Itt a Mindent Megváltoztató Információ: a Coleslaw nem is amerikai saláta

A kicsit édes és nagyon majonézes köret története jó eséllyel már a római korban kezdődött, és a ma ismert receptje sem éppen új, hiszen már a 18. századból maradtak feljegyzések róla. Nem, nem a tengerentúlról, hanem egy holland receptben bukkant fel először a káposztás-zöldséges majonézes keverék, aminek neve hollandul talán nem meglepő módon káposztasalátát jelent. Akárki nyúlta akárhonnan, a helyzet továbbra is az, hogy ez a saláta az egyik legnépszerűbb fogás a burgerek és húsételek mellé, csak éppen eredetileg nem az Egyesült Államokból indult.

Később jó eséllyel a holland bevándorlók vitték Amerikába, ahol először az 1700 as évek végén jelentek meg róla feljegyzések. Itt aztán nekiálltak variálni. Még bourbonnel is készíthetik, bár akkor már „Drunkslaw” a neve. Mellette ismerte „Broccolislaw” kifejezés is, amiben természetesen brokkoli kerül a káposzta helyére, esetenként mellé. Úgyhogy itt a napi gasztrotörténeti sokk: egyik kedvenc salátánk gyökere bizony Európa. Mi lesz a következő? A japán gulyás csipetkével? A lichtensteini túró rudi?

Ha marad belőle, akkor szendvicsben a helye.
Ha marad belőle, akkor szendvicsben a helye.VeselovaElena

Hozzávalók 4 személyre

  • 0.5 fej káposzta
  • 1 nagyobb darab sárgarépa
  • 2 szál újhagyma
  • 0.5 teáskanál őrölt kömény
  • 1 pohár jogurt (tejföl is tökéletes)
  • 1 deci majonéz
  • 1 evőkanál porcukor
  • ízlés szerint só és citromlé
Recept idők

Elkészítés:

Vágd a zöldségeket egymáshoz nagyon hasonló vékony (julien/zsülien) szeletekre, keverd őket össze, add hozzá a joghurtot, a majonézt, majd ízesítsd sóval borssal citromlével, porcukorral és a köménnyel. Akkor a legfinomabb, ha állt néhány órát a hűtőben. Húsételek mellé és szendvicsekben is tökéletes.

Ideje, hogy elkészítsd a saját savanyú káposztád, itt a recept! Ideje, hogy elkészítsd a saját savanyú káposztád, itt a recept!

Miért is vennéd meg a boltban, ha minimális erőfeszítéssel megcsinálhatod magadnak? Mutatjuk, mi kell hozzá.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Te hogy készíted a palóclevest? Mi ilyenkor is bográcsban, nagymamánk receptje szerint

Ha egy jó adag magyaros fogást ennél, ez a remek leves szinte magától elkészül a bográcsban. Nem is kell mellé semmi más, csak néhány túrós palacsinta, és esetleg még egypár lekváros.

2022. február19., 12:56

Teljes kiőrlésű pizzatészta – a kedvenced egészségesebb változatban

Pakold meg szalámival és mozzarellával, süsd a legmagasabb fokozaton maximum 10 percig, és ha elkészült, szórd meg alaposan bazsalikomlevelekkel.

2022. február18., 10:08

Gránátalmás-kecskesajtos saláta téli fűszerekkel

Így lesz az egészséges fogásból téli hangulatú remekmű.

2021. november22., 07:32

Avokádós tonhalsaláta – önmagában és egy wrap belsejében is finom

Csupa egészséges kedvenc együtt: avokádó, tonhal és egy rakás zöldség. Mint ahogy bármelyik, igazán finom alapanyagokból készült ételt, ezt sem kell bonyolítanod és agyonfűszerezned, elég, ha az összes hozzávaló minőségére odafigyelsz.

2021. október1., 10:44

Kímélő hétvégi fogás: sült karaj őszi, kecskesajtos-diós salátában

Ha valami könnyűt ennél annak érdekében, hogy elkerüld az őszi pluszkilókat, keverd kedvenc húsaid egy-egy remek, gazdag salátába. Így az ismerős ízekről sem kell lemondanod, miközben jóval kevesebb kalóriát viszel a szervezetedbe.

2021. október17., 10:24

Csípős csicseriborsós ragu petrezselyemmel

Ez a remek ragu akár köretként, de vegetáriánus vendégeknek főételként is tálalható egy nagy adag párolt rizs tetején.

2021. augusztus19., 10:24

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek