Törékeny, ahogy névadója: Pavlova-torta fügével és rózsaborssal

Szuper desszert, ami talán nem a legegyszerűbb, de ha sok gyümölccsel tálalod, könnyű és ünnepi hangulatú fogás lehet egy-egy tartalmas vacsora után. Van egy-két trükkje, de azokat mi eláruljuk, így bátran belevághatsz!

Anna Pavlova korának legnagyobb balerinája volt – róla nevezték el ezt a könnyű, törékeny desszertet. Azt nem tudni pontosan, hogy ki alkotta meg, ám annyi biztos, hogy az édességet Ausztrália és Új-Zéland is megáénak vallja, és a táncos egyik 20-as évekbeli turnéja után terjedt el.

Egy gyönyörű pavlova.
Egy gyönyörű pavlova.Redaco

Hozzávalók 4 személyre

  • 6 tojásfehérje
  • fél mokkáskanál
  • 35 deka kristálycukor
  • 1 nagy evőkanál étkezési keményítő
  • 1 teáskanál fehérborecet
  • 3 deci tejszínhab 2 kanál cukorral felverve
  • 6 friss füge negyedekre vágva
  • 1 teáskanál rózsabors
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Elektromos kézi mixerrel verd kemény habbá a tojásfehérjét és a sót. Fontos, hogy a cukrot nagyon lassan adagold a habhoz, ügyelve arra, hogy ne essen össze. Ezek után add hozzá a kukoricalisztet, és a fehérborecetet. Kend a masszát a sütőpapírra egy tortaformába, és egy kis mélyedés is kerüljön a közepébe. Tedd a sütőbe, majd 5 perc után vedd lejjebb a hőmérsékletet 130 fokra és süsd további 50 percen át. A sütőben hagyd teljesen kihűlni, résnyire kinyitott ajtónál. Ha már teljesen kihűlt, mehet a közepébe a nagy kupac friss tejszínhab, majd a fügeszeletek és a rózsabors.

Ha van otthon egy kis gránátalmaszirupod, keverd el egy kevés rózsaborssal és citrommal, majd abból is locsolj a tetejére. A borssal és a fügével annyira menő desszert, hogy ünnepekkor is simán tálalhatod. 

Ezért nem esznek a vegánok fügét Ezért nem esznek a vegánok fügét

Hallott már a fügedarázsról? Most jön a horror – ami valójában egy jól kitalált szimbiózis.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Maradt egy kis mézeskalács? Készíts belőle téli pohárkrémet!

Téli kedvencünk, a narancslekvár ebben a desszertben is remek, ha van otthon egy nagy adag mézeskalács, mártsd narancslikőrös szirupba, és dobd össze ezt a szuper desszertet.

2020. december27., 06:04

Mai kedvencünk: magyaros kenyérpizza jó sok, olvadós sajttal

Ha zero waste-ben gondolkodsz, akkor maradékmentő fogásként is bevetheted, mert az összes sajtfélével, sonkával és szalámival is finom.

2022. február23., 10:08

Teljes kiőrlésű pizzatészta – a kedvenced egészségesebb változatban

Pakold meg szalámival és mozzarellával, süsd a legmagasabb fokozaton maximum 10 percig, és ha elkészült, szórd meg alaposan bazsalikomlevelekkel.

2022. február18., 10:08

Ebben van a bejglicsücskök helye: narancsos-sajtkrémes bejgli pop cake

Ez a sütinyalóka mákos, gesztenyés és akár diós bejgliből is összedobható. Csak törd morzsásra az alapanyagokat, adj hozzá klassz, narancsos aromákat és mártsd kedvenc csokid felolvasztott változatába. A gesztenyésnek akár a fehér csokis matchabevonat is jól áll.

2020. december26., 06:04

Fügével és pisztáciával még izgalmasabb a zabkása

Friss és aszalt fügével is finom lesz ez a zabkása, ami akkor az igazi, ha minél több ropogós, pirított olajos maggal találkozunk benne, miközben kanalazzuk.

2021. január28., 06:04

Heti kedvencünk: baconös csirkesaláta mézes-mustáros öntettel

Télen is nagyon finom, főleg akkor, ha az öntetet egy kicsit felmelegíted és langyosan fogyasztod el.

2022. február15., 06:32

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek