#ÉLETEM

Test helyett csontőrleménytől búcsúzunk

LS 2015. október 31., szombat 14:32

A temetés életünknek egy olyan része, amivel mindenki találkozik élete során. Temetni kell, azt hogy hogyan és miként az elhunyt vagy legtöbbször a hozzátartozók döntik el. Szerencsére a kormány által belengetett szociális temetés egyre csúszik, a városban élők nagy része az urnás temetés mellett voksol. Hogy ennek oka a helyhiány vagy az anyagiak, nem tudni, mindenesetre a statisztikák erőteljesen az urnás temetés javára billentik a mérleget. Ehhez képest vidéken egészen más a helyzet, sokan ragaszkodnak a koporsós temetésekhez. Ezért is kerestük meg Balogh Károly, a Karsol Kft. temetkezési kellékgyártó cég ügyvezetőjét és egyben az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület alelnökét, hogy ő hogyan látja az iparág helyzetét, és milyen trendek jellemzőek a temetkezésben.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A sótól is lehet másnapos

Edicsek 2015. október 31., szombat 10:12

Egy nagyobb buli vagy baráti iszogatás után mindenki ébredt már arra, hogy a szája kiszáradt, a feje fáj és rossz a közérzete. Ráadásul minél idősebb, annál rosszabbul bírja a dehidratáltságot, amit az alkohol okoz. Persze nemcsak az alkoholtól, de a sós ételektől is dehidratáltnak érezheti magát. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A rítusok hiánya nehezíti a gyászunkat

Sákovics Diana 2015. október 31., szombat 08:42

Hogyan kell gyászolni? Egyáltalán hogyan lehet? Mi természetes gyász idején, és mi nem? Kell-e, szabad-e a gyászunkról beszélni? Kivel? Mennyit? Ha nemrég vesztettünk el valakit szabad-e társaságba menni, szórakozni? Mit kell mondani egy gyászolónak? Vagy csak békén kell hagyni? Hogyan, hogy az ördögbe kell viselkedni, amikor a halállal találkozunk? Nem egyszerű ezekre a kérdésekre csípőből válaszolni, és nem véltelenül. Ma a legtöbb embernek fogalma sincs arról, mihez kezdjen a halállal, hogyan kezelje saját gyászát és hogyan másokét. Nem, nem azért, mert bénábbak, érzéketlenebbek, hedonistábbak vagyunk, mint rég, hanem azért, mert erre senki sem tanít meg minket. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nincsenek biztonságban a részeg nők Madridban

aa 2015. október 30., péntek 18:52

Megdöbbentő videóval rukkolt elő a madridi rehabilitációs klinika, a Centro Europeo Neurosalus. A több mint tíz perces kisfilmmel azt akarják bemutatni, hogy micsoda veszélynek vannak kitéve a fényes nappal ittasan mászkáló nők. A szemléltető videóban egy kihívóan öltözött nő látható egy üveg itallal a kezében a késő délutáni madridi forgatagban. Ebben még nem is lenne semmi megbotránkoztató, ha az illuminált állapotban lévő nőre nem csapnának le azonnal a férfiak, akik közül volt olyan, aki felajánlotta, hogy beszállna a buliba és még több alkohollal itatná a beépített főszereplőt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így néz ki 50 gramm feldolgozott hús!

Dívány 2015. október 30., péntek 09:38

Mindenki a szívéhez kapott, amikor a WHO bejelentette, hogy a feldolgozott hústermékek rákkeltőnek bizonyultak, a vörös húsok (pl. marha, sertés és birka) pedig valószínűsíthetően növelik az ilyen jellegű megbetegedések kockázatát. A jelentésükben az is szerepelt, hogy a vastag- és végbélrák esélye már akkor 18 százalékkal nő, ha napi 50 gramm, azaz mindössze 5 dkg feldolgozott húst fogyasztunk. Persze nem kell teljesen kiiktatni ezeket az étkezésünkből, de azért megnéztük, hogy ránézésre ez mennyi sonkát, szalámit, felvágottat jelent, egy húsimádó és zömében csak fehér húsokat fogyasztó kolléga pedig mellépakolta, hogy ő mennyit eszik ezekből. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A lelki bántalmazás éppen annyira megnyomorítja a gyereket, mint a fizikai

Sákovics Diana 2015. október 29., csütörtök 18:45

Tudjuk, hogy a gyerekek bántalmazása és elhanyagolása szörnyű dolog. Tudjuk, hogy a gyerekkori bántalmazás maradandó változásokat okoz az agyban, hogy felnőttkorra is kiterjedő következményei vannak mind lelkileg, mind testileg. Ennek ellenére hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a bántalmazás különböző formái eltérő mértékben károsak, hogy egyedi következményeik vannak, és másképpen hatnak a különböző nemű és rasszú gyerekekre. Rosszul hisszük. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kényszerbetegség: amikor a rendrakás a pánikot fedi el

Sákovics Diana 2015. október 29., csütörtök 18:29

A kényszerbetegség az, amikor valaki folyton kezet most, pedáns rendben tartja a cuccait és háromszor visszamegy bezárni az ajtót. Igaz? Nem igaz. A kényszerbetegségnek becézett obszesszív-kompulzív zavar (OCD) egy súlyos és kínzó pszichiátriai betegség, ami jóval bonyolultabb, mint azt sejtenénk. Összeszedtük hát a betegséggel kapcsolatos leggyakoribb tévhiteket.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Itt a térkép, ami megmutatja, hol érhet hozzá másokhoz

Edicsek 2015. október 29., csütörtök 09:31

Az finn és brit szakemberek egy közös kutatásban azt vizsgálták, hogy mennyire befolyásolja azt, hogy valaki hol érhet önhöz, hogy milyen a neme és milyen szociális kapcsolatban áll a másikkal. Elsőre azt hihetné, hogy a válasz egyszerű: akit nem ismerek, ne is tapizzon. De mi van ha egy kollégája a lábához ér? Vajon ugyanolyan kellemetlen ez egy nőnek mint egy férfinak? És mi a rosszabb, ha egy férfi vagy egy nő kollégája nyúl véletlenül a hajához? Megmutatjuk, hogy mit mondanak erről a brit és finn tudósok.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hat hatékony feszültségoldó technika

Sákovics Diana 2015. október 28., szerda 15:56

Mindannyiunknak van rossz napja. A nap, amikor morcosak vagyunk, keserűek, gyorsan felhúzzuk magunkat, a megszokottnál hevesebben reagálunk, odakaffantunk, csapkodunk. Ebben az ingerlékeny állapotban szervezetünkben magas a stresszhormon, a kortizol szintje, aktiválódik az ősi harcolj vagy menekülj rendszer, érzékeink élesebbek, minden apróságra felkapjuk a fejünket, és minden apróságon újra és újra fel is húzzuk magunkat. Nem valami jó érzés. Ráadásul nemcsak mi szenvedünk, hanem a környezetünk is. Az ingerlékenység ugyanis gyorsan terjedő méreg, hangulatunkkal pillanatok alatt ronthatjuk el a munkahelyi légkört, a családi vacsorát, vagy éppen a boltos lány teljes munkanapját. De vajon mit lehet tenni, hogy megszabaduljunk az ingerlékenységtől? 

Ezt a kérdést járta körül a Psychology Today-ben Guy Winch pszichológus, aki az elmúlt években lelkesen kutatta hogyan is lehetne jobb a pszichés higiénénk, hogyan kezelhetjük hatékonyabban lelki sérüléseinket, és hogyan nyújthatunk magunknak lelki elsősegélyt kudarc, visszautasítás, magány esetén. Jöjjön Winch hat ellenszere az ingerlékenységre.

Távolról sincs vége, olvasson még »

10 intenzív gyakorlat, hogy mindenkinek kerek legyen a feneke

Bánkuti Gabriella 2015. október 28., szerda 10:13

A fenékgyakorlatokból sosem elég. Saját edzettjeim is hetente 1-2 alkalommal végeznek a farizom-erősítő feladatokat, az edzéseiknek meghatározó része ez a blokk. Pont ezért úgy gondoltam, hogy egy fenékedzést állítok most össze, hogy ne csak vágyálom legyen az a kerek hátsó.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Próbáljon ki valami extrém dolgot még a tél beállta előtt!

travelo 2015. október 28., szerda 08:52

Hihetetlen helyeken átívelő felvonók, hullámvasutakat idéző vonalvezetésű siklók, több száz méter magasan található kilátóteraszok, Halloweenre készülő vidámparkok – az október a Travelón a nagyvilág extrém helyeiről szólt. Ezekből mutatunk most egy csokorra valót, hátha kedvet kapnak egy kis adrenalinlökethez még a tél beállta előtt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ez történik a testében, ha megeszik egy szelet pizzát

ermiz 2015. október 28., szerda 08:16

A pizza az egyik legjobb dolog a világon, csak hát hizlal és egyéb borzalmas dolgokat művel a testünkkel. A Cosmopolitan szerint például egy nagy szelet pepperonis pizza 311 kalória éls 13,5 gramm zsírt és 701 mg nátriumot tartalmaz. (Fontos tudni, hogy az adatok amerikai pizzaláncok termékein alapul.) De ki az, aki csak egyet eszik meg belőle? Sonya Angelone, a Táplálkozási és Dietetikai Akadémia (Academy of Nutrition and Dietetics) szóvivője részletezte, pontosan mi is történik a testben a pizzaszelet elfogyasztása során.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vajon a bizonytalanság, vagy a biztos rossz a szarabb?

Sákovics Diana 2015. október 27., kedd 20:36

A nagymamám szerint az univerzum legnagyobb démona, amit mindig, minden körülmények között érdemes – amennyire lehet – elkerülni, legyőzni, kiküszöbölni: a bizonytalanság. A nagyi pedig nem véletlenül tanította ezt. Amikor nem tudjuk mi lesz, amikor minden lehetséges kimenetel párhuzamosan pörög az agyunkban, amikor igyekszünk a legrosszabbra felkészülni, és közben reménykedünk a legjobban, amikor az élet tervezhetetlen és csak egy helyben toporgunk, általában pocsékul érezzük magunkat. A bizonytalan helyzetekkel gyakran folyamatos feszültség, ingerlékenység, szorongás jár együtt. De vajon tényleg annyira rossz a bizonytalanság? Valóban rosszabb lenne, mint a biztos rossz teljes tudatában lenni? Hiszen a bizonytalanságban még ott a remény, a másik esetben pedig csak a rideg valóság marad. Amerikai kutatók erre keresték a választ. 

shutterstock 303031352
Távolról sincs vége, olvasson még »

Vegye észre, ha manipulálják! - Trükkök, amiket az érzelmi zsarolók bevetnek

S-W. Zsó 2015. október 26., hétfő 20:43

"Ha igent mondok az ajánlatra, mikor kellene kezdenem?" - kérdeztem a minap egy állásinterjún. "Tegnap" - vágta rá gondolkodás nélkül a munkaadó. Nekem pedig ott és azonnal döntenem kellett. Aztán megígértem, hogy még aznap visszahívom. Végül nemet mondtam a szűkös határidőre hivatkozva és ekkor már kezdett engedményeket tenni, hogy gondoljam át, még jövő héten is kereshetem, nincs késő... Ez döbbentett igazán rá, hogy az interjú során mennyire próbáltak manipulálni a sürgetéssel és szándékos feszültségkeltéssel.

Szerencsére ez csak egyetlen alkalom volt, de vannak, akik nap mint nap átélnek hasonló élményeket. Ha valaki úgy próbálja irányítani, hogy egyenesen vagy burkoltan büntetéssel fenyegeti, akkor bizony esélyes, hogy önt is manipulálják. Az érzelmi kizsákmányolás lényege, hogy az elkövető hatalmi egyenlőtlenséget teremtsen, kontrolláljon másokat, és ezzel elérje, hogy áldozatai kárára saját akarata érvényesüljön. Ha tudni szeretné, mi minden árulkodhat érzelmi zsarolásról, görgessen tovább!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Napi tízezer lépéssel simán fogyhat

Brownie 2015. október 26., hétfő 17:50

A gyaloglás nem tűnik valami izgalmas és hatékony sportnak, de igenis lehet vele fogyni, ha ügyesen beépítjük a napi rutinunkba. Szakértőt kérdeztünk arról, hogy mikor, mennyit és hogyan sétáljunk, ha biztosra akarunk menni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egyen kevesebb vörös húst, ha jót akar magának

ermiz 2015. október 26., hétfő 15:55

A WHO (World Health Organization) jelentése szerint az International Agency for Research on Cancer (IARC), azaz a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség azt állapította meg, hogy a vörös húsok bizony felelősek lehetnek bizonyos ráktípusok kialakulásáért.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A jövő orvosánál semmi sem fáj

Edicsek 2015. október 26., hétfő 11:45

Mikor Párizsban megnéztük, hogy hova fejlődik a fényképezés és a képalkotás, saját szemünkkel láttuk azt is, hogy mi a fájdalommentes emlővizsgálatok jövője, és egy sima szemvizsgálaton vagy éppen röntgenvizsgálaton is sokkal több derül ki a felvételekből mint eddig, meg persze kevesebb sugárzás éri a pácienseket. A feltalálók ettől azt remélik, hogy többen vesznek majd részt a szűrővizsgálatokon, és sokkal korábbi stádiumban lehet majd észrevenni az elváltozásokat, mi pedig azt reméljük, hogy belátható időn belül mindez nálunk is megjelenik. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A kontrolláló szülő boldogtalan felnőttet nevel

Sákovics Diana 2015. október 26., hétfő 09:50

A pszichológusok régóta tudják, hogy a korai tapasztalataink, gyerekkori élményeink alapvetően befolyásolják, hogy milyen emberré válunk, milyen lesz a személyiségünk, hogyan állunk önmagunkhoz, a párkapcsolatokhoz, az élethez. A gyerekkorunk legmeghatározóbb elemei pedig a szüleink, pontosabban a velük való kapcsolatunk. Most egy friss brit kutatás számokkal is igazolta azt, amit a terapeuták szakmai tapasztalatból állítanak: a szüleinkkel való kapcsolatunk egész életünkben hatással van arra hogyan érezzük magunkat a bőrünkben. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az lenne a legnagyobb csoda, ha ezektől a szerkezetektől fogyna

Edicsek 2015. október 25., vasárnap 15:34

Milyen jól is hangzik, mikor mindenféle internetes hirdetések azt ígérik, hogy úgy lesz bámulatos alakja, hogy azért az ég világon semmit sem kell tennie, mert feltaláltak egy csodaszerkezetet, ami mindent elvégez ön helyett.  A Refinery29 oldalán találtuk azt a videót, ami segít megdönteni a csoda fogyás mítoszát egészen egyszerű és racionális magyarázatokkal. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

5 étel a zsírégetés szolgálatában

ST 2015. október 25., vasárnap 12:34

Ha fogyni szeretne vagy csak szeretné megtartani a súlyát, a mozgás nem elég, a táplálkozás nem hagyható ki az egyenletből. Tudjuk, a tél közeledtével nehéz lesz, de a zsíros ételekről le kell mondani vagy legalább mérsékelni kell a fogyasztásukat. Helyettünk sok friss zöldség és gyümölcs a javasolt, ugye. És a rend kedvéért ismételjük át a Lifehack.org cikke alapján, hogy milyen élelmiszerek segítenek a zsírégetésben. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

24 kérdés az egészségről és a test működéséről

Toma 2015. október 24., szombat 13:33

Az emberi test olykor igen érdekes dolgokat produkál. Vajon mikor kell aggódni és mikor dőlhet nyugodtan hátra? Lássuk, a leggyakoribb kérdéseket!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Elveszítjük a kontrollt, és csak a magány marad

Sákovics Diana 2015. október 24., szombat 10:45

Mentális betegséggel élni kemény, főleg, hogy még mindig hajlamosak vagyunk ezt gyengeségnek, akarathiánynak, lustaságnak vagy éppen kifogásnak tekinteni, tetézve ezzel a betegek szenvedéseit. Mert bizony szenvednek. Arról, hogy mennyire, olvasóink írtak már korábban, ott első kézből olvashatta, milyen érzés pánikrohamtól 140-es pulzussal fuldokolni, milyen depressziósan a biztonságos, de kínzó elszigeteltségben élni, vagy milyen az embernek a betegségét titkolni minden barátja előtt.  

Mind mások vagyunk, így nyilván mindenki máshogy éli meg a betegségét, de ahhoz, hogy képesek legyünk változtatni a mentális betegségekhez való hozzáállásunkon, hogy képesek legyünk empatikusak és megértőek lenni, hogy el tudjuk képzelni mit élnek ők át a mindennapjaikban, nem árt, ha beleolvasunk egy-egy ilyen személyes beszámolóba. Így gondolkodott az egyik kedvenc pszichoblogunk, a Research Digest szerzője is, aki nemrég összegyűjtött egy rakás leíró jellegű tanulmányt, melyekben a különböző mentális betegségekben szenvedőkkel készített interjúk tapasztalatait foglalták össze. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Van egy rejtett tulajdonság, amire veszettül buknak a nők

Sákovics Diana 2015. október 23., péntek 12:44

A legtöbben szívtunk már az életben a párválasztás nehézségeivel, nem véletlen, hogy annyi embert érdekel, mitől is lehet vonzó a másik nemnek. Nincsenek ezzel máshogy a pszichológusok sem: a vonzalom népszerű kutatási téma, ennek köszönhetően pedig mi is minden vizsgálattal eggyel bölcsebbek lehetünk. A korábbi kutatásokból tudjuk például, hogy a nők általában buknak a mélyebb hangú, széles arccsontú férfiakra, akik ugyan sokban hasonlítanak hozzájuk, de az immunrendszerük mégis különböző, és akik nem biztosak abban tetszik-e nekik a nő. Ahogy a párválasztási preferenciákról az is megvan, hogy mindkét nem szereti az alázatos és nonkonformista partnereket. Egy friss kutatás ehhez az információhalomhoz tett most hozzá, ráadásul egy elég fura megállapítást: a nők odavannak a jelentudatosságért. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A Balaton ősszel sem zár be!

etelka 2015. október 23., péntek 11:56

Augusztus 20-án a Balaton meghal. Összecsomagol a tömeg, a bóvliárusok lehúzzák a rolót, a büfékben leengedik a hűtőket és június elejéig megáll az élet. Azaz állt. Legalábbis, ha annak a néhány lelkes vendéglátósnak összejön az, amivel már sokan próbálkoztak, de nagy áttörésre nem került sor.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Edzőteremteszt: Astoria Fitness, ahol megállt az idő

Dívány 2015. október 22., csütörtök 15:15

Év eleje óta futó sorozatunkban a budapesti edzőtermeket vesszük sorra. Ami a tesztelés metódusát illeti: nem vagyok profi sportoló, heti 2-3 alkalom mozgás nekem pont elég (már ha nem vagyok erre is lusta), az viszont minél változatosabb, annál jobb. Futni, aerobikozni, TRX-ezni szoktam, a táncos órák nem a kedvenceim és a súlyos edzés sem nekem való.

A termeket, edzéseket általában két alkalom után minősítem, és nemcsak az óra stílusát, minőségét, hanem a gépek állapotát és a terem tisztaságát is pontozom. Mivel nem vagyok profi, nem tudom megmondani, hol található a legprofibb géppark, de azt azért észreveszem, ha valami nagyon ócska és az is feltűnik, ha a recepciósok bunkók – így talán tudok valami kapaszkodót nyújtani önnek, amikor azon gondolkozik, hová vegyen bérletet. A tesztelt termeket All You Can Move Sportpass-szal is igénybe lehet venni.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 ... 190

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés