Így neveld közös gyereketeket, ha az exed narcisztikus: kell-e félned attól, hogy a kicsi eltanulja tőle?

GettyImages-88162818
Kofrán Eszter

Ha exed narcisztikus, és van közös gyereketek, rengeteg pluszteherrel járhat a közös gyereknevelés. Milyen nevelési stratégiákat érdemes elkerülni, és mit érdemes felhasználni? Vajon a gyerek is örökölte a narcizmust? Ezekre kerestünk választ.

Korábban már írtunk arról, mi alapján lehet kiszúrni egy narcisztikus embert akár már a randizás során: szidja korábbi partnerét/partnereit, főtémája saját maga, a beleegyezésed nélkül hoz döntéseket, fölényeskedő modorú, esetleg a hatodik érzéked is jelzi, hogy valami nincs rendben. Azonban megeshet, hogy már csak akkor döbben rá valaki, hogy narcisztikussal van dolga, amikor már egy közös gyermek is bekerül a képbe, ami külön kihívásokat hordoz magában, bár nem teljesen lehetetlen a gyereknevelés narcisztikus exeddel.

Nevelési hozzáállás – társszülői nevelés vagy párhuzamos nevelés?

Erősen megnehezítheti a társszülői nevelést az ex narcizmusa, mivel a szakítást elutasításként, tehát támadásként élheti meg, még ha ő maga is kezdeményezte a válást. Így könnyen keresztbe tehet a társzülőségben nélkülözhetetlen együttműködésnek, hiszen ahhoz az egyenlő teherviselés, kompromisszumok és rugalmasság kellenek a klinikai szociális munkás és párkapcsolati tanácsadó Darcy Sterling szerint. Továbbá, a narcisztikus emberek nem képesek másokat előtérbe helyezni, így sem a saját gyermekük érdekét, sem a társszülő érdekeit nem veszik figyelembe. Kapcsolataikban nincs helye a kölcsönösségnek, csak az ő akarata érvényesülhet. Fontos lenne, hogy a társszülők közösen tudjanak döntést hozni a gyerek jóllétét és igényeit illetően (fegyelmezési taktikák, iskolaválasztás, különórák és sport, barátválasztás stb.), valamint hogy a szülők barátságosan tudjanak összedolgozni.

Mivel a sikeres társszülőség több ponton is ütközhet a narcisztikus ember viselkedésével és hozzáállásával, érdemes lehet a párhuzamos nevelés felé fordulni alternatívaként. Azokban az esetekben szokták ezt javasolni, amikor a szülők nem képesek a barátságos kommunikációra, interakcióik konfliktussal telítettek – ez közös gyermekük számára is inkább ártalmas az emberi kapcsolatokra szakosodott dr. Sterlin Mosley szerint. A párhuzamos nevelés lecsökkenti a szülők szükséges érintkezési idejét, mivel sokkal több előzetes tervezéssel jár. A narcisztikus ex ezt a helyzetet is kihasználhatja és megnehezítheti: kihasználhatja a minimális érintkezés szabályát, esetleg teljesen le is zárhat, elhanyagolhatja felelősségeit, ígéreteit a gyermek és a másik szülő irányában. Ha a narcisztikus szülő keserűsége és dühe túlzott méreteket ölt, akár egy harmadik fél bevonását is szükségessé teheti, hogy bizonyos kérések teljesülhessenek.

Ne helyezzük gyermekünket közvetítői pozícióba köztünk és a narcisztikus ex között, ez nem megfelelő gyereknevelési stratégia
Ne helyezzük gyermekünket közvetítői pozícióba köztünk és a narcisztikus ex között, ez nem megfelelő gyereknevelési stratégiaProstock-Studio / Getty Images Hungary

A narcisztikus ex és a tipikusan felmerülő problémák a nevelésben

Sajátos problémákat okozhat a narcisztikus ex, amikor a szakítás után is a gyereknevelés része marad:

 • Megváltoztatja elvárásait, gondolatait a korábban megbeszélt nevelési elvekkel vagy kötelezettségekkel kapcsolatban.
 • Megszegi ígéreteit, amelyeket a gyermekének vagy a társszülőnek tett.
 • Viselkedésével azt mutatja, hogy saját részvétele a nevelésben egy választás, míg a társszülő részvétele kötelező.
 • Gázlángolja a gyereket vagy a társszülőt, különösen, ha saját akaratát szeretné érvényesíteni.
 • Ócsárolja a társszülőt vagy a gyereket, esetleg finoman aláássa a gyerek bizalmát a társszülőben.
 • Versenyzik gyermeke szeretetéért a társszülővel, mindezt extravagáns ajándékokkal és ígéretekkel teszi.
 • Közvetítői szerepet oszt a gyermekre saját maga és a társszülő között, ami kellemetlen helyzetbe hozza a gyermeket.

Tippek, amelyek megkönnyíthetik a társnevelést a narcisztikus exszel

Nem minden esetben megoldható a közös nevelés a narcisztikus exszel, de ha valamilyen oknál fogva ilyen helyzetbe kerülsz, az alábbi tippek segíthetnek jobb irányba terelni a dolgokat:

Szabj éles, egyértelmű határokat! Mik az elvárások és milyen nevelés számít tolerálhatatlannak? Ezek egyértelmű leszögezése a gyermekedet és téged is viszonylag jól megkímélhet a bűntudat érzetétől, vagy egyéb érzelmi károk elszenvedésétől, amelyet a narcisztikus szülő instabil vagy változó magatartása okozhat.

Dokumentálj mindent! Dr. Mosley szerint érdemes mindent írásba foglalni, legyen szó az időbeosztásokról, fegyelmi protokollról, tanári kapcsolattartásról, különórákról, vagy bármi egyébről. A narcisztikus ugyanis óhatatlanul elkezdi majd feszegetni a határokat, megváltoztatni a felelősséggel és az elvárásokkal kapcsolatos megállapodásokat, vagy gázlángolni kezd. Az írott dokumentumok enyhíthetik az elkerülhetetlen veszekedéseket, egyszerűbbé teszik a felelősségre vonást.

Ha a narcisztikus ex érzelmileg zabolázatlan a gyereknevelésben, érdemes együttérzéssel és a gyermek validálásával kompenzálni hatását
Ha a narcisztikus ex érzelmileg zabolázatlan a gyereknevelésben, érdemes együttérzéssel és a gyermek validálásával kompenzálni hatásáttomazl / Getty Images Hungary

Lassítsd le és hűtsd le a reakcióidat! El kell fogadnod, hogy egy nehéz személyiséggel állsz szemben, aki előszeretettel váltana ki belőled tüzes reakciót. Ezzel szemben a legjobb módszer, ha nem tűzzel válaszolsz a tűzre, hanem egy unalmas szürke szikla „szenvedélyével”. Gyermeked számára is megfelelőbb környezetet teremt, ha nem impulzív válaszokat adsz a narcisztikus bosszantási kísérleteire Kim Egel terapeuta szerint.

Gyermeked érdeke lebegjen a szemed előtt! Tartsd észben, hogy reakcióid gyermeked másik szülőjére végső soron mindenképp hatással lesz közös csemetétekre. Meríts ebből erőt, hogy szalonképesebb választ tudj adni a narcisztikus társszülőnek, még akkor is, ha felzaklat vagy feldühít.

Légy konzisztens a nevelésben! Még ha a másik fél egészségtelen is, és nem hajlandó változni, a te következetes pozitív szülői jelenléted és magatartásod nagy hatással lesz gyermeked fejlődésére. Csináld azt, amit mondasz, jelenj meg, amikorra megígérted, és tartózkodj exed ócsárlásától: nevelj példamutató magatartásoddal.

Gondolj bele, miként egyenlíthetnéd ki a narcisztikus nevelési stílusát! A gyerekek megsínylik, ha a szülők nevelési hozzáállása nem egyezik, ez viszont nagyon könnyen megeshet. Darcy Sterling klinikai szociális munkás és kapcsolati tanácsadó szerint érdemes felvenni a „rossz zsaru” szerepét, ha a narcisztikus a „jó zsaru” szerepében tetszeleg, mivel a gyerekeknek szüksége van a határok megszabására, a fegyelmezésre és a struktúrák betartására is. Ha viszont a narcisztikus szülő érzelmileg fegyelmezetlen, kiabál és utasításokat osztogat, akkor ezt együttérzéssel és validálással lehet ellensúlyozni.

Kérj szakértői segítséget! Keress fel egy terapeutát, aki segítségedre lehet a helyzet navigálásában, és gyermeked számára is keress gyermekpszichológust, aki felfegyverezheti azokkal az eszközökkel, melyekre szüksége lesz, hogy feldolgozza a narcisztikus szülő negatív hatásait.

Örökletes a narcizmus?

Dr. Mosley szerint készültek olyan kutatások, melyek arra utalnak, a narcizmusra való hajlam genetikailag továbbörökíthető, azonban ez nem jelenti azt, hogy mindenképp patológiásan jelentkezik is ez a személyiségzavar az utódnál. Kutatók szerint számos tényező súlyosbíthatja a narcisztikus személyiségzavar kialakulását, mint a bántalmazás, elhanyagolás vagy a túlzott kényeztetés, illetve a gyermek erősségeinek és hiányosságainak pontatlan tükrözése. Ha gyermekkorban empátia hiányát mutatja csemeténk, nem képes mások szükségleteit a sajátjai fölé helyezni, hazudós vagy elhallgat dolgokat, zsarnoki, szélsőségesen hízelgő vagy manipulatív, esetleg szélsőségesen érzékeny mindennemű kritikára vagy negatív visszajelzésre, a későbbiekben esetleg valóban kialakulhat nála ez a személyiségzavar.

Amennyiben úgy érzed, nem működőképes vagy egészséges megosztanod narcisztikus exeddel a szülőséget, kérj szakértői segítséget a helyzet rendezésében, illetve mindenképp készülj fel elegendő bizonyítékkal, hogy alátámaszd állításaidat.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

 • Tartalomjegyzék
 • Előszó
 • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
 • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra