Miért kapja be a legyet a váratlanul teherbe esett nő?

Szófejtő

3CB15A3A00000578-0-image-a-12 1485912827741

Bekapta a legyet – mondjuk szlengkifejezéssel nőismerősünkre, aki váratlanul, gyakran házasságon kívül teherbe esett. Mi köze a légynek a várandóssághoz, és miért landol a hasában a hölgynek, aki akarata ellenére vár babát?

A kifejezés természetesen a békák táplálkozási szokásaira vezethető vissza, melyet elég különleges módon kapcsoltak össze a várandósággal: a manapság használt fejlett terhességi teszteket megelőző időkben gyakori módszer volt a terhesség megállapítására a Carlos Galli Mainini argentin orvos-biológus által kifejlesztett Mainini-teszt, melyet a köznyelv békatesztnek nevezett.

A 90%-ban megbízható eljárás során a gyaníthatóan várandós nő vizeletét laboratóriumi körülmények között békákba fecskendezik – magyarázza Bárdosi Vilmos nyelvész –, és amennyiben a vizeletben jelen van a terhességet jelző humán chorio-gonadotropin (hCG) hormon, a nőstény kétéltűeknél tüszőrepedés, ovuláció, míg a hím békáknál spermiumtermelés indul be. A teszt fájdalommentes az állat számára, két héttel később pedig ugyanaz a példány ismét használható.

Az 1940-es, ’50-es években tömegével importáltak Afrikából békákat – különösen a Xenopus laevis faj példányait – Európába, Észak-Amerikába és Ausztráliába Mainini-tesztekhez, idővel azonban, a fejlettebb és egyszerűbb, otthon is alkalmazható, ezáltal teljes diszkréciót garantáló terhességi tesztek divatba kerülése után, a módszer elveszítette népszerűségét, csak a köznyelvben maradt meg a nyoma szólásként.

Szófejtő sorozatunkban jól ismert szólásmondások nyomába eredünk. Ha érdekel egy-egy szó, kifejezés vagy szólás eredete, olvasd el sorozatunk előző részeit is!

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra