Magyar nőként Chilében, ahol a 6-os erejű földrengés már meg se kottyan

GettyImages-567877437

Itt található a világ legnagyobb épített medencéja, ami 8 hektár kiterjedésű, itt lehet a legtöbb földrengésre számítani, itt, a Föld leghosszabb országában, ahol úgy számolják 500 aktív vulkán lehet. Itt, ahol a legszárazabb a sivatag, a legöregebbek a múmia és ahonnan az ismert krumplifajták 99%-a származik. Itt az egyik legfinomabb a marhahús és innen származik a legzamatosabb borok egy része is, amit már Évinek is volt szerencséje kóstolnia, magyar nőként Chilében.

A leghosszabb tengerpart országa

A leghosszabb ország Chile a Világ leghosszabb országa a maga 4329 kilométeres észak-déli kiterjedésével, de a hozzá tartozó apróbb szigeteknek köszönhetőn mintegy 6500 km-nyi partszakasszal büszkélkedhet. 

A hosszú ország legkeskenyebb pontjain mindössze 90 km széles.

Így aztán nem meglepő, hogy különböző klimatikus viszonyokkal rendelkezik, szinte minden éghajlatból kaphat az országon belül ízelítőt az ember és persze domborzata is igen változatos: az Andok havas hegycsúcsaitól a sivatagos területeken át a vulkánokig. Délen Patagónia bizonyos területei is Chiléhez tartoznak, ahogy a Magellán- szoros és két-harmad részben a Tűzföldnek nevezett igen hűvös szigetvilág is, olykor több mint 2000 méter magas hegycsúcsaival. Onnan pedig már csak picit húzódik délebbre az Antarktisz, ami ugyan nem tartozik az országhoz közigazgatásilag, de a chileiek szeretik azt hinni. 

Pedig így is ők büszkélkedhetnek mindemellett még a Föld legszárazabbnak tartott sivatagával is, az Atacama-sivataggal, amit sajnos évente sok ezer tonna hulladékká váló fast fashion ruhatermék temetőjeként is használ a világ. És Chiléhez tartozik a Húsvét-sziget is, ami kiterjedésben kicsit kisebb, mint például Sopron, de misztikus moái szobrairól annyira világhíressé és a chilei turizmus egyik alapkövévé vált, hogy 1995 óta az UNESCO által a világörökség részét képezi, jóllehet állandó lakosainak száma a 8000 főt sem éri el.

Húsvét- sziget, kisebb, de érdekesebb, mint gondolnád
Húsvét- sziget, kisebb, de érdekesebb, mint gondolnádAmy Toensing / Getty Images Hungary

A legváltozatosabb éghajlatok országa

Ebbe a szédítően változatos adottságokkal rendelkező, legek országába követte Évi a szakmai karrierjét építő férjét bő fél évvel ezelőtt, és azt, hogy Chilében nagyjából minden éghajlati viszonyra találni példát, már ő is meg tudja erősíteni, sőt: „Napközben szuper meleg van a tengerparton, isteni strandidő, kellemes napfürdőzés, majd délután először felkerül a polárpulcsi a gyerekekre, estére pedig jellemzően a Patagónia dzseki, mert iszonyatosan lehűl a levegő” – meséli.

Sokféle táj, sokféle időjárás
Sokféle táj, sokféle időjárásVostok / Getty Images Hungary

Miközben mi éppen egyik hőségriadóból a másik melegrekordba szédülünk, Éviéknél Chilében jelenleg éppen „tél” van a déli féltekén: „Igaz, hogy kb. Máltának megfelelő magasságában vagyunk, és a pálmafák is arról árulkodnak, hogy a telek nem kifejezetten hidegek. Éppen ezért a házakban nincs fűtés, maximum elektromos. Ez elsőre nem hangzik ijesztőnek, de a meleg belső terekhez és fűtéshez szokott embernek egy 17 fokos lakás nagyon hideg tud lenni, és nagyon tud fázni.”

A legdurvább földrengések országa

1960-ban a Richter-skála szerinti 9,5-ös extrém mértékű földrengés rázta meg Chile Valdivia nevű városát, amit a 20. század talán legnagyobb ilyen eseményeként tartanak számon, és amely 2000 ember halálát okozta.

Az 1960-as rengés után
Az 1960-as rengés utánBettmann / Getty Images Hungary

Erről már Évinek is vannak tapasztalatai: „Földrengést már mindenki átélt, csak nem mindenki vette észre. Mi is valószínűleg már átaludtuk egyet-kettőt, mert itt ez teljesen mindennapos jelenség. Szókincsükben is megkülönböztetik a megremegést (temblor) és a földrengést (terremoto). Amikor kisfiunk szobájában szerettünk volna kitenni egy képet a falra, de a szög sehogy nem ment bele, rá kellett jönnünk, a betonfal földrengésbiztos, ahogy szinte minden. A helyiek szerint kellene a bejárati ajtó mellett tartani egy hátizsákot a legszükségesebbekkel, mert bármikor jöhet nagy rengés, és akkor menekülni kell. De egy született chilei 6-os erősségű rengésnél még csak mosolyog, esetleg felkapja a kávéját, hogy nehogy rálöttyenjen a laptopra” – osztja meg Évi ez irányú tapasztalatait.

Egy 2010-es földrengés nyomai
Egy 2010-es földrengés nyomaiJoe Raedle / Getty Images Hungary

A latin temperamentum országa

„Mi itt Santiago de Chilében, a fővárosban kondókban lakunk, vagyis társasház jellegű helyen, ami nekünk egy teljesen új műfaj. Kicsit olyasmi mint egy lakópark, de inkább lakóközösség mint szimpla lakópark. Közös a kert, a grillező, a gyerekeknek a játszóház, van egy kis focipálya és kilátás a hegyekre.

Volt már több mint 100 fős esküvő, amióta itt vagyunk, gyerekzsúr ugráló várral és több nagyszabású születésnap is, persze mindez a szabad ég alatt 12 fokban."

- számol be a különleges alkalmakról Évi, majd hozzáteszi: „az emberek elképesztően barátságosak és segítőkészek, közvetlenségük nem csak a lakóközösségen belül mutatkozik meg: kollégák, ismerősök, munkatársak egymás között nemre és korra való tekintet nélkül, nagy öleléssel, legtöbbször még nagy cuppanós puszival is köszöntik egymást, ami itt teljesen normális”.

A legnagyobb meglepetések az országban

Évi számára tartogatott pár meglepetést a chilei életforma, elmondta, hogy angolul  szinte senki nem beszél, friss kenyér és péksütemény csak délután érhető el a reggeli órák helyett. A helyi pékek, úgy tűnik, nem hajnalban kelnek és a kávézók is csak fél 10 körül nyitnak, a reggeli kávét tehát csak otthon lehet elfogyasztani. Évi továbbá megfigyelte: „Az emberek felső pár százaléka extra luxusban él, és úgy is öltözködik, míg a középosztálybeli nők annál funkcionálisabban, mintha egyáltalán nem érdekelné őket a divat. Ennek megfelelően nem is nagyon találni felső-közép kategóriás divatüzleteket.” 

A legfinomabb gasztrotapasztalatok

Évi szerint a manjar a legjobb dolog a világon, ami a hagyományos chilei karamellizált sűrített tej. Emellett azt mondja: „rengeteg a tengeri hal, a tengeri herkentyű és isteni finom a marhahús, meg persze a bor, aminek csak Franciaországhoz mérhető kultúrája van. Chile a világ negyedik borexportőre, amiről otthon csak keveset tudunk. Az avokádó, a gránátalma, a citrom és a narancs helyi termések, olcsók és finomak, de a feldolgozott élelmiszerek és az éttermek valamivel drágábbak, mint otthon. 

Egészségesen enni olcsóbb, egészségtelenül enni drágább Chilében, mint Magyarországon.

– összegzi a magyar nő külföldön.

Manjar
ManjarAndres Felipe Diaz Viveros / Getty Images Hungary

Egyéb legek

Aki mindezek után kedvet kapott a legek országába látogatni, Chilében találkozhat a legszebb éjszakai égbolttal, mégpedig az Egyenlítőhöz közelebbi, északi részeken, a sivatagi száraz vidéknek köszönhetően. Ennek eredményeképpen a világ csillagásztevékenységének közel fele Chiléből indul ki. Ráadásul, a mintegy 100 évvel ezelőtt felfedezett Chinchorro múmiák is az ország egyik rekordjához tartoznak, a nagyjából 7000 évvel ezelőtt mumifikált tetemek ugyanis a legrégebbi múmiaörökségek közül valók a világon.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra