Itt a Mindent Megváltoztató Információ: a Coleslaw nem is amerikai saláta

A kicsit édes és nagyon majonézes köret története jó eséllyel már a római korban kezdődött, és a ma ismert receptje sem éppen új, hiszen már a 18. századból maradtak feljegyzések róla. Nem, nem a tengerentúlról, hanem egy holland receptben bukkant fel először a káposztás-zöldséges majonézes keverék, aminek neve hollandul talán nem meglepő módon káposztasalátát jelent. Akárki nyúlta akárhonnan, a helyzet továbbra is az, hogy ez a saláta az egyik legnépszerűbb fogás a burgerek és húsételek mellé, csak éppen eredetileg nem az Egyesült Államokból indult.

Később jó eséllyel a holland bevándorlók vitték Amerikába, ahol először az 1700 as évek végén jelentek meg róla feljegyzések. Itt aztán nekiálltak variálni. Még bourbonnel is készíthetik, bár akkor már „Drunkslaw” a neve. Mellette ismerte „Broccolislaw” kifejezés is, amiben természetesen brokkoli kerül a káposzta helyére, esetenként mellé. Úgyhogy itt a napi gasztrotörténeti sokk: egyik kedvenc salátánk gyökere bizony Európa. Mi lesz a következő? A japán gulyás csipetkével? A lichtensteini túró rudi?

Ha marad belőle, akkor szendvicsben a helye.
Ha marad belőle, akkor szendvicsben a helye.Fotó: VeselovaElena

Hozzávalók 4 személyre:

  • 0.5 fej káposzta
  • 1 nagyobb darab sárgarépa
  • 2 szál újhagyma
  • 0.5 teáskanál őrölt kömény
  • 1 pohár jogurt (tejföl is tökéletes)
  • 1 deci majonéz
  • 1 evőkanál porcukor
  • ízlés szerint só és citromlé
Recept idők

Elkészítés:

Vágd a zöldségeket egymáshoz nagyon hasonló vékony (julien/zsülien) szeletekre, keverd őket össze, add hozzá a joghurtot, a majonézt, majd ízesítsd sóval borssal citromlével, porcukorral és a köménnyel. Akkor a legfinomabb, ha állt néhány órát a hűtőben. Húsételek mellé és szendvicsekben is tökéletes.

Ideje, hogy elkészítsd a saját savanyú káposztád, itt a recept!
Ideje, hogy elkészítsd a saját savanyú káposztád, itt a recept!

Miért is vennéd meg a boltban, ha minimális erőfeszítéssel megcsinálhatod magadnak? Mutatjuk, mi kell hozzá.

Tovább »

Még több recept

Készítsd el ezt a melegen és hidegen is tálalható salátát kolbászból és csicseriborsóból

Jól illik hozzá a zeller, a fekete olíva, a petrezselyem, és ha szereted az érdekességeket, egy kevés keleti hangulatú fahéj, szerecsendió és római kömény is.

június17., 06:04

Spárga-fenyőmag saláta – elegáns és könnyű fogás csak 5 összetevőből

Egy kevés fokhagymás-majonézes pirítóssal tökéletes vega fogás lehet belőle, húsevőknek egy félig átsült jó borsos marhaszeletet vagy tejszínes-mustáros grillezett halat kínálj mellé.

június18., 06:00

Mediterrán hangulatban: joghurtfagyi gesztenyemézzel és friss mentalevelekkel

Ha még tovább mennél, egy kevés cukorral felvert tejszínhabhoz adj citromhéjat és egy kevés limoncellót, és ezzel tálald egy kehelyben.

július10., 06:04

Kapros-kukoricás csirkemellsaláta zellerrel – ezt akár a gyerekek is összedobják a családnak

Felnőtteknek egy kevés füstölt csiliszószt is keverj bele a paprika, a kukorica és a zeller ízének feltuningolására.

június12., 06:00

Keleti hangulatban: mentás csicseriborsó-saláta mazsolával

Ha még gazdagabb salátát szeretnél, amit akár egy vega vacsoraként is tálalhatsz, keverj hozzá alaplében puhított kuszkuszt és néhány szelet fahéjjal grillezett padlizsánt.

június27., 06:04

Próbáld ki a mogyoróvajas gofrit baracklekvárral – ez itt egy villámgyors vegán változat

Ha még egészségesebbre készítenéd, baracklekvár helyett készíts egy kevés sárgabarackragut a tetejére mézzel és friss citromfűvel.

július8., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.