SZÜLŐSÉG

Heti cuki: ha a lányok kevesebb pénzt kapnak ugyanazért

Primilla 2016. április 8., péntek 21:07

Gyerekeken tesztelték le, hogy mi történik akkor, ha ugyanazért a munkáért a lányok kevesebb pénzt kapnak, mint a fiúk – csakúgy, mint a való életben. A tesztről filmet is forgattak (vigyázat, cukiságfaktor az egekben!): mindenki egyformán elvégezte a munkáját, majd amikor fizetésre került a sor, a fiúk elégedetten lobogtatták a pénzüket, a lányok viszont értetlenkedve kérdezték, hogy mi ez, ők miért kapnak kevesebbet?

Pár másodperccel később azonban, amikor a felnőttek megpróbálták elhitetni velük, hogy ez normális, már a fiúk sem érezték magukat olyan jól, és fiúk-lányok együtt magyarázták, hogy egyenlő munkáért egyenlő bér jár, ez így igazságos. Sőt az egyik kisfiú megígérte, hogy ha felnőtt lesz, tenni fog azért, hogy ez megváltozzon, ha el nem felejti addig. Nincsenek rá szavak, hogy ez milyen rossz érzés – mondta az egyik kislány.

A kisfilm célja persze az, hogy ráirányítsa a figyelmet a nemek közti egyenlőtlenségre. A nők világszerte 36 százalékkal kevesebb pénzt keresnek, mint a férfiak, és habár a munkaerő 40 százalékát ők adják, a javaknak csak 20 százaléka fölött rendelkeznek, a felső vezetők között pedig kevesebb, mint 20 százalék a nők aránya. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Állj! Senki se rendeljen még jövő éves tankönyvet!

Primilla 2016. április 8., péntek 15:09

Április 1-én megkezdődött az iskolákban a tankönyvrendelés a következő tanévre, amit máris szeretne lefújni a Civil Közoktatási Platform (közelebbről a Tanítanék Mozgalom, de ha így jobban megy: Pukli Istvánék). Konkrétan arra kérik az iskolákat, hogy az április 12-i tárgyalásokig, de inkább április 20. előtt ne adják le a tankönyvrendeléseket, ugyanis abban bíznak, sok minden megváltozhat akkor, és jövőre már normális könyvekből tanulhatnak a gyerekek.

A kormány három évvel ezelőtt gyökeresen megváltoztatta a rendszert, államosította a tankönyvkiadás jelentős részét és a tankönyvterjesztést (és létre hozta a célra a másik gigát, a KELLÓ-t). A kísérleti tankönyvekkel és az állami kiadók könyveivel sok a probléma, a korábban használt és bevált tankönyvek közül pedig egyre kevesebb rendelhető meg.

2013 óta a magánkiadók könyveit például egyáltalán nem engedélyezik, vagyis újak nem kerülhetnek fel a listára, a „remek” kísérleti könyveket viszont sebtében szerkesztették össze, és a gyerekeken, élesben kísérletezik ki.

A szabad tankönyvválasztás követelése szerepel a Civil Közoktatási Platform először március 15-én, Pilz Olivér által ismertetett 12 pontja között. Azt akarják, hogy ne korlátozza semmi a magas színvonalú, és hosszú évek alatt folyamatosan fejlesztett, kompetencia alapú tankönyvek és programcsomagok használatát az iskolákban. Azt akarják, hogy a kormányzat és a KLIK hagyjon fel a „kötelezően választandó tankönyvlistával” és más burkolt beavatkozással. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A társasjátékozás aranybánya, a legjobb fejlesztés

Mártonffy Zsuzsa 2016. április 7., csütörtök 18:51

Hogy fejlesszük a gyereket társasjátékokkal? Lencse Máté pedagógus hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozik, az Igazgyöngy Alapítványhoz tartozó Toldi Tanodában fejleszti őket többek között a játék segítségével. Beszélgetésünk során kiderül, hogy a társasjátékozás aranybánya, sokféle készség és élethelyzet begyakorolható általa. Az SOS Gyermekfalvak interjúja.

Ha a szülő, nagyszülő társasjátékozik a gyerekkel, rögtön felmerül, hogy hagyja-e nyerni a kicsit.

Szerintem ne. A gyerek nem hülye, rá fog jönni. Ha olyan a játék, hogy a felnőtt jobb, sokkal elegánsabb előnyt adni. Ez olyan, mintha bal kézzel teniszeznék. Nagyon fantáziadús módon lehet számos játékban előnyt adni.

Lencse Máté
Lencse Máté

Sokszor attól fél a szülő, hogy a gyerek, ha veszít, sír vagy tombol, hisztizik.

Ilyenkor inkább az a megoldás, hogy nagyon gyors, 3-5 perces játékokat játszunk. Ha vesztett, gyorsan jöhet az új parti, újra van esélye nyerni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mindig örülünk-e, hogy anyák vagyunk?

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. április 7., csütörtök 15:04

Sokszor lehet hallani nőktől, hogy „én nem vagyok az a tipikus anya”, vagy „nekem nem mindig van meg az az anyaság-érzésem”. Van, aki semlegesen, tényszerűen mondja ezt, van, aki pironkodva vagy szorongva. Akármilyen is az érzelmi színezet, a közös, hogy ezek szerint hisszük: létezik egyfajta anyaság-érzés, ami jobb esetben jön, és folyamatosan rendelkezésre áll. Ha nem, az pedig valamiféle handicap.

Gyakran hivatkozunk rá, de ritkán határozzuk meg pontosan, mit értünk ezalatt. De ott van a fejekben valami burkolt háttérgondolat, milyen az igazi anyaság-érzés. Talán állandó öröm azzal kapcsolatban, hogy az ember anya, állandó készenlét arra, hogy minden egyebet háttérbe szorítson a gyermekével, gyermekeivel szemben, egy olyan érzet, hogy inkább választja az anyasággal kapcsolatos foglalatosságokat, mint bármi mást, és sokkal több öröme származik ebből, mint bármi egyébből. Azt hiszem, valami ilyesmire gondolhat, aki hiányolja magából az anyaság-érzést. És persze arra, hogy a gyerekkel közös tevékenységek, mint az együttes játszás, programokon való részvétel, közös sütés-főzés mind élvezetes kell, hogy legyen.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az iskolában tanítják tüntetni a holland gyerekeket

Primilla 2016. április 6., szerda 17:16

Az ön gyereke tanul állampolgári ismereteket az iskolában? Elmondják neki, hogy a civil kurázsi nem egyenlő a hőbörgéssel, és ha valami az állampolgárok érdekei és akarata ellen való, akkor igenis joguk van kiállni az igazukért?

A hétvégén Hollandiában voltunk, az ott élő ismerőseink egy szívmelengető történetet meséltek arról, hogy éppen egy nappal azelőtt hogyan mutattak példát erre az iskolásoknak.

Történt ugyanis, hogy kiderült, a gyerekek iskolája melletti zöld területet, ahol egyébként gyakran ejtőznek, vagy fogyasztják el az ebédjüket, a város be akarja építeni, méghozzá egy parkolóházat terveznek oda. Látták a gyerekek a terveket, még a sulirádióban is bemondták, hogy mire készül a városvezetés.

Az iskola népe érthető módon aggódni kezdett. A gyerekek egymás közt és otthon is csak erről tudtak beszélni, érezhetően problémaként élt bennük a lehetőség, hogy elveszik a zöldjüket, és helyette autók (értik, autók, Hollandiában, ahol télen-nyáron mindenki biciklivel közlekedik) fognak ki-be állni az iskola mellett.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Balesetveszélyes az ikeás denevérköpeny, vigye vissza!

Becca 2016. április 6., szerda 11:50

Az IKEA arra kéri a vásárlóit, hogy aki LATTJO denevérköpenyt vásárolt, mielőbb vigye vissza a terméket bármelyik IKEA áruházba, mert három olyan esetet is jelentettek, amikor a gyermekek nyakán zúzódások és horzsolások jelentkeztek a köpeny használata közben. A köpeny a gyermekek nyakára szorult, emiatt pedig nem lehetett elég könnyen levenni.

2
Fotó: Ikea

Az áruházlánc visszahívja a LATTJO denevér köpenyt, miután „az IKEA nem engedheti meg, hogy játék közben bármilyen sérülés kockázata álljon fenn. A bejelentések nyomán folytatott vizsgálataink nem csak azt igazolták, hogy a tépőzár nem nyílt szét elég könnyen, de azt is világossá tették, hogy tisztáznunk kell az IKEA elvárásait ezekkel a tépőzárakkal kapcsolatban. Azonnali és elővigyázatossági lépésként visszahívjuk a terméket, de tovább dolgozunk a jövőbeli termékeinken, ezáltal pedig a gyermekek biztonságán azzal, hogy új követelményeket támasztunk” – mondta Cindy Andersen, az IKEA gyermektermékekért felelős üzletág vezetője.

A denevérköpenyt bármelyik IKEA áruházba visszaviheti, ahol a vételár teljes összegét visszafizetik akkor is, ha már nincs meg a blokk.

Így változtatták meg a világot a védőoltások

Divany.hu 2016. április 6., szerda 10:30

Szerencsére ma már egyre kevesebb (de annál hangosabb) az oltásellenző a nagyvilágban, ami azért is szuper, mert mára végre megvan a kézzel fogható bizonyíték arra nézve, hogy az oltások igenis szükségesek. A visualnews.com talált rá a Wall Street Journalban erre a három diagramból álló térképre, ami azt mutatja, hogyan alakultak a különböző betegségek előfordulásai a vakcinák felfedezése előtt és után. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így lesz a kamasz saját szerencséjének kovácsa

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. április 5., kedd 19:24

Ahogy minden ember, a tinik is elhelyezhetők valahol azon a dimenzión, hogy alapvetően inkább „külső kontrollosnak” vagy „belső kontrollosnak” számítanak. Ez a lélektani kifejezés arra utal, mit hiszünk magunkról, rajtunk múlik-e, hogyan alakul a sorsunk, kezünkben van-e a kormányrúd, vagy csak úgy sodródunk az eseményekkel. Inkább belső kontrollhittel jellemezhető, aki úgy véli, kezében van élete alakítása, külső kontrollos, aki rajta kívül eső okokkal magyarázza, jól alakulnak-e a dolgai.

Minden ember életére erőteljesen rányomja bélyegét ez a tulajdonság (ami persze nem vagy-vagy alapon működik, hanem ki-ki elhelyezhető valahol a két szélső pont között), azonban serdülőkorban még több figyelmet érdemel a téma.

shutterstock 167791814

Egyrészt, annyi minden alakul, változik a gyermek életében, hogy húsbavágó kérdés, hogyan éli meg a kamasz: hat-e arra, hogy végül milyen lesz a kimenetel, milyen felnőttkor adatik meg neki, olyan lesz-e az élete, amilyenre vágyik. Másrészt, a szülő stílusa, kommunikációja nagyon erőteljesen hat arra, hogyan alakul a gyerek gondolkodása.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Piknik, élőzene, játszótéri buli és még jót is tesz vele

Edicsek 2016. április 5., kedd 10:49

Április 30-án tart adománygyűjtő piknik lesz, a mulatság célja az Igazgyöngy Alapítvány és Alapfokú Művészeti Iskola támogatása. Szombat délután háromkor várnak mindenkit a Hollósy Simon utcai játszótéren élőzenével és piknikkel. Az adományokat a berettyóújfalui kistérségben élő hátrányos helyzetű és halmozottan hátrányos helyzetű családok gyermekeit segítő Igazgyöngy számára gyűjtik. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pár egyszerű ok, amiért nem helyes beteg kismalachoz hasonlítani gyerekeket.

Primilla 2016. április 4., hétfő 19:16

Néhány nappal ezelőtt Szigetvár állatorvos végzettségű polgármestere egy egyszerű, állattartói körökben nyilván közérthető hasonlattal érvelt a szegregált oktatás mellett: azt mondta, nem baj az, ha a lassabban haladó gyerekeket kisegítő osztályokba rakják. Így csinálják azokkal a kismalacokkal is, amik elmaradnak a többitől: külön veszik őket, és jobban tartják, hogy megerősödjenek.

Ezzel az eszmefuttatásával – ha már állattartói hasonlatoknál tartunk – ügyesen beledobta a disznótrágyát a ventilátorba, a fél magyar sajtó ettől a kijelentéstől volt hangos.

Na most én természetesen semmi rosszat nem feltételezek a szigetvári polgármesterről, nyilván jóindulatból mondta, amit mondott, hát istenem, nem pedagógus és nem is szociológus, hogy minden szempontból felkészült legyen gyereknevelési kérdésekben, és ismerje a szegregáció hátrányainak évtizedes tapasztalatait.

Még a hasonlatát is megértem: aki sertésekkel foglalkozik, annak disznós hasonlat jut eszébe. Ha pék lenne, nyilván a lassan kelő briósokkal példálózott volna, amiket segítő szándékkal melegre visznek, ha meg kőműves, a lassan kötő beton jutott volna eszébe, szakmai ártalom, na. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jövőnk egy része már magzatkorban eldől? Interjú.

Puskás Pálma 2016. április 4., hétfő 16:01

 Az utóbbi években egyre nagyobb hangsúlyt kap a szülés és a gyermekágy magzatra gyakorolt hatása mellett a várandósság időszaka. Míg korábban azt gondolták, a magzat ilyenkor nem lát, nem hall és nagyjából hermetikusan el van zárva a külvilágtól, ezek a hiedelmek napjainkra nagyjából megdőltek. Kiderült, hogy a magzati életben szerzett élményeink – illetve anyánk élményei – hatással lehetnek későbbi életünkre, sőt, még felnőttkorunkban is befolyásolhatják egészségünket. Ilyen például a terhesség alatti anyai stressz, de az sem mindegy, hogy anyánk akart-e minket, vagy épp mit evett, amíg a pocakjában voltunk.

A Magyar Pre- és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társaság (MPPPOT) épp ezekkel a témákkal, azaz a születés előtt, közben és közvetlenül utána szerzett élmények, tapasztalatok hatásaival foglalkozik tudományos igénnyel. A Társaság fontos alapvetése az interdiszciplinaritás, azaz a tudományterületek közötti párbeszéd elősegítése, hiszen az anyával és a magzattal ebben az időszakban sokféle szakember foglalkozhat. Így a tagok között pszichológusok, szülésznők, védőnők, gyógypedagógusok, gyermekgyógyászok és szülész-nőgyógyászok is vannak. Andrek Andrea pszichológussal, a Társaság alelnökével és az ELTE PPK oktatójával anya-magzat kapcsolatról és a terhesség alatti élmények magzatra gyakorolt hatásairól beszélgettünk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Autista kisfiúval jófejkedett a MÁV

Dívány 2016. április 4., hétfő 15:35

A hétvégén volt az Autizmus Világnapja, melynek alkalmából egészen meglepő hálálkodó levél tűnt fel a Facebookon, a MÁV alkalmazottak klubja nevű csoport oldalán. Egy anyuka meghatottan arról számolt be, hogy nyolcéves, Asperger-szindrómás (ez az autizmus spektrumzavarok közé tartozó pszichiátriai kórkép), vasútimádó kisfiának kért levélben a MÁV-tól ereklyéket, és nemcsak hogy kapott, de milyeneket kapott!!

A meghatott levélből kiderül, hogy az anyuka a kisfiú rajzait mellékelve levélben különböző kiselejtezett mávos kellékeket kért, de arra ő sem számított, hogy pár nappal később, némi telefonos egyeztetés után beállít hozzájuk 5 MÁV alkalmazott, és telepít az udvarukba egy igazi fénysorompót, tolatólámpát, helységjelző táblát és még egy telefonos irányítóközpontot is. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Segítség, Marslakó a gyerekem!

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. április 3., vasárnap 14:09

Akinek tizenéves gyermeke van, gyakran szembesül azzal, hogy a tini szerint őt úgysem fogják megérteni. „Nem mondom el, mi bajom, mit gondolok, mert Ti úgysem értetek engem!” A szülőnek persze nem esik jól, hogy nem szavazzák meg neki a bizalmat, de az is fájhat, hogy látja, gyermeke tényleg magányos, tényleg elszigeteltnek érzi magát. Van, aki meg is fogalmazza, hogy ő különc, vagy, hogy az a benyomása, mintha másik bolygóról érkezett volna, mint a többiek. Leginkább: mint a családja. Sajátos kamaszkori látásmód ez, amiben a többiek, a „ti” közös masszává olvad össze.

De miért is érzi magát másnak a tizenéves, és mit kezdjen ezzel a szülő – ha kell egyáltalán kezdeni vele valamit? A „marslakóérzésnek” érthető okai vannak kamaszkorban. Részben az elszigetelődésről, a magányosság érzéséről szól ez, részben viszont valamiféle különlegesség, vagy akár kiválasztottság érzésről. Ebben az életkorban még ez is belefér!

shutterstock 365933243
Távolról sincs vége, olvasson még »

Varázskastély: itt egy új szuperkiállítás gyerekeknek!

Becca 2016. április 3., vasárnap 11:18

Azt gondoltuk nehéz lesz überelni a „Kaland a dzsungelben” és a „Titokzatos szavanna” című kiállításokat a szervezőknek, de azért szuper dolgot vártunk a Varázskastélytól is. Eddig mindig olyan időpontban mentünk szemlézni a kiállításokat amikor az iskolások éppen tanulnak, így el tudtuk kerülni az embercunamit, most viszont éppen a tavaszi szünet kellős közepén estünk be a Vajdahunyadvárában lévő Mezőgazdasági Múzeumba

Szóval nem találkoztunk még itt kígyózó sorral és meghökkenve nyugtáztuk, hogy igenis nagy a kereslet a kiállításra. 

Jó, abból a szempontból talán pozitív a dolog, hogy így legalább képet tudunk adni arról is, hogy mire számíthat munka-, vagy iskolaszüneti napon. És bár hátborzongatónak tűnik ez a rengeteg ember, szerencsére bent a kiállításon ez nem volt érzékelhető.

Korlátozott a személyek száma akiket egyszerre beengednek; viszont amíg várakozik, körbejárhatja a múzeumot és megnézheti az állandó kiállításokat

Távolról sincs vége, olvasson még »

Amikor a tininek születik kistestvére

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. április 2., szombat 18:44

Mi az ideális korkülönbség két gyerek közt? A szülők Murphy törvénykönyve szerint egy teljes generáció. Ha komolyabban válaszolunk, mondhatjuk, hogy nincs ilyen. A leggyakrabban 2-3-4 évet szoktak gondolni az emberek, amivel könnyű vitatkozni. Ez a dackorszak, az ödipális időszak eleje, mindkettő fokozott nárcisztikus, azaz önértékelésbeli sérülékenységgel jár, ide tehető az óvoda megkezdése, aminek eredményeképp érezheti a gyermek, hogy jött a baba, őt pedig kipaterolták. Természetesen ugyanígy lehet problémát találni az ennél nagyobb és kisebb korkülönbségnél is, ahogy előnyöket is társíthatunk mindegyikhez. Attól viszont a legtöbben félnek, hogy kifejezetten nagy legyen a gyerekek közti korkülönbség, és a tizenéves mellé érkezzen kistesó. Holott a szülők szempontjából sokszor ez lenne a praktikus, mégsem merik megkockáztatni.

shutterstock 303328355

Ha azt hallja az ember, a tizenévesnek született kistestvére, sokakban eleve felmerül (jogosan) a kérdés, mindkét szülő azonos-e. Annyira nem szokványos ez, hogy mozaikcsaládot képzelünk el. Ha édestestvérekről van szó, motoszkálni kezd a gondolat: biztos, csak véletlenül csúszott be, esetleg a házasság megmentését szolgáló kísérlet a baba vállalása. Ez is mutatja, valami okot keresünk, mintha nem lenne racionális, hogy valakik egyszerűen csak így akarták. De nézzük, hogy vajon a nagytestvér szempontjából milyen, ha tiniként a tízes éveiben érkezik a kicsi, és mire figyeljen oda a szülő!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jó is lehetne az állami KRESZ tanító oldal, de nem az

Primilla 2016. április 2., szombat 12:08

Lusta megtanítani helyesen közlekedni a gyerekét, vagy nincs ötlete, hogyan kéne? Vágja be őt a net elé!

Már vagy egy éve nem sopánkodtunk azon egy sort sem, hogy a gyerekek (és sokszor a felnőttek) mennyire nem tudnak közlekedni, az autós meg csak találgathatja, hogy ez előtte karikázó gyerek milyen kreatív megoldást fog kieszelni egy-egy közlekedési szituációra. Emiatt elég sok baleset is történik – a kamaszokkal statisztikailag a legtöbb. Nem ismerik a KRESZ szabályait, miközben az iskolában mindent megtanítanak nekik, Odüsszeusz utazásának összes állomásától Lázár feltámadásáig, csak azt nem, hogy hogy kéne átkelni biztonságosan az úttesten, vagy bringával szabályosan balra kanyarodni.

Márpedig igény az lenne rá. A minap a lakóhelyünk közelében megváltozott a forgalmi rend egy közepesen bonyolult kereszteződésben, ezután Facebook-posztok sorában érdeklődtek a kétségbeesett városlakók (alapvetően biciklis város), hogy ezentúl hogy is kell ott közlekedni? A szokásjogra ugyanis nem hagyatkozhattak tovább, tételes KRESZ ismeretek nélkül pedig maguktól nem tudták kikövetkeztetni a helyes megoldást. És akkor a gyereknek mégis hogyan magyaráznák el, ha maguk sem tudják?

Távolról sincs vége, olvasson még »

A leendő apák kávéfogyasztása is hat a terhességre

mzd 2016. április 2., szombat 08:25

Azt már tudjuk, hogy bár szabad terhesen kávézni, azért érdemes odafigyelni a mennyiségre. Egy új, a Refinery-n talált és a Fertility&Sterility kiadványban megjelent kutatásban viszont arról írnak, hogy a gyerekcsináló szakaszban az apának is szabályoznia kell a kávéfogyasztását.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért halt meg kilenc koraszülött két hét alatt?

Divany.hu 2016. március 31., csütörtök 20:05

Kevesebb mint két hét leforgása alatt kilenc koraszülött halt meg 2013 augusztusában a BAZ Megyei Kórház Koraszülött Centrumában. A babák halálát vírusfertőzés okozta, a szakemberek már akkor is járványra gyanakodtak. A történtek miatt rendkívüli vizsgálatot rendeltek el, az ÁNTSZ vizsgálatról készült jelentése azonban titkos maradt. A jelentés nyilvánossá tételéért az Átlátszó.hu pert indított, melyet megnyertek, így a történtekről és a kivizsgálásról készült több mint 50 oldalas dokumentum már elérhető. Elolvastuk, mi áll benne.

Az ÁNTSZ-jelentés tanulsága szerint a szóban forgó koraszülött osztályon súlyosabb szakmai hibák nem fordultak elő, ugyanakkor a jelentés többször is említi, hogy a kórház – mint gyakorlatilag szinte minden magyar kórház – humánerőforrás-problémákkal küzd.

A szóban forgó időszakban ugyanúgy kevés volt a személyzet, mint bármikor máskor, ugyanakkor a szokásosnál több koraszülött baba érkezett. A másik fontos tényező, amelyre a jelentés felhívja a figyelmet, hogy hiába léteznek szigorú higiénés szabályok egy koraszülött (vagy bármely más) kórházi osztályon, ha azt a látogatók nem feltétlenül tartják be.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem volt könnyű leszbikusként gyereket vállalni

Mártonffy Zsuzsa 2016. március 30., szerda 08:40

Zsófi és Eszter harmincasok, hat éve élnek együtt, két gyereket nevelnek közösen, egy kamaszt és egy kisbabát. Coming out az ingatlanközvetítőnek, a lehetséges apák tenderezése, két anyatigris a szülés után. Hogy lehet egy leszbikus párnak gyereke? Akkor most két anyja van a gyereknek? Mit szól egy kamaszfiú, hogy az anyja egy nővel él? Az SOS Gyermekfalvak interjújából választ kapunk a felmerülő kérdésekre.

Honnan vannak a gyerekek?

Eszter: Van egy fiunk, Ármin, aki 14 éves, ő Zsófi előző házasságából van, és egy kislányunk, Hanna, aki 14 hónapos, őt én szültem, őt már Zsófival közösen vállaltuk egy apuka segítségével.

Mióta vagytok együtt?

Eszter: Hat éve. Mi külföldön találkoztunk, mindketten épp kinn dolgoztunk Olaszországban. Aztán hazajöttünk és rájöttünk, hogy nem tudunk egymás nélkül élni, kimentünk még két évre Angliába, aztán hazajöttünk, letelepedtünk és úgy éreztük, kell még egy gyerek.

Mióta nevelitek ti a nagyfiút?

Zsófi: Három éve. Én az édesapjával együtt éltem 2009-ig, akkor volt Ármin nyolcéves. Aztán külföldön dolgoztam, 2013-ban költöztem haza, akkor váltam el jogilag, és akkor hoztam el Ármint.

Harmincéves korod óta vagy leszbikus?

Zsófi: Igen, nekem Eszter az első, nem volt tapasztalatom lányokkal. Most már nem vonzódom már a férfiakhoz, de nem akarom magamat beskatulyázni, én Eszterbe vagyok szerelmes hat éve. Nem azért szeretem, mert ő lány, hanem azért, amilyen.

Eszter, te mindig tudtad, hogy leszbikus vagy?

Eszter: Egy ideje már tudtam. Éltem korábban egy fiúval három évig, de éreztem, hogy valami nem jó, voltak más lánykapcsolataim is.

Mit szólt a volt férjed, hogy egy nőért hagytad el?

.

Távolról sincs vége, olvasson még »

20 dolog, amitől tuti dührohamot kap a kamasz

Primilla 2016. március 29., kedd 16:29

Amint az ember arra mer gondolni, hogy milyen boldog is az élet a kamasz gyerekével, a kölyök abban a pillanatban elkezdi forgatni a szemét és kitör belőle a megmagyarázhatatlan harag. Ismerős? Nos, a klinikai pszichológus, aki tinikkel dolgozik vagy húsz éve, és maga is egy kamaszgyerek édesanyja, összegyűjtötte a Hufftington Postnak, hogy mik azok az okok, amiktől menetrend szerint megérkeznek a váratlan dühkitörések.

Először is persze azért, mert a gyerek tini, és mint ilyennek, érzelmektől vezérelt tinédzser agya van. Másrészt pedig, mert a szülő ehhez hozzáteszi magát, a saját gondolatait, viselkedését és jól irányzott beszélgetéseit, amelyek meglehetősen hirtelen képesek elindítani egy érzelmi örvényt, melynek a legalján egy ránk vágott ajtót találunk, és lehet, hogy még azt is hozzáteszi, hogy „te ezt nem értheted”.

shutterstock 176638493

Vessünk csak egy pillantást az okokra, amelyek kiváltják a tinik haragját. Semmiképpen sem szeretnénk azt sugallni, hogy költözzön csak el nyugodtan otthonról arra a pár évre, amíg a gyerek fel nem nő, vagy váljon azzá a szülővé, aki a következő 4-5 évben egy szót sem szól. Helyette megpróbáljuk megvilágítani, mik azok a dolgok, amelyektől a gyermek rendre elveszíti a hidegvérét. Azon vagyunk, hogy megérthessük, mi is zajlik le a sarjban, amikor együtt vagyunk vele. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

28 évesen szül először a magyar

mzd 2016. március 29., kedd 09:52

2014-ben összesen 5,1 millió baba született élve az Európai Unióban, a nők pedig átlagosan 29 éves korukban váltak anyává – derül ki az Eurostat egyik friss sajtóközleményéből. Az adatokat országos szintre bontva is közölte a szervezet, így megtudtuk, hogy Magyarországon 2001 és 2014 között mindössze 0,13-mal nőtt a teljes termékenységi ráta és azt is, hogy a magyar nők átlagosan 27,7 éves korukban adnak életet első gyereküknek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mutatjuk hol kap szupináló cipőt, ingyen!

Becca 2016. március 28., hétfő 17:10

Rengeteg kisgyereknek van szüksége szupináló cipőre ami korrigálja a boka bedőlését, a bökkenő csak annyi, hogy ezek a gyógycipők elég sokba kerülnek. Persze nem mindig, ugyanis van rá OEP-támogatás szerencsére. De csak egyszer egy évben. És hát ugye mit kezd egy gyerek egy pár cipővel? Hordja azt télen, nyáron? És akkor még nem is beszéltünk a kinti és benti cipő mizériáról.

A helyzet az, hogy pár éve még évente két ilyen cipőt írhatott fel az orvos – ami még mindig nem sok, ugye – viszont ezt a kis támogatást is sikerült csökkenteni, hiszen most már csak évi egy pár cipőt kaphat a rászoruló kedvezményesen. Szóval a szülők fizethetnek tízezreket, hogy gyerekükön olyan cipő legyen, amelyik körülöleli és stabilizálja a lábtő csontokat, tartja a bokát és megoldást nyújt a befelé dőlő lábfejre. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kislány-szépség gyorstalpaló, apukáknak

Becca 2016. március 28., hétfő 14:59

Philippe Morgese egy amerikai egyedülálló apuka, aki órákat ad sorstársainak abból, hogyan kell csodálatos hajkoronákat kreálni kislányuk hajából.

