Nézz szembe a benned tomboló dühödt feszültséggel: így vihet előre az életedben

GettyImages-649660957

A frusztráció nem csak (ön)pusztító erő lehet, amely lassan felemészt belülről. Ha szembenézel ezzel a feszültséggel, akkor fejlődésed legjobb hajtóerejévé válhat.

Volt már olyan veled, hogy legszívesebben kimásztál volna a bőrödből, annyi feszült energia cincálta belülről a testedet, pedig nem is történt semmilyen egyértelmű kiváltó ok a közelmúltban? Se határidő, se fontos program, se sürgető hivatalos elintéznivaló? Amikor minden hang idegesítő zajnak tűnik az utcán elsuhanó autókon keresztül az óra kattogásáig a falon? Ha minderre a válaszod az, hogy “igen”, nem vagy vele egyedül. A több évtizedes tapasztalattal bíró pszichoterapeuta, Sean Grover szerint ez csodálatos hír, mivel frusztrációd kiváló üzemanyagává válhat az életedben eléd gördülő akadályok leküzdésében

A frusztráció nem rossz dolog, inkább hasznos

Grover szerint a frusztráció mélyén valamilyen kényelmetlen érzés, elégedetlenség rejlik, csak esetleg erről nem akarunk tudomást venni. Vannak, akik annyira nem szeretnének szembenézni ezzel, hogy inkább passzívan közelítik meg ezt a belső feszültséget, és tudatos szintjükön már csak azt érzékelik, hogy unatkoznak. És mit csinál az ember, ha unatkozik? Megpróbálja mindenáron elkergetni, különböző rövid távú és gyorsan elérhető élvezeti forrás bevetésével. Ha ezt az utat választja valaki, akkor a legszélsőségesebb esetben a túlzásba vitt bulizásba, a mérgező kapcsolatok érzelmi hullámvasútjába vagy a drogokba menekülhet. Egészségesebb feldolgozás lenne, ha szembe tudnánk nézni a belső feszültségünkkel.

A frusztrációdból motivációt faraghatsz, amely a személyes fejlődésed legjobb üzemanyagaként szolgálhat
A frusztrációdból motivációt faraghatsz, amely a személyes fejlődésed legjobb üzemanyagaként szolgálhatMykyta Dolmatov / Getty Images Hungary

Elvégre a gyereknevelési tanácsok között is gyakran szerepel, hogy a gyerekeinket ne próbáljuk megóvni a frusztrációt keltő helyzetektől, muszáj néha azt is megtapasztalniuk, hogy milyen veszíteni. Vannak olyan túlféltő szülők, akik rögtön beugranak a gyerek helyett, ha annak nem megy valamilyen feladat, nehogy kényelmetlenséget kelljen elszenvednie drága szemük fényének. Ezzel a viselkedéssel viszont valójában rontanak a helyzeten: a gyerek önismeretét és saját képességeibe vetett hitét rombolja a szülő. Ehelyett inkább hagyni kellene a csudába az egészet, és ha nagyon nem megy valami a gyereknek, akkor engedni kell, hadd tapasztalja meg, milyen érzés veszíteni. Az élet átugorhatatlan része, tehát jobb, ha akkor szembesül ezzel, amikor a szülő még ott van mellette, és segíteni tud neki abban, hogy hogyan kell produktívan kezelni ezt a vacak érzést. Így végül a kitartást és a küzdeni vágyást tanulja meg a szorongás és a meltdown helyett.

Hogyan fejlődjünk a frusztrációnkat kihasználva?

Tehát összességében ha a gyereknevelés fontos része, hogy megtanulják a gyerekek produktívan kezelni a frusztrációjukat, és ez növeli a kitartásukat, akkor érdemes elgondolkozni azon, hogy saját magunkon is kipróbáljuk-e ezt az elméletet. Ha szüleink nem tanítottak meg erre, akkor semmi probléma, felnőttként “átnevelhetjük” magunkat akár ebben is. Grover szerint 5 lépésre érdemes felkészülni, ha szeretnénk frusztrációnkból motivációt kreálni:

1. Nézz szembe a frusztrációddal!

Nincs értelme sokáig halogatni a nagy szembenézést, mivel a helyzet, amely valójában piszkál, nem fog eltűnni magától. A stressz azonban, amelyet kelt benned, kaján vigyorral az arcán veled marad, és még inkább elkényelmesedik mentális kanapédon, amelyre hívatlanul telepedett. A stressz pedig hazánkban elég gyakori jelenség, ugyanis a magyarok 51 százaléka szenved krónikus stressztől, amelyet a szakemberek csak néma halálnak hívnak. Gondold végig tehát, hogy mivel vagy elégedetlen a jelenlegi élethelyzetedben. Boldogtalan vagy a párkapcsolatodban? Nem eléggé stimuláló a munkád? Több kreativitásra lenne igényed a mindennapjaidban? Áss a mélyére!

2. Határozd el magadat valami mellett!

Ha megtaláltad belső feszültséged forrását, akkor mérlegelned kell, hogy miként tudnád szembesülni a helyzettel, hogy milyen lépéseket tudsz megtenni ebben, és hogy milyen személyek játszhatnak még szerepet az egészben. Nem egyszerű feladat vár rád, így szükséged lesz minden bátorságodra, amelyet az elhatározás lángja tüzelhet fel csak igazán Grover szerint. Szőj terveket, gondold át a lehetőségeidet, és gyűjts magad köré olyan embereket, akik támogatni tudnak a célod elérésében. Segíthet, ha begyakorlod, mit szeretnél mondani a terv megvalósításához szükséges embereknek, ha listákat készítesz magadnak, vagy ha elkezdesz naplót vezetni arról, hogy mi ad okot aggodalomra az utad során. 

Ne hagyd figyelmen kívül a frusztrációdat! Nézz szembe vele és lépj a fejlődés útjára
Ne hagyd figyelmen kívül a frusztrációdat! Nézz szembe vele és lépj a fejlődés útjáraWitthaya Prasongsin / Getty Images Hungary

3 Készülj fel a visszaesés szakaszára!

Minden nagy változás és önfejlesztés kihagyhatatlan része az a szakasz, amikor már elkezdted megpróbálni beépíteni az újfajta viselkedést vagy szokást a mindennapjaidba, és akkor hirtelen lecsap rád a szorongás. Elkezded megkérdőjelezni a döntésed helyességét, már nem érzed hirtelen olyan jó ötletnek az egészet. Ezenfelül a környezeted is megpróbálhat visszahúzni: kritizálnak, próbálnak lebeszélni a váltásról, nem működnek együtt, vagy aláássák a terveidet. Ezzel sajnos számolni kell, illetve ez vezet el a következő pontig.

4. A döntés pillanata

Minden egy hajszálon függ. A végkimenetel ismeretlen, és az elhatározásod meginog. El kell döntened, hogy mit teszel: feladod a változást vagy az ellenállással szembemenve mégis végigviszed a döntésedet? Ha feladod, ha elveszíted az elhatározásodat vagy a türelmedet, esetleg valamilyen destruktív viselkedésbe kezdesz, akkor visszakerülsz az első lépcsőfokra: a frusztráció fog belülről rágni megint. Ez nem azt jelenti, hogy elbuktál, csupán azt, hogy itt az ideje újratervezni a stratégiát. A frusztráció nem az ellenséged: az fogja meghatározni, hogy fejlődni, stagnálni vagy visszafejlődni fogsz-e, hogy milyen cselekvés mellett döntesz, amikor a belső feszültség betoppan az életedbe.

5. Az áttörés

Sikerült szembenézned a frusztrációddal, kitartottál a kitűzött célodhoz vezető változás mellett, és sikerült áttörést elérned. Ennek eredményeképp egy nagy adag önbizalom, érettség és önbecsüléshullám lett a jutalmad. Minden alkalommal, amikor sikerül valamilyen áttörést elérned az 5 lépcsőfokon keresztül gyalogolva, inspiráltabbá válsz, és eltelít az életenergia. Ambiciózusabbá tesz, és még több személyes fejlődésre fogsz éhezni ezek után.

Ne keress többé egérutat a feszültség kikerülésére, ha legközelebb frusztráció ébred benned. Helyette nézz szembe vele, és lépj az önfejlesztés nagy jutalommal járó útjára.

Modern idők - Ősi viselkedés avagy az emberi természet alapjai

 

A Femina Klub novemberi vendége Csányi Vilmos etológus lesz, akivel többek között arról beszélgetnek Szily Nórával, az est háziasszonyával, miért okoz ennyi feszültséget ősi, biológiai örökségünk a modern nyugati civilizációban.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, kattints ide a vásárlásért!

Időpont: 2022. november 21. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra