Ilyen sok kellemetlenséget okozhat, ha száraz a levegő a lakásban

GettyImages-949553108

Köhögés, orrdugulás, viszkető, száraz bőr és égő szemek. A téli hónapokra jellemző száraz levegő számos kellemetlenség forrása lehet.

Az otthoni levegő relatív páratartalmának optimális esetben 40-60 százalék közé kell esnie, a téli fűtési szezonban azonban előfordul, hogy a 30 százalékot sem éri el. Ha te is megszenveded a száraz levegő hatásait, a Consumer Reports amerikai fogyasztóvédelmi szervezet szerint ideje lehet elgondolkoznod egy párásító készülék beszerzésén.

Így hat az egészségedre a száraz levegő

A párásító használata enyhítheti a szemek, az orr és a torok szárazságát, irritációját, illetve javíthat az általános közérzeten betegségek esetén – írja a Mayo Clinic. „Némelyek számára megkönnyebbülést hoz a meleg, párás levegő belélegzése, amikor felső légúti fertőzéssel, megfázással vagy arcüregfertőzéssel küzdenek” – mutatott rá Philip G. Chen The University of Texas Health Science Center fül-orr-gégészeti és orrgyógyászati docense, aki szerint a párásítás (ami elősegíthető egyes szobanövényekkel is) csillapíthatja az asztmás tüneteket is.

A száraz levegő a bőrt, a hajat és a körmöket sem kíméli. Az eredmény: viszkető, hámló bőr, könnyen töredező körmök vagy ritkábban gyulladások megjelenése. Steve Daveluy MD, a detroiti Wayne Állami Egyetem bőrgyógyászati tanszékének docense ezért szintén azt mondja, hogy a tünetek megelőzéséhez a téli hónapokban érdemes rendszeresen párásítani.

Egy ilyen készülékkel könnyedén tartható az optimális páratartalom, így nem lesz száraz a levegő
Egy ilyen készülékkel könnyedén tartható az optimális páratartalom, így nem lesz száraz a levegőyocamon / Getty Images Hungary

A szakemberek szerint a téli bőrszárazság ellen az is segíthet, ha a szokásosnál rövidebb ideig zuhanyzol, kímélő szappant, illetve ceramidtartalmú hidratálókrémet használsz, és dörzsölgetés helyett óvatos nyomkodó mozdulatokkal szárítod meg a bőröd.

A párásítás további előnyei

A párásítás a háziállatok számára is előnyös lehet, mivel az optimális páratartalom náluk is hasonlóképpen alakul, mint az embernél. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a száraz levegő kedvenceidet is megviselheti, ami a bőr szárazsága mellett enyhe viszketés vagy akár korpásodás formájában is jelentkezhet.

Fontos tudni, hogy az alacsony páratartalom káros lehet a fából és bőrből készült bútorokra, tárgyakra nézve is: a fabútorok megrepedhetnek, a padlóburkolatok összezsugorodhatnak, hézagossá és nyikorgóssá válhatnak, a bőr pórusai pedig összehúzódhatnak, ezáltal csökkentve rugalmasságát.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra