Ez a 7 legjobb trükk, ha te is több növényi alapú ételt fogyasztanál

Velünk az a helyzet, hogy nagyon szeretnénk több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, a legjobb talán az lenne, ha növényi alapon étkeznénk, egy nagyon kevés bűnözéssel. Csak éppen a kifejezésről a párolt brokkoli és nyers répa jut eszünkbe elsőre, ami szerintünk is nagyon finom egyszer egy hónapban, két étkezés között, és nem helyette. Arra gondoltunk, utánajárunk, melyek a legjobb tippek arra, hogy az ember nagyobb kedvvel vágjon bele az egészségesebb életmódba.

Rá is találtunk a megváltó infócsokorra, amiben összeszedik, melyek azok az alapvető lépések, amiket érdemes szem előtt tartanunk akkor, ha egy kicsit több zöldfélével színesítenénk napi fogásainkat. Lássuk, melyek a legfontosabb lépések a sikerhez!

A lap egy neves, klinikai táplálkozási szakértővel, Gena Hamshaw-val, a The Full Helping népszerű növényi alapú étrendblog és két vegán szakácskönyv szerzőjével beszélgetett. Íme a szakember hét legjobb tippje a teljes értékű, növényi alapú étrend felé való elmozduláshoz.

Kezdd lassan!

Bár egy-egy fogadalom után az ember tele van lendülettel és energiával, sokkal jobb, ha apró, fokozatos változtatásokat hajtasz végre, mint egy éjszaka alatt az egész étrendet átalakítani – mondta Hamshaw. Ne feledd, hogy az étrend megváltoztatása nem olyan, mint egy rövid tisztítókúra, vagy egy egyhetes méregtelenítés; ez egy új életmód kialakítása. Ha túl sok változtatást próbálsz végrehajtani túl gyorsan, az később kudarcokhoz és frusztrációhoz vezethet. Haladj lépésekben!

Ne felejtsd el a fő makrotápanyagokat!

„Az egyik fontos hiba, amit a leggyakrabban tapasztalok, az, hogy az emberek csakis zöldségevésre fókuszálnak, de nem összpontosítanak eléggé az összetett szénhidrátokra, fehérjékre és zsírokra – mondta Hamshaw. Meglepő módon az emberek annyira izgatottak lehetnek a pozitív változások miatt, hogy elfelejtenek kiegyensúlyozott étrendet követni” – állítja a szakember, aki szerint a zabkása ugyanolyan fontos lehet, mint a párolt brokkolirózsák.

Hamshaw azt mondja, hogy néha az ügyfelek elárulják neki, hogy óriási salátát készítettek 10 különböző zöldségből. Miközben ez elméletben nagyon egészséges a szakértőnek mégsem tetszett. 

Hamshaw azt mondta: „Nem értem, hogy az étkezésben lévő kevés fehérje vagy a zöldségek hol segítenek majd akár csak 4 órán keresztül jóllakottnak lenni. Az embereknek gondoskodniuk kell arról, hogy elegendő fehérjét, szénhidrátot és zsírt kapjanak, hogy táplálják a testüket, és segítsék étvágyukat. Próbálj meg sült édesburgonyát, magvakat vagy pácolt tempeht hozzáadni a salátákhoz” – ajánlotta.

A növényi étkezés jóval egészségesebb, mint a magyaros konyha. Sajnos
A növényi étkezés jóval egészségesebb, mint a magyaros konyha. SajnosDimitri Otis / Getty Images Hungary

Kezdd a vásárlással!

Élelmiszer-költségvetésednek a nagy részét az alapvető dolgokra kell fordítanod, beleértve a gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonákat és hüvelyeseket, mondta Hamshaw. „Ám a többi fogás tetszőleges lehet” – tette hozzá a szakember, aki nem a szigorú diéták híve. 

Hamshaw arra biztatja ügyfeleit, hogy kísérletezzenek, és rendre olyan új ételeket próbáljanak ki, amelyek nem férnek bele egyetlen általuk ismert, megszokott kategóriába sem. Például azt mondja, hogy gyakran vesz egy-egy darab vegán sajtot, hogy kipróbálja, vagy egy érdekes műhús terméket. Mások szívesebben vesznek egy tábla étcsokoládét vagy egy izgalmas ízű mandulatejet. „Sosem tudhatod, mit szeretsz meg az egészséges fogások közül, amíg ki nem próbálod” – vallja a szakember. 

A maradékot használd fel ebédre!

Annak érdekében, hogy ne kelljen egész nap főznöd, ideális esetben annyi ételt készíts este vacsorára, hogy legyen maradék a másnapi ebédhez. Így az új életmódod nem lesz szenvedés és végeláthatatlan konyhai robotolás. 

Ügyelj a szakaszos főzésre!

Hamshaw arra biztatja ügyfeleit, hogy szakaszosan főzzenek, vagy válasszák ki a hét egy napját, és töltsenek akkor egy kicsit több időt a konyhában a hét fontos alapfogásainak elkészítésével. Ez magában foglalhatja egy- vagy kétadagnyi teljes kiőrlésű gabonát elkészíteni, tempehkockákat bepácolni és sütőben megsütni, babot főzni vagy egy nagy fazék lencsét készíteni, és előre elkészíteni néhány öntetet vagy egy adag hummuszt. Hamshaw azt vallja, hogy a hét folyamán gyorsan és egyszerűen készíthetünk egyszerű tálakat ezen összetevők különböző kombinációiból.

Válaszd a kedvenc önteteid!

„Az öntetek az én kis titkos fegyverem az unalom elkerülésére a konyhában”

– mondta Hamshaw a Live Science-nek. Azt javasolja, hogy mindig legyen kéznél néhány ízletes öntet – például egy fokhagymás tahiniöntet, egy fanyar vinaigrette és egy krémes gyömbéres öntet. Ezeket aztán ugyanarra a rizsre, párolt zöldségre, salátára és babra teheted, és az étel teljesen más ízű lesz, mint tegnap. 

Fogyassz olyan ételeket, amelyeket már ismersz és szeretsz!

Az első lépés az legyen, hogy kiválasztod, mik azok a kedvenceid, amik egészségesek is. 

„A legtöbbünk már sok növényi alapú ételt ismer és szeret”

– mondta Hamshaw. Kezdd ezekkel az ételekkel, és apránként kezdj el új ételeket felfedezni, amelyeket hozzáadhatsz étrendedhez.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra