Téged is hosszasan bámulnak a kisbabák? A tudomány szerint vonzó vagy

GettyImages-478167521

A boltban a kasszánál állva előttünk tolnak a babakocsiban egy cuki kisbabát, aki vígan vagy éppen könnyeit nyelve fedezi fel a körülötte lévő hatalmas, ismeretlen világot. A kicsi tekintete sokszor pihen meg a vásárlók arcán. Talán a miénken is, miközben úgy érezzük, hosszasan néz a szemünkbe. Ámde nem farkasszemeset játszik, sokkal inkább vonzódik az arcunkhoz!

Egy gyermek fogantatásától kezdve folyamatosan fejlődésben van. Nincs ez másképp születése után sem. Sőt, a születés utáni első hónapokban gyors és jelentős változások jellemzik a fejlődési periódusukat. Talán már ez is tükrözi számunkra, hogy a csecsemők nem üres lapként, hanem meglehetősen jól fejlett észlelési rendszerrel jönnek a világra. Ezenkívül már bébiként meg vagyunk áldva egy jó nagy adag kíváncsisággal is, hogy minél gyakrabban és hatékonyabban kapcsolatba lépjünk a minket körülvevő világgal. Mivel a kisbabák még nem ismerik a szociális normákat, azokat felrúgva képesek kényelmetlenül hosszan bámulni minket. Ha rajtad is gyakran legeltetik szemecskéiket az apró kis lurkók, akkor gratulálunk, mert ez azt jelzi, hogy vonzó vagy!

A bébik vonzódnak a minél szebb arcokhoz

Az Exeter Egyetem kutatóit nem hagyta nyugodni a kérdés, miért is lehet az, hogy a csecsemők szeretik a szépet. A kutatócsoport különféle női arcokról készített képeket, amiket felnőttek értékeltek vonzerejük alapján. Az alanyok minden arcot egy egytől ötig terjedő skálán értékeltek. A kutatók ezután olyan fotópárokat kerestek, amelyek minden tekintetben hasonlóak voltak – például fényerőben és kontrasztban –, de a vonzerőskála ellentétes végein kaptak helyet. Ezután a fényképeket párban mutatták be az újszülött csecsemőknek, akik alig voltak egyhetesek, és még el sem hagyták a kórházat. Szinte minden csecsemő tekintete több időt töltött a vonzó arcokon.

A magyarázat erre a vonzalomra viszonylag egyszerű: a csinos emberek valójában az emberi arc prototípusával rendelkeznek.

A kutatók már régóta megfigyelték, hogyha több száz arcot egybeolvasztunk, akkor az arcjellemzők statisztikai átlagát érjük el. Egy ilyen arc pedig történetesen hihetetlenül vonzó. Agyunk természetes módon folyton keresi a mintákat körülöttünk, amelyekből tanulhatunk annak érdekében, hogy jobb döntéseket hozhassunk. A tudomány és sok esetben a szépségideálok szerint is az arcot a szimmetria teszi vonzóvá. A szimmetria pedig egy olyan minta, ami felkelti a figyelmet, így természetes módon vonzza az újszülöttek tekintetét.

Az arc szimmetriája olyan minta, ami vonzó lehet a kisbabák számára
Az arc szimmetriája olyan minta, ami vonzó lehet a kisbabák számáraLauren Bates / Getty Images Hungary

Miért is hasznos vonzó arcokat bámulni?

A csecsemők elméjében a gyönyörű arcok a sztereotip emberi arcot képviselhetik. Az arcok iránti preferencia pedig velünk született, beépített igény. Az ilyen beépített működések segítenek a csecsemőknek gyorsan tanulni. Már a kis újszülött is kapcsolatban van a környezetével, és ez fejlődésében elengedhetetlen. A szép arcokat az agy könnyebben érzékeli, ezáltal könnyíti a tájékozódást a világban. Segít megismerni és később felismerni arcokat, ezáltal egyre hatékonyabbá teszi a tájékozódásukat a szociális interakciókban. Fontos szerepe van abban, hogy a kisbaba elkezdjen reagálni is ezekre a tekintetekre, ami elengedhetetlen a szülőkkel való kapcsolat kialakításában is.

Mi számít szépnek?

Ellentétben a felnőttekkel, akik tisztában vannak a társadalmi határokkal, a csecsemőknek nincsenek korlátaik. Mi, felnőttek, azonnal észrevesszük a gyönyörű arcokat, de hajlamosak vagyunk félrenézni, hogy a másik személy ne érezze magát kényelmetlenül, míg a baba késztetésre cselekszik. Ahogy a kisbabák nem ismerik a szociális normákat, úgy az adott pillanat szépségideálját sem. Nem az alapján döntik el, mi számít szépnek, hogy mit diktál a világ. Hogy mit találnak szépnek? Csakis rajtuk múlik.

A CIKK SZERZŐJÉRŐL

Szabó Jennifer a Dívány pszichológus szakértője.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra