Újévi lencsefőzelék füstölt paprikával és sült fokhagymával – egy kicsit feldobtuk a klasszikust

Nyilván az év első napján nem maradhat ki a lencsefőzelék, amiről azért kevesen gondolják, hogy nincs is nála prímább flamó. Azért ebben a füstös ízben a finom, édeskés fokhagymafalatokkal már egészen más a helyzet: egyrészt könnyű finomság a karácsonyi trakta után, másrészt teljesen új szintje a lisztes menzakajának.

Az egész akkor a legjobb, ha otthon egy adag hús is sül, és mellette, a hús zsírjában puhára és édesre sülhet 3-4 fej fokhagyma. A füstös paprikával és a klassz, fűszeres lencsével olyan fogás lesz belőle, amit egész évben szívesen ennénk.

Hozzávalók 2 személyre

  • 1 nagy bögre lencse
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 2 nagy fej fokhagyma
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 kávéskanál fokhagymapor
  • 2 evőkanál fehérborecet
  • 1 evőkanál füstöltpaprika-por
  • 1 nagy evőkanál liszt
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 csapott evőkanál mustár
  • 1 teáskanál barna cukor
  • 1 evőkanál olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

Főzd meg a lencsét a hagymával, sóval, borssal és az ecettel annyi vízben, amennyi ellepi, úgy 35-40 percen át. Ha elkészült, add hozzá, a cukrot, fokhagymaport és a mustárt, majd habard be a liszt, a paprika és a tejföl keverékével, és keverj rajta néhányat, amíg besűrűsödik.

A fokhagymát félbevágva, olívaolajjal megkenve, sózva és borsozva süsd meg egy jénaiban úgy, hogy vagy lefedve készítsd, vagy alufóliába csomagold a fokhagymákat. Adj neki 190 fokon úgy 40 percet, majd tálald a főzelékek tetején. 

A leggyorsabb lencseleves A leggyorsabb lencseleves

25 perc, kevés hozzávaló, fűszeres, jóízű leves vöröslencséből. Áztatás? Minek?

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Ez a gyors lencsés egytál nálunk spenóttal és indiai fűszerekkel készült

Jó kis indiai fogás, amihez nem is kell más, csak egy adag naankenyér és rengeteg fűszer. Ha nem ijedsz meg az igazán erős aromáktól és szereted a különlegességeket, inkább ezt dobd össze újévre, mint a hagyományos lencselevest.

2020. december28., 06:04

A lencse akkor is remek, ha vega pásztorpitét készítenél

Nem kötelező újévkor a lencseleves vagy a lencsefőzelék, nyugodtan készíthetsz olyasmit belőle, ami nem kísért rémálmaidban napközi óta. Ez a finom, vörösborral készült pásztorpite például kifejezetten alkalmas arra, hogy új életet leheljen ebbe a nem túl népszerű alapanyagba.

2020. december29., 06:24

Tökéletes reggeli az újévre: egyszerű, virslis muffinok

Ez a szuper virslis muffin önmagában is rágcsálható, de akár egy kis majonézzel és omlettel is megtölthető, és még fagyasztva sem lesz baja. Csoda, hogy ott van a kedvenc újévi reggelijeink között?

2020. január1., 10:52

Teljes kiőrlésű pizzatészta – a kedvenced egészségesebb változatban

Pakold meg szalámival és mozzarellával, süsd a legmagasabb fokozaton maximum 10 percig, és ha elkészült, szórd meg alaposan bazsalikomlevelekkel.

2022. február18., 10:08

Készülhet lencséből és a kelkáposztából is finom köret, csak nagyon kell akarni

Könnyű egy friss házi tésztával vagy egy erdei gombás rizottóval egy mindenki által kedvelt finomságot készíteni, haladóknak pedig itt ez az egészséges köret, ami a méztől és a klassz fűszerezéstől nemcsak egészséges, de nagyon is élvezhető fogás lesz.

2020. szeptember25., 06:04

Legyen a lencsesaláta idén még izgalmasabb zellerrel és mazsolával!

Akár néhány narancsszelettel is feldobhatod ezt a salátát, ami akkor lesz a kedvenced, ha imádod a különleges alapanyagokat és ízkombinációkat.

2020. december28., 06:04

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek