Ezeket az ételeket vinnék egy lakatlan szigetre a szakemberek – a kedvenced is köztük van

GettyImages-1321013441

Egészséges életmód kérdésében csodaszerek nincsenek, hiszen épp az életmód természetes színessége, változatossága a titok. Ám annyi biztos: a rendszeres testmozgás és a kiegyensúlyozott táplálkozás segít az egészség megőrzésében, az idősebb korban jelentkező krónikus betegségek megelőzésében. Ha te is törekszel rá, hogy több zöldséget és gyümölcsöt fogyassz, a szervezeted meghálálja majd a törődést. De vajon mit mondanak a táplálkozási szakemberek arról, hogy ha csak néhány falat férhetne a hátizsákjukba, mit vinnének el egy lakatlan szigetre?

Tizenhét dietetikust kérdeztek meg, milyen ételeket vinnének el egy lakatlan szigetre, és a csokoládé volt az egyértelmű kedvenc. Míg a feladat során egyesek olyan szempontok alapján döntöttek, mint a tápanyagbevitel és a változatosság, a legtöbben egyszerűen azokat az ételeket választották, amelyeket kedvelnek.

A csokoládé és az avokádó mellett felbukkant a popcorn is 

Joan Salge Blake, a Boston Egyetem dietetikusa és klinikai professzora, aki a „Spot On” podcast házigazdája, nemcsak arra gondolt, hogy milyen élelmiszerek biztosítanak tápanyagot, hanem arra is, hogy melyek illenek egymáshoz. 

A mogyoróvajas és lekváros szendvics szerinte kézenfekvő választás volt. 

„Ez az étkezés fehérjét, szénhidrátot és zsírt biztosít” – mondta. – Sokáig túlélhetném ezzel – folytatta. 

Tamara Duker Freuman, egy New York-i székhelyű dietetikus és szerző a fekete babot választotta, mert a tápanyagszükséglet „széles sávját lefedi”, és egyaránt kínál szervezetünknek fehérjét, szénhidrátot és rostokat. 

Az étcsokoládé lett az egyértelmű kedvenc a dietetikusok körében, akik dicsérik ízét és lehetséges egészségügyi előnyeit egyaránt.

Gabriela Cohen, a bostoni Simmons Egyetem dietetikus végzős hallgatója szerint az avokádó rengeteg egészséges zsírt tartalmaz, és elégedetté teheti az éhes szigetlakókat, míg a csokoládé olyan dolog, ami nélkül nehéz élni. Ráadásul úgy tűnik, hogy a sötét változatnak egészségügyi előnyei vannak, beleértve a szívbetegségek kockázatának csökkentését, magyarázta a szakember, akinek táskájában ezek biztosan benne lennének.

Amy Kimberlain dietetikus, a dél-floridai Baptist Health okleveles diabéteszoktatója és a Táplálkozási és Dietetikai Akadémia szóvivője azt mondja, mindegy, mik a konkrét fogások és alapanyagok, ám az fontos, hogy szénhidrátot, fehérjét és egészséges zsírt választani a legokosabb ebben az esetben. 

Daniela Nessim, a Floridai Nemzetközi Egyetem dietetikus végzős hallgatója a popcornt is felvette a listájára. Az ő képzeletbeli lakatlan szigetén mikró és áram is lehet, de legalább egy kézi pattogtató, de akárhogy is, a pattogatott kukorica szerinte több hasznos tápanyagot tartalmaz, beleértve a rostokat, a mangánt és a B-vitaminokat. Sok kollégájához hasonlóan ő is avokádót és csokoládét vinne a szigetre legnagyobb kedvencén kívül. 

Van, aki csak borozni és kávézni szeretne, amikor már végre egyedül van

Laura Griffin dietetikus nem aggódott a lakatlan szigeten található hűtési lehetőségek miatt. Édes-sós menüjében között szerepelt a hummusz, egy növényi alapú és kenhető fehérjeforrás, valamint a málna és a sajt is. 

Natalie Snyder, egy Pennsylvaniában élő dietetikus azt mondja: egyszerűen azért választotta a pizzát, mert szereti, ám egészségügyi okok is lehetnek a választás mellett. A szakember azt mondja, szeretné jól érezni magát a lakatlan szigeten, de egészsége érdekében csupa egészséges feltéttel pakolná meg a tetejét.

Megan Luybli, a Pennsylvaniai West Chester Egyetem másodéves táplálkozástudományi szakos hallgatója egyedüli volt az aszalt szilvával, amely szerinte táplálkozási csodaszer, mert viszonylag nagy mennyiségben tartalmaz (természetes) cukrot, de magas a rosttartalma is, ami jól megérdemelt hírnevét adja. Az aszalt szilva emellett rengeteg káliumot, K-vitamint és egyéb vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz. 

Ginger Hultin dietetikus, a Táplálkozási és Dietetikai Akadémia szóvivője valószínűleg azért választotta a vörösbort, mert szereti, és mértékkel fogyasztva azért egészségügyi előnyökkel is jár, beleértve a hosszabb élettartamot és a szívbetegségek alacsonyabb kockázatát.

Meghan Schmuck, az Arkansas Egyetem táplálkozástudományi tanulmányait folytató egyetemista az ébrenlétet helyezte előtérbe. A kávét számos egészségügyi előnnyel hozták összefüggésbe, beleértve a szív, a máj és a hosszú élettartam támogatását is, ezért ő arra voksolt. Megan Radamaker dietetikus jóval többet szeretne enni: ő egy édes, egy sós és egy különösen egészséges lehetőséget választott. 

A szakember azt mondja, ő időnként feltétel nélküli engedélyt ad magának, hogy minden ételt, még „rosszakat” is elfogyasszon, hiszen ez általános jóllétét javíthatja. Listáján a legfontosabbak a málna, a taco és az étcsokoládé.

Mandula, tészta, saláta és valami, amit könnyű szállítani

A New York-i dietetikus, Bonnie Taub Dix, a BetterThanDieting.com létrehozója kiemelte: vegetáriánus, így zöldséges salátákat választana legszívesebben. Míg a szénhidrátban gazdag tésztát gyakran démonizálják az egészségtudatosak körében, a kutatások azt mutatják, hogy egészséges lehet, és akár a fogyásban is segíthet, ha hetente háromszor eszünk belőle, így abból is enne egy keveset. 

Justin Penalver, a pennsylvaniai Immaculata Egyetem dietetikus szakos hallgatója ezzel szemben arra is ügyelt, hogy azt a sok fogást valakinek a szigetre kell cipelnie, így a granolaszeletek mellett döntött. Míg cukor- és tápanyagtartalmuk igen eltérő, néhányuk egészséges mennyiségű rostot, fehérjét és szénhidrátot biztosít. 

Sharon Palmer dietetikus különösen figyelmes volt a választásaival kapcsolatban, és egy korábban már említett alapanyagra voksolt. A bab, mint mondta, „annyira gazdag alapvető tápanyagokban, beleértve a fehérjét és a lassan emészthető szénhidrátokat”, hogy kérdés nélkül erre szavazott.

Másik kedvence, a földimogyoró rengeteg fehérjét, egészséges zsírokat és rostot tartalmaz. A szakember azzal is számolt, hogy sok időt kell majd a szigeten töltenie, ezért hozzátette: az aszalt gyümölcsök hosszan eltarthatóak, ellenállnak az időjárás viszontagságainak, így azokból is vinne magával egy nagyobb adagot. 

Modern idők - Ősi viselkedés avagy az emberi természet alapjai

 

A Femina Klub novemberi vendége Csányi Vilmos etológus lesz, akivel többek között arról beszélgetnek Szily Nórával, az est háziasszonyával, miért okoz ennyi feszültséget ősi, biológiai örökségünk a modern nyugati civilizációban.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, kattints ide a vásárlásért!

Időpont: 2022. november 21. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra