Sikeres gyereket szeretnél nevelni? Akkor hagyd végre veszíteni!

GettyImages-200215990-001

Azt, hogy veszíteni tudni kell, elméletben mindannyian bólogatva nyugtázzuk – az viszont már nehezebb ügy, hogy az alapelvet a gyermeknevelés mindennapjaiban miként tudjuk alkalmazni.

A kudarcoktól, csalódásoktól nagyon sokan szeretnénk megóvni gyermekeinket, pedig sokkal rosszabbat teszünk velük, ha elzárjuk őket azoktól a helyzetektől, amelyekben kiderülhet: van, ami nekik sem sikerül. Az csak egy dolog, hogy tévesen hihetik magukról azt, mindenben sikeresek, de hiányozni fognak a megküzdési mechanizmusok is eszköztárukból, amikor életükben először azzal szembesülnek, hogy nem minden sikerül. Aztán pedig ezzel szembesülnek majd újra, meg úja, meg újra – veszíteni ugyanis az élet szerves része, legyen szó akár arról, hogy nem úgy sikerül egy szaltó vagy a pörkölt, ahogy szerettük volna, egészen addig, hogy egy felvételi vizsgán vagy állásinterjún is elbukhatunk.

Muszáj tudni veszíteni

A legegyszerűbb magyarázata annak, hogy miért kell tudnunk veszíteni, a következő: azért, mert ez is az élet része. Aki gyakorolja a veszítés képességét, meg fogja ismerni saját túlélési stratégiáit, és azokat a módokat, amelyekkel alternatívan közelítheti majd meg a problémát, amikor legközelebb szembesül vele. Valójában nem veszíteni tanul meg, hanem küzdeni és kitartani.

Küzdeni és kitartani: aki tud veszíteni, az ezekre is képes
Küzdeni és kitartani: aki tud veszíteni, az ezekre is képesHybrid Images / Getty Images Hungary

Ezzel szemben az a gyermek, akinek nem volt szüksége arra, hogy ezt átélje, a frusztrációra könnyen reagálhat szorongással vagy éppen meltdownnal. 

Az, hogy valaki gyerekként nem tanult meg veszteni, felnőttkori boldogulását és sikerességét is nagymértékben befolyásolhatja.

Ha már eleve azzal a tudattal közelít meg valamiféle kihívást, hogy tudja: szükség lesz kreativitására, korábbi tapasztalataira, küzdeni akarására, jobban teljesíthet, mint önbizalomtól duzzadó, de e téren gyakorlatlan társai. Arról már nem is beszélve, hogy az élet millió apró kudarcát is ügyesebben dolgozza majd föl.

El kell őt engedned

Hogy mit tehet a szülő annak érdekében, hogy gyermeke jó úton induljon el a veszítés művészetének gyakorlása során? A legfontosabb az, hogy lépj egyet hátra. Nem kell folyamatosan gyermeked vállai fölött leskelődve értékelni azt, éppen milyen messze áll attól, hogy valami ne sikerüljön. Ne fogd folyton a kezét – szó szerinti és átvitt értelemben sem.

A gyerek kezét el is kell tudni engedni
A gyerek kezét el is kell tudni engedniImgorthand / Getty Images Hungary

A cél persze nem az, hogy az óvodás leessen a mászóka tetejéről vagy hogy karba tett kézzel figyeljük, amint gyermekünk egy számára ismeretlen helyzetben megpróbál valamit megoldani. Ne kontrolláljuk ugyanakkor életük minden szegmensét – és ha kártyázunk, társasozunk vagy hasonló játékot játszunk, semmiképp se alakítsuk úgy minden alkalommal, hogy a gyermek nyerjen!

Így vágj bele

Természetesen egy gyerek sem fogja elfogadni azt, hogy veszíthet is, ha szülei annak ellenére, hogy ezt hangoztatják, saját életükben teljesen mást mutatnak. Ahhoz, hogy a gyermeked ténylegesen és valóban el tudja fogadni azt, hogy veszíteni lehet, ez nem szégyenteljes vagy félelemre okot adó momentum, a következő módokon nyújthatsz segítséget neki:

  • Empatikusan közelítsd meg veszteségélményét: ne csak úgy általánosságban biztasd, hogy legközelebb majd jobban megy, hanem ismerd el erőfeszítéseit és esetleges csalódottságának jogosságát is.
  • Mutass példát! Mindannyiunk életében előfordul időről időre, hogy veszít – ha a gyermek láthatja, te hogyan dolgozod fel ezt a helyzetet, az mintát nyújt számára. Ha nem kaptad meg a kiszemelt állást, ne tragédiaként tálald a vacsoraasztal fölött – viszont elmondhatod, mit szűrtél le, miben lehettek jobbak a többiek, és mit teszel annak érdekében, hogy legközelebb ezeken a területeken többet is felmutathass!
  • Az elfogadás mellett a problémamegoldásra is figyelj – a gyermekkel egy pillanatig se éreztesd, hogy ne lenne elfogadható az, ami vele történt, viszont mutass rá azokra a dolgokra, amelyekkel legközelebb másféle kifejlethez vezethet egy ilyen helyzet! Dolgozat előtt például gyakorolhat többet, amiben te is segíthetsz neki
  • És még egyszer: tégy egy lépést hátra. Ne légy mindig ott. Ne akard megoldani azt sem, ha barátnőivel vitás helyzetbe kerül (közben persze figyeld a bullying esetleges jeleit). Hagyd, hogy élje a saját életét, amelyben a saját problémáit ő oldja meg, hol sikerrel, hol kudarccal. Ne felejtsd el, hogy ezekre a kudarcokra szüksége van.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra