándékba, gyilkosai pedig ezzel fullasztották meg őt – a történet (és maga a tárgy létezése) azonban pusztán hírlapi kacsa, a szenzációéhes bulvárújságírók képzeletének szüleménye.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra