Az abbahagyhatatlan csokis desszert: diós-csokis kocka

Ezt frankón nem lehet abbahagyni.

Szóval az van, hogy én amúgy nem vagyok egy diórajongó. Bajom éppen nincs vele, de szerintem kevés sütinek áll jól, így, ha lehet, inkább olyat választok, amiben nincs. 

Ez az egész viszont csak addig tart, amíg a közelembe nem kerül pár szelet ebből a sütiből. Valamiért annyira finom, hogy tök mindegy, hogy amúgy szereted-e diót, imádni fogod. A sűrű, csokis-vajas textúra tök jól elbírja a ropogós falatokat, ráadásul van a tetején egy olyan krémes csokimáz, ami tényleg tökéletes korona a csokis-diós szeletek tetején. Tudom, hogy az összetevők alapján nem tűnik valami nagy számak, de az. 

GettyImages-935902332
JulyProkopiv

Hozzávalók 8 személyre

Az alaphoz:

  • 5 deka étcsokoládé
  • 20 deka puha vaj
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 1 csapott mokkáskanál
  • 20 deka kristálycukor
  • 10 deka liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 20 deka durvára vágott dióbél
  • 2 darab tojás
  • 1 evőkanál eszpresszó (frissen lefőzve)

A mázhoz

  • 1 deci zsíros tejszín
  • 10 deka jó minőségű étcsokoládé, összetörve
  • 5 deka puha vaj
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 170 fokra. A vajat, a vaníliakivonatot és a cukrot egy mély tálban keverd habosra. A csokoládét vízgőz felett olvaszd fel egy hőálló tálban, és amikor felolvadt, add hozzá a kávét. A tojásokat verd fel egy kicsit és nagyjából öt adagban add a habosra kevert vajhoz és alaposan dolgozd el. Ezek után az olvadt csokoládét is keverd bele (már langyosan). A lisztet a sütőporral és a csipet sóval szitáld egy tálba, add hozzá az összevágott diót, majd forgasd össze az egészet a csokoládés masszával. Simítsd a tésztát a egy kisebb tepsibe/tortaformába, a sütőben 35 percig süsd, majd tedd hideg helyre.

Közben készítsd el a mázat: ehhez a tejszínt egy kisebb edényben hevítsd forráspontig, majd a tűzről levéve tördeld bele a csokit. Folyamatos keverés mellett olvaszd fel, ezek után add hozzá a vajat is. Hagyd egy kicsit sűrűsödni hideg helyen, és ha már könnyen kezelhető, vond be vele a tészta tetejét. Tedd az egészet a hűtőbe, amíg teljesen kihűl – néhány óra múlva már ehetitek is. Akár néhány nappal a vendégek érkezése előtt is elkészítheted. Fagyival és tejszínhabbal is tálalhatod, de ezek nélkül is abbahagyhatatlan. 

Csokiteszt: melyik a legfinomabb étcsokoládé? Csokiteszt: melyik a legfinomabb étcsokoládé?

Mit tudnak a saját márkás termékek? Mennyire számít a kakaótartalom? És az ár? Tesztünkből kiderül!

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Valentin-napi desszertet keresel? Készíts epres-mandulalikőrös tiramisut pohárban!

Amilyen egyszerű, olyan finom, ráadásul kora reggel, munka előtt 10 perc alatt is összedobhatod, így este már csak a hűtőből kell kivenned.

2022. február14., 06:24

Vacsoratipp Valentin-napra: parmezános tészta prosciuttóval és articsókával, krémes sajtszószban

Valentin-nap idén éppen hétköznapra esik, de ha te sem mennél el mellette, és meglepnéd a szerelmed valami finomsággal, ezt a remek tésztát akár kezdőként is összedobod alig 20 perc alatt!

2022. február14., 07:32

Köret és főétel is lehet: gesztenyés kuszkusszal töltött padlizsán

Húsok mellé keleti hangulatú köret, vega és diétázó vendégek számára remek karácsonyi finomság ez a gesztenyével és áfonyával tálalt, jó sok fűszeres kuszkusszal megtöltött finomság.

2020. december18., 06:08

Ennek az ünnepi diós sültnek minden vega vendég örülni fog

Már csak egy nagy adag gravy, vörösáfonya-szósz és egy finom vajas krumplipüré kell mellé, ha pedig még elegánsabbá tennéd, barackos ragut és narancshéjjal ízesített hercegnőburgonyát kínálj köretnek.

2020. december18., 06:08

Ebben van a maradék sajtok helye: gyors, sütőporos kenyér sajttal és fűszerekkel

Reggelire és a vacsora mellé is remek ez az egyszerű sütőporos kenyér, ami annyira talán nem puha és levegős, mint élesztővel és kovásszal készült társai, cserébe egy gyors keverés és egy rövid sütés után már szeletelheted is.

2020. december26., 06:04

Maradt egy kis mézeskalács? Készíts belőle téli pohárkrémet!

Téli kedvencünk, a narancslekvár ebben a desszertben is remek, ha van otthon egy nagy adag mézeskalács, mártsd narancslikőrös szirupba, és dobd össze ezt a szuper desszertet.

2020. december27., 06:04

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek