A leggyorsabb lencseleves

25 perc, kevés hozzávaló, fűszeres, jóízű leves vöröslencséből. Áztatás? Minek?

A vöröslencse legnagyobb előnye összes többi társával szemben az, hogy nagyon gyorsan elkészül. Nem kell áztatni, semmilyen előkészületet nem igényel, mégis 25 perc alatt remek levest rögtönözhetünk vele. Szétfővő fajta, ezért krémlevesekhez is nagyszerű alapanyag, de akit nem zavar, hogy nem tökéletesen gömbölyded lencsék úszkálnak a tányérjában, a turmixolást el is hagyhatja. Divatos kókusztejjel és ázsiai fűszerekkel készíteni, de magyarosabb ízekkel sem kapunk rossz eredményt. Sőt, szürke, hideg téli napokra tökéletes!

Hozzávalók 6-8 főre

1 szál kolbász
1 hagyma
3 gerezd fokhagyma
3 sárgarépa
500 g vöröslencse
1 csokor kakukkfű

frissen őrölt bors
2 l víz
2 dl tejszín
1/2 citrom frissen facsart leve

A kolbászt szeleteld vékony karikákra. Önts egy ek. olajat egy közepes lábosba, szórd bele a kolbászkarikákat, úgy, hogy ne fedjék egymást, és közepes lángon, egyszer megfordítva süsd ropogósra őket. A kolbászokat szedd ki, és tálalásig tedd félre.

A sárgarépát karikázd fel, a hagymát vágd finomra, a fokhagymát törd össze. Tedd őket a lábosba a kolbász zsírjára és pirítsd 5 percig. Add hozzá a kakukkfüvet, sózd borsozd és pirítsd további 2 percig. Ezután add hozzá az átmosott vöröslencsét és öntsd fel vízzel vagy zöldségalaplével. Amikor a lencse megfőtt (szétesik és elveszíti élénk színét, kb. 20 perc) öntsd a leveshez a tejszínt és a legvégén a citrom levét is. Szedd tányérokba és szórj rá néhány szelet kolbászt. Divatosan nevezheted kolbászcsipsznek is a levesbetétet.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek