Tényleg a szilárd táplálékkal lehet megelőzni az ételallergiát? Ez forradalmi lehet

Nagy a vita annak kérdésében, vajon tápláljuk-e tisztán anyatejjel a babákat, ameddig csak lehet, vagy épp a lehető legkorábban adjunk mellé szilárd táplálékot is. Ezt a kérdést eldönteni mi sem fogjuk, de a tudománynak van egy érdekes híre a témában, ami talán segíthet könnyebben mérlegelni, hogyan is tápláljuk gyermekeinket az első néhány hónapban.

A csecsemők a legtöbb országban és kultúrában 4-6 hónapos koruk körül kapják meg első szilárd táplálékaikat, pontosabban valami olyasmit, ami már nem anyatej. Sokan ez idő tájt kezdenek érdeklődni a családjuk által fogyasztott ételek iránt, és étvágyuk is nő. De vajon mit kezdjünk a babával, aki már öt hónaposan kikapja a banánt és a virslit a kezünkből?

Az Egészségügyi Világszervezet körülbelül egy évtizede közzétett egy jelentést, amely szerint a csecsemőket hat hónapos korukig kizárólag szoptatni javasolják.

Nem minden szülő tartja be ezt a 6 hónapos szabályt, noha az ezzel a témával foglalkozó weboldalak általában még mindig ezt a tanácsot adják. Többen közülük arra is figyelmeztetik a szülőket, hogy ha 6 hónapnál korábban kezdik el az elválasztást, kerülniük kell a potenciálisan allergén ételeket, például a földimogyorót és a tojást, mert emiatt lehetnek allergiásak a babák később. 

„Mindez teljesen ellentmond a legújabb kutatások eredményeinek”

– vallja Elissa Abrams, a winnipegi Manitoba Egyetem munkatársa nemrég közzétett áttekintésében. Számos tanulmány azt sugallja, hogy az ételallergia kialakulásának elkerülése érdekében jobb, ha a csecsemők 4 hónapos koruktól már óvatosan, de kapnak a legegyszerűbb, legkönnyebben emészthető gyümölcsökből. Egy idén közzétett kísérlet például azt mutatta be, hogy a földimogyoró-allergia – az egyik leggyakoribb ételallergia – elkerülésének legjobb módja, ha 4 hónapos kortól adják a csecsemőknek.

Felmérések és megfigyeléses tanulmányok azt sugallták, hogy a csecsemők számára előnyös lehet, ha minél korábban találkoznak búzával, tojással és tehéntejjel, miközben az is aggodalomra ad okot, hogy a késleltetett elválasztás vérszegénységet okozhat az anyatejben lévő vashiány miatt.

Enni vagy nem enni? Ez itt a kérdés
Enni vagy nem enni? Ez itt a kérdésVera Livchak / Getty Images Hungary

Az egyik kritika a WHO álláspontjával kapcsolatban az volt, hogy a régi szabály inkább a fejlődő országokban lehet hasznos, ahol a hosszabb ideig szoptatott csecsemők kisebb valószínűséggel vannak kitéve szennyezett víznek, miközben a legsebezhetőbbek. A fejlett országokban ennek kockázata nagyon alacsony.

Ám időközben a tudományos gondolkodás is megváltozott. A terhes nőknek korábban azt mondták, hogy kerüljék a földimogyoró fogyasztását, mígnem egy 2013-as tanulmány kimutatta, hogy ez valójában növelte annak valószínűségét, hogy babáiknál földimogyoró-allergia alakul ki.

Ideje változtatni az elválasztási tanácson? Írása ellenére Abrams továbbra is hasznosnak tartja a 6 hónapon át tartó anyatejes táplálást. Más szakértői csoportok teljesen eltérő tanácsokat adnak, így a döntés nem könnyű az édesanyák számára. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság szerint a 4 hónapos kortól való elválasztás már rendben van. A Brit Dietetikus Szövetség azt állítja, hogy míg a szülőknek 6 hónapra kell törekedniük, egyénileg is érdemes mérlegelniük, mivel a babáknak egyénileg egy kicsit más szükségleteik vannak.

„Néha hat hónapos koruk előtt szinte kikapják az ételt az ember kezéből”

– mondja Tanya Thomas dietetikus és a BDA szóvivője. „Szülőként tudod, hogy mikor állnak készen” – foglalta össze a szóvivő.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra