Saját gyerekeit is figyeltette a „nemzet anyja”, aki 4 elemivel díszdoktor lett, de népe kivégeztette

GettyImages-583308818

Miniszterelnök-helyettes lett, az ország második embere, teljhatalmú politikus és diktátorfeleség. Férjével együtt a Securitate gátlástalan feje, aki saját gyerekeit is a titkosszolgálattal figyeltette, nem is beszélve azokról a politikusokról, akiknek még intim pillanatait is szalagra vetette. Neves nyugati egyetemek avatták díszdoktorrá polimerkutatásainak elismeréséül, holott a valóságban csak négy elemit végzett, s azalatt is mindenből megbukott, amiből csak lehetett.

Nem kell nagyon mélyre nyúlni, vagy nagyszüleinkhez fordulni a nép jogos bosszújának tekintett kivégzés televíziós közvetítésének szívünkbe és szemünkre vésődött emlékéért. 

Keleti szomszédaink és Erdély lakossága 1989. december 25-ig bírta a dölyfös, luxusban úszkáló, zsarnok és elnyomó diktátorházaspár teljhatalmú személyi kultuszát és ámokfutását.

Ezalatt Nicolae  Ceauşescu, a „Kárpátok géniusza” és neje, Elena, a „nemzet anyja” mintegy 400 rokonukat helyezte magas pozíciókba, szétverte az államgazdaságot, az éhhalál szélére juttatta az országa lakosságát, ezenfelül a kivégzésük előtt felállt rögtönzött bíróság szerint legalább 60 000 ember halálát okozta.

A kivégzett diktátor, a férj

Ceauşescu édesapja egy, az alkoholt nem megvető pásztor volt, aki mellől a kis Nicolae 11 évesen odébbállt, hogy megkezdje suszterinasi karrierjét a 130 kilométerre lévő fővárosban, Bukarestben. Itt aztán egyes források szerint politikai tevékenységének kapcsán, mások szerint utcai verekedésért, illetve tolvajlásért 1936-ban börtönbe került.

A szelíden bárgyú félmosoly zord belsőt takar
A szelíden bárgyú félmosoly zord belsőt takarKeystone / Getty Images Hungary

A hűvösön egy villanyszerelő cimborája lett, aki a kommunisták színeiben később pártfőtitkárrá, miniszterelnökké, végül államelnökké vált. Gheorghiu-Dej oldalvizén Ceauşescu előbb földművelésügyi miniszterhelyettes lett, aztán honvédelmi miniszterhelyettes, 1965-ben a román kommunista párt főtitkára, 1967-ben pedig az állam feje. Ekkor már közel két évtizede élvezhette hű neje odaadó támogatását.

A nemzet anyja, a diktátor méltó felesége

Elena a Conducatort, vagyis a Vezért 1939-ben ismerte meg. Miután mátkája 1944-ben megszökött a börtönből, már semmi nem állt útjában az elválaszthatatlan párnak, hogy 1947-ben összekössék hivatalosan is életüket.

A nemzet anyja, a kivégzett diktátorfeleség
A nemzet anyja, a kivégzett diktátorfeleségDavid RUBINGER / Getty Images Hungary

Illettek egymáshoz, férjéhez hasonlóan a „nemzet anyja”, a „román nép legszeretettebb lánya” is hamar alkalmazkodott a pozíció velejáróihoz:

  • Könnyen idomult a személyi kultusz édes terheihez, és egyáltalán nem volt ellenére, hogy országa legimádottabb asszonyaként képmása porcelánvázákat, dísz- és kegytárgyakat ékesítsen.
  • Gyorsan magáévá tette a költekezés rutinját is: drága bundáival volt tele a gardrób, miközben az utca embere éhezett, üzemanyag-, gyógyszer- és élelmiszerhiány lépett fel.
  • Magabiztosan és szívbaj nélkül parancsolgatott teljhatalmú miniszterelnök-helyettesként a Securitaténak is, s még saját gyerekeit is a titkosszolgálattal figyeltette végtelen bizalmatlanságában és paranoid rémálmai közepette (no, ezek, valljuk be, aztán nem voltak alaptalanok).
  • Lelkifurdalás nélkül dózeroltatott le egész falvakat, ha a közeli nyaralójában teljes csendre vágyott odaszűrődő zajok helyett, vagy záratott be szeszárudákat, hogy fiát kirángassa a családban nem példa nélküli alkoholizmusból.

Sírjunk vagy nevessünk?

  • Bukarestben a pár a történelmi városrész nagyjából egyötödének ledózeroltatásával helyet csináltatott a Nép Házaként épülő gigantikus épületnek. Úgy tartják, 9300 otthon esett áldozatául az építkezésnek, melyen 40 000 ember dolgozott: egy katedrális, tucatnál is több, jellemzően 19. századi templom és néhányan a rajta dolgozók közül. Hiába a sietség, az 1983-ban kezdett munkálatok dacára sem készült el a több mint ezer teremmel rendelkező monstrum a pár életében, így nem tudták annak erkélyéről köszönteni rajongótáborukat, sem kifüggeszteni benne 10 méteres portréjukat.
A „Nép Háza” Bukarestben
A „Nép Háza” BukarestbenPeter Turnley / Getty Images Hungary
  • A Pentagon után a második legnagyobb adminisztrációs palotaként számontartott épületbe 1 millió m³ márványt invesztáltak, 480 csillárt és 200 000 m² szőnyeget. Valószínűleg Nicolea és Elena forogtak a két sír közé titokban a földbe hantolt koporsójukban, amikor helyettük az első, aki beszédet intézhetett az ovációtól és üdvrivalgásoktól ezúttal őszintén hangos néptömege előtt, az nem volt más, mint a pop koronázatlan királya, Michael Jackson. Neki még azt is megbocsátotta a magasztos pillanatban az önkívületben lubickoló rajongótábor, hogy imádott sztárjuk: „I love Budapest!” felkiáltással köszöntötte őket.
Ők kétségtelenül élvezték életüket, ha sokan ebbe bele is haltak
Ők kétségtelenül élvezték életüket, ha sokan ebbe bele is haltakPatrick Robert – Corbis / Getty Images Hungary
  • A Conducator imádott vadászni, s eljött az az idő is, amikor az országban már csak egyedül ő vadászhatott medvére. Akkor aztán a kétségbeesett kísérőtábor úgy döntött, a közeli cirkusz egy öreg brumiját feláldozzák a diktátor szenvedélye oltárán. A vadászlesben csőre töltve várakozó vezértől nem messze útjára bocsájtották a nyugdíjazott cirkuszi állatot. Valószínűleg mindegyikőjüknél több esze lehetett a jószágnak, amely a városi legenda szerint felpattant egy ottfelejtett biciklire, és régi szakmai tudását leporolva az örök vadászmezők helyett az odébb tekerést választotta, s a biciklin elhajtott.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra