Kiderült, mennyire kell pánikba esnünk a zuhany alatt kihulló hajszálak miatt

GettyImages-160428956

A hajhullás manapság rengeteg nőt és férfit érint: a kutatások szerint az emberek fele küzd ezzel a problémával, akár már fiatalkorban is. A jelenség még az egészségeseknél is felerősödik tavasszal és ősszel, de az is gyakori, hogy valakinél tartósan fennálljon. Ebben az esetben érdemes orvoshoz fordulni, és kivizsgáltatni az okokat, mert különböző szervek működési zavara is állhat a háttérben. De mi a helyzet a zuhanyban kihulló csomókkal? Kell aggódnunk akkor, ha meglepően sok hajszálunk marad a kezünkben hajmosás után?

A hajhullás elég riasztó tud lenni, de nem minden esetben probléma. A kellemetlen jelenség akár természetes szerekkel is orvosolható: a csalán például olcsó, jól bevált csodaszer ellene, ami gyorsítja a hajnövekedést is, miközben táplálja a szálakat. Ha te is szívesen kipróbálnád, 200 grammot főzz meg fél liter vízben, masszírozd a fejbőrödbe, hagyd hatni, majd mosd le samponnal.

A hajvitaminok szedése is megoldás lehet, ami mellett remekül beválik, ha bizonyos növények főzetét használod a fejbőrödre és a hajadra. Ezek serkentik a vérkeringést, táplálják a fejbőrt, csökkentik a hajhullást, de még a szálak növekedését is elősegítik. A következő, egyszerű csodaszerek rendszeres használatával néhány hét alatt látni fogod a változást: dús és hosszú lesz a hajkoronád, legalábbis akkor, ha nem állt semmilyen betegség a háttérben. 

Miért hullik ki a hajad a zuhany alatt – és miért ne ess pánikba?

Amikor kilépsz a zuhany alól, olykor hajcsomókat találhatsz a lefolyóba tapadva. A jó hír az, hogy még akkor is, ha úgy érzed, hogy a csomó szuperhatalmas méretűnek tűnik, a zuhany alatt kihulló haj teljesen normális – nemtől függetlenül mindenki tapasztal valamennyit belőle.

A haj növekedésének szakaszai:

A haj növekedésének több fázisa van. Egy 2017-es kutatási áttekintés kimutatta, hogy ezekben a fázisokban lehetnek a fejeden lévő hajszálak a növekedés szempontjából egy adott pillanatban:

Anagén. A haj körülbelül 85-90%-a ebben az aktív növekedési fázisban van.

Katagén. A haj körülbelül 10%-a van ebben a degeneratív növekedési fázisban.

Telogén. A hajad körülbelül 5-10%-a van ebben a nyugalmi fázisban.

Egy 2018-as kutatási áttekintés kimutatta, hogy amikor ezek a fázisok normális egyensúlyban vannak, az átlagember körülbelül 100 hajszálat hullat naponta. A telogén fázisban kihullik a hajad. Ha a fázisok kiegyensúlyozatlanokká válnak, és több haj kerül a telogén fázisba, fokozott hajhullás figyelhető meg.

Érthető módon nehéz visszamenni a zuhany alá, és minden egyes hajszálat külön-külön megszámolni, hogy kiderüljön, vajon az egészséges tartományban vagyunk-e még. Tehát, mielőtt aggódnál a zuhanyozással összefüggő hajhullás miatt, vegyél figyelembe néhány tényezőt:

A hajad vastagsága. A dús, vastag hajzat általában összességében több hajszálat tartalmaz. Arányosan több hajhullás is előfordulhat, egyszerűen mert az embernek több haja van.

Az utolsó hajmosás dátuma. A haj gyakran kihullik a zuhany alatt, mert az érintett stimulálja a fejbőrét, amikor samponoz vagy kondicionál. A hajszálaid, amelyeknek már ki kellett hullniuk, megkapják a szükséges lökést a samponozástól, és a hajad leválik a fejedről. Ha eltelt néhány nap az utolsó hajmosás óta, több szál is kihullhat.

Amikor utoljára igazán kifésülted a hajad. A fésülés és a hajmosás, zuhanyozás az a két esemény, ahol a legvalószínűbb a hajhullás. Ha ritkán fésülködsz, egy csomóban több hajszál hullik majd ki.

Van, amikor semmilyen veszélyt nem jelez
Van, amikor semmilyen veszélyt nem jelezMaridav / Getty Images Hungary

Mi okozhatja a haj kihullását a zuhany alatt?

Ha úgy érzed, hogy a zuhany alatt látható hajcsomók a szokásosnál nagyobbak, először mérlegeld a kiváltó okokat.

Egy 2017-es kutatási áttekintés szerint a zuhany alatti hajcsomók számának növekedése gyakran a telogén effluvium következménye. Ez az állapot akkor fordul elő, ha több szál van a telogén fázisban, és így könnyebben hullik ki. A fenti kutatási áttekintés megmutatta, hogy a leggyakoribb kiváltó ok az, amit sokan jól ismernek: a stressz. A stressz lehet fizikai (például betegség vagy fogyás után) vagy érzelmi. 

Mikor kell az orvos?

Az egyik tünet, amely arra utalhat, hogy orvoshoz kell fordulni, a hajhullás mintázata. Amikor az ember telogén effluviumot tapasztal, a hajhullás általában az egész fejét érinti. Ha a hajhullás erős, úgy érezheted, hogy a hajad jelentősen ritkul. Ám az egyéb állapotok, például az alopecia areata okozta hajhullás általában foltos hajhullást okoznak. Ez a hajhullás egy másik, de kezelhető oka, úgyhogy ha foltokban történik, akkor érdemes felkeresned egy orvost, hogy kiderüljön, mi okozza az állapotot. 

Mi segíthet?

Ha valaki azt észleli, hogy a zuhany alatt gyakrabban hullik ki a haja, van olyan otthoni intézkedés, amely lelassíthatja a hajhullást.

A stressz leküzdése

Az ellazulás módjának megtalálása segíthet a stressz leküzdésében, amelyről ismert, hogy a hajhullás oka.

Nem kell mindenképpen aggódnod miatta
Nem kell mindenképpen aggódnod miattaDoucefleur / Getty Images Hungary

Ezek mind segíthetnek benne:

  • több alvás
  • edzés
  • meditáció

A stressz forrásának kezelése

Nézd meg, mi okozta a stresszt, és igyekezz megszabadulni tőle. Talán túl sok projektet vállaltál a munkán kívül, vagy van egy barátod vagy családtagod, aki túl sokat kér tőled, és ez elveszi minden energiád. Ha lehetséges, a stresszforrás csökkentése vagy eltávolítása segíthet a hajhullás megszüntetésében, és persze abban is, hogy javuljon a közérzeted.

Az étrend megváltoztatása

A szervezetnek számos vitaminra és ásványi anyagra van szüksége a haj növekedéséhez:

  • A-vitamin
  • D-vitamin
  • vas
  • szelén
  • cink
  • egyéb tápanyagok

Noha rendelkezésre állnak kapszulás vitaminok is, a legjobb módja a gyógyulásnak, ha több tápláló élelmiszert adunk fogásainkhoz. A színes gyümölcsök és zöldségek kiváló tápanyagforrások. Igyekezz legalább napi egy-kettőt elfogyasztani, és ideális esetben javíthatod velük hajad egészségét is.

A haj megfelelő ápolása

A meleg hajformázás, a kemény hajmosási szokások vagy a hajon használt erős vegyszerek mind növelhetik a töredezett hajhullás mértékét. Az olyan lépések megtétele, mint a kímélő samponra váltás, vagy az, ha az ember a fürdés után hagyja a haját levegőn megszáradni, és tartózkodik a nagyon szoros frizurák viselésétől, csökkentheti a később zuhany alatt kihulló haj mennyiségét is.

Számít a hajmosás gyakorisága?

Vita folyik arról, hogy a kevesebb hajmosás csökkentheti-e a hajhullást.

Ha valaki forró vizet vagy irritáló hajtermékeket használ a zuhany alatt, a kevesebb zuhanyozás valószínűleg csökkenti a hajhullást. De a zuhanyozások közötti hosszabb várakozás a hajhullás csökkentése érdekében azt jelentheti, hogy több szálat találsz a zuhany alatt. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek