Itt a Mindent Megváltoztató Információ: a Coleslaw nem is amerikai saláta

A kicsit édes és nagyon majonézes köret története jó eséllyel már a római korban kezdődött, és a ma ismert receptje sem éppen új, hiszen már a 18. századból maradtak feljegyzések róla. Nem, nem a tengerentúlról, hanem egy holland receptben bukkant fel először a káposztás-zöldséges majonézes keverék, aminek neve hollandul talán nem meglepő módon káposztasalátát jelent. Akárki nyúlta akárhonnan, a helyzet továbbra is az, hogy ez a saláta az egyik legnépszerűbb fogás a burgerek és húsételek mellé, csak éppen eredetileg nem az Egyesült Államokból indult.

Később jó eséllyel a holland bevándorlók vitték Amerikába, ahol először az 1700 as évek végén jelentek meg róla feljegyzések. Itt aztán nekiálltak variálni. Még bourbonnel is készíthetik, bár akkor már „Drunkslaw” a neve. Mellette ismerte „Broccolislaw” kifejezés is, amiben természetesen brokkoli kerül a káposzta helyére, esetenként mellé. Úgyhogy itt a napi gasztrotörténeti sokk: egyik kedvenc salátánk gyökere bizony Európa. Mi lesz a következő? A japán gulyás csipetkével? A lichtensteini túró rudi?

Ha marad belőle, akkor szendvicsben a helye.
Ha marad belőle, akkor szendvicsben a helye.VeselovaElena

Hozzávalók 4 személyre:

  • 0.5 fej káposzta
  • 1 nagyobb darab sárgarépa
  • 2 szál újhagyma
  • 0.5 teáskanál őrölt kömény
  • 1 pohár jogurt (tejföl is tökéletes)
  • 1 deci majonéz
  • 1 evőkanál porcukor
  • ízlés szerint só és citromlé
Recept idők

Elkészítés:

Vágd a zöldségeket egymáshoz nagyon hasonló vékony (julien/zsülien) szeletekre, keverd őket össze, add hozzá a joghurtot, a majonézt, majd ízesítsd sóval borssal citromlével, porcukorral és a köménnyel. Akkor a legfinomabb, ha állt néhány órát a hűtőben. Húsételek mellé és szendvicsekben is tökéletes.

kapcsolódó Ideje, hogy elkészítsd a saját savanyú káposztád, itt a recept!
Ideje, hogy elkészítsd a saját savanyú káposztád, itt a recept!

Miért is vennéd meg a boltban, ha minimális erőfeszítéssel megcsinálhatod magadnak? Mutatjuk, mi kell hozzá.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Süss vaníliás céklát a forrólevegős sütőben, nem fogod megbánni!

Ha elkészült, locsold meg egy kevés balzsamecettel, mehet hozzá só és frissen tört rózsabors, és egy kevés vajban forgasd meg, amíg meleg. Így lesz igazán tökéletes. És természetes: a hagyományos sütőben is ugyanolyan finom lesz.

szeptember25., 12:52

Fűszeres padlizsánsaláta ázsiai hangulatban – köretként is bevetheted

A padlizsánsaláta úgy is tökéletes, ha az ember egy kis fokhagymával és joghurttal keveri el a grillezett és felkockázott szeleteket. És ha már van belőlük, miért ne lehetne a másik fele még ennél is izgalmasabb?

szeptember26., 11:24

Ez a zöldségkebab zöldborsós-mustáros mártogatóssal lesz a legfinomabb

Mutatós köret, ami tökéletes arra az esetre is, ha vendégeket vársz. Sokkal szebb, mint egy adag párolt zöldség, pedig lényegében erről van szó. Ha egy kevés sajtkrémbe keversz sült hagymát, mustárt, majd sóval és zöld borssal ízesíted, tökéletes mártogatóst készítettél a zöldségek mellé.

szeptember24., 11:24

Fokhagymás lazac – spenótos-paradicsomos csicseriborsóval lesz az igazi

Ez a isteni, ízesített csicseriborsó egy nagy adag zöldséggel salátává, egy kevés reszelt parmezánnal langyos köretté varázsolható. Ha pedig vegán vendégek jönnek, csak kanalazd egy nagy adag ananászos-citromfüves párolt rizsre és szórd meg egy kevés füstölt paprikaporral.

szeptember22., 12:52

Ha már unod a csirke-rizs kombót, próbáld ki ezt a klassz csirkebiryanit!

Római tálban a legfinomabb ez a remek indiai fogás, ami még mindig csirke és rizs, csak éppen egy sokkal különlegesebb formában tálalva.

szeptember24., 10:24

Csípős csicseriborsós ragu petrezselyemmel

Ez a remek ragu akár köretként, de vegetáriánus vendégeknek főételként is tálalható egy nagy adag párolt rizs tetején.

augusztus19., 10:24

Mustra