„Szeretném ezeknek az apáknak megtanítani, hogyan kell ezt csinálni, hogy a frizurák, amik akkor készülnek, ha nálunk van a gyerek, ne legyenek beskatulyázhatók az „apahaj” megnevezés alá. Plusz, egyáltalán nem szeretném, ha a lányom nem élhetné át ezeket a csajos dolgokat; nem kell fiús lánynak lennie csak azért, mert egy férfi neveli –mondja Morgese.

A szépség-iskola apáknak, nem vicc. „Az egész életemet az óra köré építettem.” – mondta el az Orlando Sentinelnek egy apuka, aki az iskolába jár. Egy másik apuka meg azzal büszkélkedik, hogy jó érzés fogja el, hogy ő is meg tudja csinálni a lánya haját, ha éppen az anyja nincs a közelben. 

Ötven apa-lánya formáció jelentkezett a kurzusra, irtó cukik az igyekező apukák, tényleg. „Nem attól leszel jó apa, hogy megcsinálod a gyereked haját, de ha már egyébként is jó apa vagy, ez csak egy bónusz a többi dolog mellé.” – adta meg a zárómondatot Morgese, amiben teljesen egyetértünk vele.

Semmi pánik, nem önnel van a baj!

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. március 28., hétfő 08:59

Onnantól, hogy valakinek megszületik az első gyereke, megindulnak azok a kérdések, amiket lehetetlen kikerülni, de ha épp nincs szerencséje az embernek, csak kínos választ adhat rájuk. Kínos, amire a kérdező azt fogja gondolni, „na, ez nem egy született ősanya!”, kínos, amire értetlenül vagy sajnálkozva fognak nézni, kínos, amiről azt hiszi az ember, csak azért történt vele így, mert tökéletlen, mert béna, mert nem eléggé vette jól az akadályt.

Az első kérdés persze az, hogy „és van tejed?” És a harmadik-negyedik kérdésnél azt is elkezdi foglalkoztatni, hogy: „lehet, hogy baj, hogy nincs tejem? aki addig úgy gondolta volna, nincs ugyan, de hála Istennek olyan korban született a csemetéje, hogy egész jó tápszerek vannak, sőt, anyatej is beszerezhető.”

shutterstock 238945261

Ha peches, eljut hozzá az a mondat is, hogy aki akar, tud szoptatni, és egy-két indirekt utalás arról, hogy az önző nők nem szoptatnak, vagy, hogy nem baj, hogy nem szoptat, még ha ettől alacsonyabb is lesz a gyerek IQ-ja, meg betegesebb is lesz.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem kell a tini legjobb barátjának lenni!

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. március 27., vasárnap 14:01

Létezik olyan felfogás, hogy az igazán jó szülő nem is olyan, mint egy anya vagy egy apa, sokkal inkább, mint egy jó barát, vagy akár a legjobb barát: a gyerek legközelebbi, egyenrangú bizalmasa. Különösen, amikor eléri a fiatal a tinédzser kort, akkor fogalmazódik meg ez a cél a szülők egy részében.

Ha valaki úgy fogalmaz, „jó barátok” a gyermekével, az jelentheti pusztán azt is, hogy jókat beszélgetnek, élvezik a közös programokat, és nem minden pillanatban uralja a kapcsolatukat az alá-fölé rendeltség hangsúlyozása. Ebben az értelemben persze örömteli, ha van a szülő-gyerek kapcsolatnak baráti oldala, baráti arculata is. De ha valaki arra törekszik, hogy kifejezetten baráti kapcsolattá alakítsa át a szülő-gyermek relációt, annak komoly buktatói vannak.

shutterstock 293975219
Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 293

Blogok, amiket olvasunk

A TASZ JELENTI Azt hittem, jobban járok, ha nem az autót viszem szervizbe, hanem én megyek orvoshoz.

Képzeld el, hogy 15 éve minden nap ugyanazon az útvonalon mész a reggeli csúcsban munkába, majd a délutáni dugóban haza. Újabban visszatérő fájdalmat érzel a lábadban, mikor kiszállsz az autóból.

MAI MANÓ Kép-párok #187

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyeket neves fotóművészek készítettek ugyanazon témában vagy olyat, amelyeken éppen egymás munkáira reflektálnak.

HATÁRÁTKELŐ A lakókocsis élet árnyoldalai

Gyakran olvasni, hogy „persze, mert mindig csak a külföldi élet pozitívumairól van szó”, ami mondjuk szerintem nem igaz, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a például a furgonlakó létnek is vannak bőven nehézségei.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés