Sátánista jelkép vagy ártatlan gesztus a rockerek kedvenc kézjele, az ördögvilla?

Szimbólumvadász

GettyImages-1038055670

A rocker- és metálos szubkultúrák legismertebb szimbóluma a metálvilla, más néven ördögvilla, vagyis az a kézjel, amikor a mutató- és kisujjunkat egymással párhuzamosan felmutatjuk, míg a középső- és gyűrűsujjat a tenyerünkbe hajlítjuk (a hüvelyujjat vagy ráhajtjuk az utóbbiakra, vagy szintén a levegőbe emeljük). A zúzósabb koncertek elengedhetetlen kelléke egyesek szerint sátánista jelentést hordoz, és a Gonoszt élteti – de vajon mi az igazság, és ki használta először az ikonikus gesztust?

Az olaszok így űzték el a rossz szellemeket

A napjainkban metálvillaként ismert kézjel számos kultúrában és vallásban felbukkant a történelem során: a hagyományos hindu táncban az oroszlán figuráját jelképezi, a buddhizmusban a gonosz démonokat és a negatív energiákat elűző gesztusként jelenik meg (és rengeteg Buddha-szobron látható), az újpogány wicca vallásban az agancsos Isten szimbóluma, a modern jelnyelvben pedig a „Szeretlek” kifejezésnek felel meg, a kortárs rock- és metálkultúrába ugyanakkor a mediterrán hagyományokból került át közvetlenül.

Ronnie James Dio (1942–2010) kedvenc kézjelét mutatja a közönségnek
Ronnie James Dio (1942–2010) kedvenc kézjelét mutatja a közönségnekMark Weiss / Getty Images Hungary

Az olaszul malocchiónak, vagyis „gonosz szemnek” nevezett gesztust az itáliai néphagyományban az ártó szellemek és a balszerencse elűzésére, távoltartására használták, gyakran köpködéssel egybekötve – ha például valaki megbetegedett és az ágyat nyomta, a helyi javasasszony a malocchio jelével gondoskodott róla, hogy az őt megszálló (állítólagos) gonosz lelkek távozzanak a testéből, és az illető mihamarabb felépüljön.

A heavy metal műfaj egyik legjelentősebb frontembereként tisztelt, 2010-ben elhunyt Ronnie James Dio a ’70-es évek végén csatlakozott a Black Sabbathhoz a drogproblémái és a zenekaron belüli konfliktusok miatt távozott Ozzy Osbourne helyére. A rajongók eleinte természetesen szkeptikusan álltak az énekesváltáshoz, és nehezen fogadták el az új frontember személyét, ezért a basszusgitáros, Geezer Butler érdekes ötlettel állt elő: azt javasolta Diónak, találjon ki egy egyedi kézjelet, melyet felmutathat a közönségnek a koncerteken, hasonlóképpen, mint ahogyan Ozzy gyakran a győzelem V-jelét mutatta számukra, ezzel a „megkülönböztető jelzéssel” azonosítva magát.

A Ronald James Padavona néven született, olasz–amerikai származású énekes előtt felrémlett, gyerekkorában babonás édesanyja miként használta gyakran a „gonosz szem” gesztusát, és úgy döntött, ezt a kézjelet teszi meg védjegyévé – a többi, mint mondják, történelem, a metálvilla gyorsan elterjedt a keményebb zenét kedvelők körében, és szinte azonnal szubkultúrájuk meghatározó szimbólumává vált.

AC/DC-rajongók az ausztrál rockzenekar melbourne-i koncertjén
AC/DC-rajongók az ausztrál rockzenekar melbourne-i koncertjénMartin Philbey / Getty Images Hungary

Sátáni jelentés bújik meg a kézjel mögött?

Ugyan az ötletadó elmondása szerint a gesztus (magyar elnevezése dacára) semmilyen ördögi jelentéssel nem bír, sokan – különösen azok, akik a rock- és metálzenét a fiatalság megrontójaként igyekeznek feltüntetni – mégis sátánista szimbolikát látnak bele. Való igaz, hogy a kézjel – a fentebb felsorolt számtalan egyéb vallás mellett – a modern okkultizmusban is megjelenik, ahol az Ördög szarvait szimbolizálja, sőt, a vállaltan okkultista Coven zenekar tagjai Diót tíz évvel megelőzve már az 1969-ben megjelent Witchcraft Destroys Minds & Reaps Souls című lemez borítóján is feltartott mutató- és kisujjal láthatóak, azonban igencsak kétséges, hogy ennek bármi köze lenne a metálvilla szélesebb körű elterjedéséhez.

A kézjel „feltalálását” a Kiss basszusgitárosa, Gene Simmons is elvitatta Diótól, azt állítva, valójában tőle származik a gesztus, sőt, hivatalosan le akarta védetni azt, vagyis használata után jogdíjat követelt, a bíróság azonban elutasította keresetét, így továbbra is bárki szabadon felmutathatja azt a koncerteken.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra