A fotó, ami sokak szerint Paul McCartney korai halálának bizonyítéka

Fénnyel írt történelem

67343

Egy látványos borítókép jelentős mértékben hozzájárulhat a zenei albumok sikeréhez, a világ talán leghíresebb lemezborítója azonban hihetetlenül egyszerű ötletből és meglepően gyorsan született: a Beatles tagjai munka közben egyszerűen kisétáltak a stúdióból az utcára egy közeli gyalogátkelőhöz, melynek neve így örökbe beíródott a zenetörténelembe. De vajon igazak a legendás Abbey Road-fotóval kapcsolatos összeesküvés-elméletek, és ki lehetett a háttérben feltűnő ötödik személy?

A Himalája helyett végül csak a szomszédos zebráig jutottak

A tagok közötti belső konfliktusok miatt a feloszlás szélére sodródott Beatles 1969 nyarán éppen utolsó lemezén dolgozott az EMI lemezkiadó Északnyugat-Londonban, az Abbey Roadon található stúdiójában: az albumnak a zenészek eredetileg az Everest címet szánták – a hangmérnök által szívott cigaretták márkájára utalva –, borítóképnek pedig stílszerűen egy, a Himalája lábánál készített csoportképet képzeltek el magukról, ezt a nagy költséget, sok szervezést és kimerítő utazást igénylő ötletet azonban hamar elvetették.

A négyes tagjai Paul McCartney ötletére végül úgy döntöttek, a lehető legegyszerűbb megoldást választják, egyszerűen kisétálnak a stúdióhoz közeli gyalogátkelőhöz, és lefotóztatják magukat, amint átkelnek az úton: a rövid akcióra augusztus 9-én szerdán került sor délelőtt 11 óra 35 perckor, amikor a zenekar megbízásából egy rendőr 15 percre leállította az utcában a forgalmat. Iain Macmillan skót fotóművésznek, aki John Lennon felesége, Yoko Ono révén került a Beatles közelébe, és feladatául kapta a lemezfelvétel munkálatainak megörökítését, mindössze ennyi ideje volt, hogy elkészítse a tökéletes felvételt.

A legendássá vált lemezborító
A legendássá vált lemezborítóWikimedia Commons

Macmillan összesen 6 képet készített a zebrán libasorban áthaladó Lennonról, Ringo Starról, McCartney-ról és George Harrisonról (ebben a sorrendben), melyeket McCartney nagyítóval alaposan végignézett, mielőtt kiválasztotta az ötös számú felvételt, amely szerinte a legjobban sikerült. A kép annyira elnyerte a zenészek tetszését, hogy végül a lemeznek is az Abbey Road címet adták, így hirtelen világhírhez juttatva a korábban jelentéktelennek tartott londoni közterületet (a borítóra egyébként sem a zenekar neve, sem az album címe nem került rá, a tagok ugyanis azzal érveltek, a világon bárki felismeri a Beatlest pusztán a kép alapján). Szintén érdekesség, hogy végül nem a szeptemberben kiadott Abbey Road, hanem a Let It Be lett az utolsó Beatles-lemez, melynek anyagát ugyan korábban rögzítették, de csak 1970 tavaszán került a boltokba.

Paul meghalt, és a borítókép a bizonyíték?

A Beatles fénykora óta terjed a híres-hírhedt összeesküvés-elmélet, miszerint a valódi Paul McCartney 1966-ban autóbalesetben életét vesztette, a zenekar és menedzsmentje pedig attól kezdve egy hasonmással helyettesítette őt, mely tényt a lemezborítókon, különösen az Abbey Road fotóján elrejtett titkos jelzések is megerősítenek. Amíg például társai cipőt viselnek a képen, Paul mezítláb sétál át az úttesten, ez csakis arra utalhat, hogy valójában már nincs az élők sorában; egy másik értelmezés szerint szimbolikus temetési menetet látunk, ahol az elöl haladó, fehér ruhát viselő Lennon a pap, a feketében lévő Ringo a gyászolók, Harrison pedig a sírásó szerepében kísérik utolsó útjukra néhai társukat.

Macmillan 4. számú, fel nem használt fotója
Macmillan 4. számú, fel nem használt fotójasnapgalleries.com

A mezítlábasság kérdésére az érintett természetesen jóval földhözragadtabb magyarázatot adott, mint mesélte, eredetileg szandálban sétált ki a stúdióból (mely egyébként látható is Paul lábán a Macmillan által lőtt képek némelyikén), időközben azonban a forróság miatt annyira megizzadt a lába, hogy inkább megszabadult a lábbelitől. A háttérben látható fehér Volkswagen Bogár rendszámában látható 28IF a konteósok szerint szintén Paul halálára utal, és azt jelenti: „28 lenne (ha élne)” – bár Paul még csak 27 éves volt (feltéve, ha élt) a fotó és az album készítésekor. A híres bogárhátút egyébként nem sokkal később ellopták tulajdonosától; ugyan a tettes kilétére nem derült fény, valószínűsíthető, hogy egy mindenre elszánt Beatles-rajongóról lehetett szó.

Fogalma sem volt az amerikai turistának, kik sétálnak át az úton

A négy Beatles-tagon kívül egy ötödik személy is jól látható a képen, aki az út jobb kéz felőli oldalán egy fekete autó mellett álldogál, és éppen a fotózást nézi – a rejtélyes férfi kilétére csak évekkel később derült fény, és meglepetésként érte a rajongókat, hogy egy amerikai turistáról van szó. Paul Cole feleségével együtt nyaralt éppen Londonban, amikor egy magányos sétája közben, az Abbey Roadon észrevette, hogy négy furcsa ruhába öltözött fiatalember járkál fel-alá a közeli zebrán – mivel korábban sohasem hallott a Beatlesről, fogalma sem volt, kik lehetnek a bizarr alakok, és csak évekkel később jött rá, hogy egy világhírű fotó szereplőjévé lett.

A legendás gyalogátkelőhely napjainkban
A legendás gyalogátkelőhely napjainkbanRobert Alexander / Getty Images Hungary

A férfi neje ugyanis gyakran zongorázott esküvőkön a helyi templomban, a fiatal párok pedig olykor George Harrison Something című szerelmes dalát is kérték a repertoárba – Mrs. Cole megvásárolta az Abbey Roadot, hogy megtanulhassa a dalt, majd legnagyobb döbbenetére megpillantotta férjét a borítón. Cole mellett egyébként még további három személy is látható a képen, akik fehér ruhában az út ellenkező oldalán álldogálnak egy kapu mellett, jóval hátrébb, ezért nehezen észrevehetőek: a három férfi egy lakberendezési cég munkatársa volt, és csupán egyikük, Albert Duffy neve ismert.

Az Abbey Road azóta igazi zarándokhellyé vált, ahol évente rengeteg turista fordul meg, hogy lefotózza magát a legendás borítóképen látható a pózban; a Beatles híres csoportképét emellett számos más előadó és popkulturális szereplő, köztük a Red Hot Chili Peppers tagjai és A Simpson család szereplői is kiparodizálták, megidézték. Sőt, maga Paul McCartney is készített egy „újrafotózott” Abbey Road-képet egyik koncertalbuma borítójaként, melyen kutyája társaságában kel át a legendás zebrán, és a fentebb említett konteókra viccesen rácáfolva a Paul is Live (vagyis „Paul él”, illetve pontosabban „Paul élőben zenél”) címmel látta el.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra