Törékeny, ahogy névadója: Pavlova-torta fügével és rózsaborssal

Szuper desszert, ami talán nem a legegyszerűbb, de ha sok gyümölccsel tálalod, könnyű és ünnepi hangulatú fogás lehet egy-egy tartalmas vacsora után. Van egy-két trükkje, de azokat mi eláruljuk, így bátran belevághatsz!

Anna Pavlova korának legnagyobb balerinája volt – róla nevezték el ezt a könnyű, törékeny desszertet. Azt nem tudni pontosan, hogy ki alkotta meg, ám annyi biztos, hogy az édességet Ausztrália és Új-Zéland is megáénak vallja, és a táncos egyik 20-as évekbeli turnéja után terjedt el.

Egy gyönyörű pavlova.
Egy gyönyörű pavlova.Fotó: Redaco

Hozzávalók 4 személyre:

  • 6 tojásfehérje
  • fél mokkáskanál
  • 35 deka kristálycukor
  • 1 nagy evőkanál étkezési keményítő
  • 1 teáskanál fehérborecet
  • 3 deci tejszínhab 2 kanál cukorral felverve
  • 6 friss füge negyedekre vágva
  • 1 teáskanál rózsabors
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Elektromos kézi mixerrel verd kemény habbá a tojásfehérjét és a sót. Fontos, hogy a cukrot nagyon lassan adagold a habhoz, ügyelve arra, hogy ne essen össze. Ezek után add hozzá a kukoricalisztet, és a fehérborecetet. Kend a masszát a sütőpapírra egy tortaformába, és egy kis mélyedés is kerüljön a közepébe. Tedd a sütőbe, majd 5 perc után vedd lejjebb a hőmérsékletet 130 fokra és süsd további 50 percen át. A sütőben hagyd teljesen kihűlni, résnyire kinyitott ajtónál. Ha már teljesen kihűlt, mehet a közepébe a nagy kupac friss tejszínhab, majd a fügeszeletek és a rózsabors.

Ha van otthon egy kis gránátalmaszirupod, keverd el egy kevés rózsaborssal és citrommal, majd abból is locsolj a tetejére. A borssal és a fügével annyira menő desszert, hogy ünnepekkor is simán tálalhatod. 

Ezért nem esznek a vegánok fügét
Ezért nem esznek a vegánok fügét

Hallott már a fügedarázsról? Most jön a horror – ami valójában egy jól kitalált szimbiózis.

Tovább »

Még több recept

Ajándék felnőtteknek: Karácsonyi konyakos-szegfűszeges szilvacsatni

Húsok mellé, gyümölcsköretek ízesítésére, de egy egyszerű vajas pirítóson is imádjuk ezt karácsonyi hangulatú, kicsit forraltbor-ízű csatnit.

december10., 11:20

Sütiajándék, amiről később is eszébe jutsz: mandulás-fehér csokis muffin üvegben

A megajándékozottat megkíméled a piszkos munkától, és épp a süti legjobb részével ajándékozod meg: azzal, hogy ő készítheti el, ráadásul be is falhatja éppen akkor, amikor jólesik.

december9., 11:24

Különleges ajándék, akár magadnak is: vaníliás sós karamell

Nyammogni rajta is csodálatos, remekül feldobja a latyakos-stresszes napokat, de morzsolható pohárkrémekbe, olvasztható tejbe, és ezerféleképpen felhasználható.

december10., 10:40

Ezzel elkerül a kajakóma: ciderrel sült pulyka, gyömbéres, mézes gyümölcskörettel

Csak egy cidert vettél pluszban és talán egy zacskó gyömbért, és készítettél valami nagyon különlegeset akár az ünnepekre, akár egy hétvégi vacsorára.

december6., 11:00

Kéksajtrajongók, figyelem! Pulyka almás-kéksajtos szósszal, rózsaborsos gnocchival

Nem mindenki szereti a kéksajtot, de aki igen, az majdnem biztos, hogy nagy rajongója. Nekik hoztunk egy szuper kéksajtos-almás pulykasültet.

december5., 09:20

Egy gyors reggeli ajándékba: füstölt paprikás-fokhagymás muffin üvegben

Ezzel a szuper muffinnal abban segíted a megajándékozottat, hogy egy-egy nagyon extra hétvégi reggelit süssön magának, szinte nulla energiabefektetéssel.

december10., 09:24

Mustra