Itt a Mindent Megváltoztató Információ: a Coleslaw nem is amerikai saláta

A kicsit édes és nagyon majonézes köret története jó eséllyel már a római korban kezdődött, és a ma ismert receptje sem éppen új, hiszen már a 18. századból maradtak feljegyzések róla. Nem, nem a tengerentúlról, hanem egy holland receptben bukkant fel először a káposztás-zöldséges majonézes keverék, aminek neve hollandul talán nem meglepő módon káposztasalátát jelent. Akárki nyúlta akárhonnan, a helyzet továbbra is az, hogy ez a saláta az egyik legnépszerűbb fogás a burgerek és húsételek mellé, csak éppen eredetileg nem az Egyesült Államokból indult.

Később jó eséllyel a holland bevándorlók vitték Amerikába, ahol először az 1700 as évek végén jelentek meg róla feljegyzések. Itt aztán nekiálltak variálni. Még bourbonnel is készíthetik, bár akkor már „Drunkslaw” a neve. Mellette ismerte „Broccolislaw” kifejezés is, amiben természetesen brokkoli kerül a káposzta helyére, esetenként mellé. Úgyhogy itt a napi gasztrotörténeti sokk: egyik kedvenc salátánk gyökere bizony Európa. Mi lesz a következő? A japán gulyás csipetkével? A lichtensteini túró rudi?

Ha marad belőle, akkor szendvicsben a helye.
Ha marad belőle, akkor szendvicsben a helye.VeselovaElena

Hozzávalók 4 személyre

  • 0.5 fej káposzta
  • 1 nagyobb darab sárgarépa
  • 2 szál újhagyma
  • 0.5 teáskanál őrölt kömény
  • 1 pohár jogurt (tejföl is tökéletes)
  • 1 deci majonéz
  • 1 evőkanál porcukor
  • ízlés szerint só és citromlé
Recept idők

Elkészítés:

Vágd a zöldségeket egymáshoz nagyon hasonló vékony (julien/zsülien) szeletekre, keverd őket össze, add hozzá a joghurtot, a majonézt, majd ízesítsd sóval borssal citromlével, porcukorral és a köménnyel. Akkor a legfinomabb, ha állt néhány órát a hűtőben. Húsételek mellé és szendvicsekben is tökéletes.

kapcsolódó Ideje, hogy elkészítsd a saját savanyú káposztád, itt a recept!
Ideje, hogy elkészítsd a saját savanyú káposztád, itt a recept!

Miért is vennéd meg a boltban, ha minimális erőfeszítéssel megcsinálhatod magadnak? Mutatjuk, mi kell hozzá.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Heti kedvencünk: baconös csirkesaláta mézes-mustáros öntettel

Télen is nagyon finom, főleg akkor, ha az öntetet egy kicsit felmelegíted és langyosan fogyasztod el.

2022. február15., 06:32

Gránátalmás-kecskesajtos saláta téli fűszerekkel

Így lesz az egészséges fogásból téli hangulatú remekmű.

2021. november22., 07:32

Köretre nincs idő? Dehogynem, jöjjön a kuszkusz!

Már megint egy remek recept, aminek végeredménye néhány mozzarellafalattal tökéletes főétel lehet, ha pedig húsevőknek készíted, izgalmas köretként tálalhatod. Egy jó, fűszeres bárányköfte például még magasabb szintekre emelkedik mellette.

2021. október9., 12:00

Őszi barnarizses saláta almával és pirított dióval

Nálunk egy kis kéksajt is kerül bele, így lett tele igazán izgalmas, őszi aromákkal. Ha még tovább fokoznád az izgalmas ízeket, egy marék vörösszőlőt és néhány szelet fügét is adj hozzá.

2021. október2., 10:24

Csípős csicseriborsós ragu petrezselyemmel

Ez a remek ragu akár köretként, de vegetáriánus vendégeknek főételként is tálalható egy nagy adag párolt rizs tetején.

2021. augusztus19., 10:24

Egészséges és finom: meleg saláta fügével és gesztenyével

Csak dobd bele a két legfontosabb hozzávalót, és készíts egy pikáns mézes-mustáros öntetet ehhez a salátához! Önmagában, krutonnal vagy egy nagy szelet grillezett csirke alatt is nagyon finom.

2021. november10., 10:24

Mustra