Ez az őszi finomság védi a szemed, ha sokat ülsz képernyő előtt

GettyImages-496947906

Alacsony zsír- és magas rosttartalma miatt a szelídgesztenye az őszi sütés-főzés egyik legjobb alapanyaga – nem beszélve arról, hogy mennyire egészséges. A gesztenyepürét már ismered, de jó, ha tudod, hogy készíthetsz vele egyszerű kevert sütiket, köreteket, és a salátád tetején is megállja a helyét, legyen szó akár hideg, akár meleg változatról.

A szelídgesztenyét kifejezetten változatos módokon lehet felhasználni: sokan szeretik a legegyszerűbb módon, tűzön megsütni, de népszerű felhasználása a főzés vagy a pürésítés is, hiszen percek alatt isteni, ünnepi hangulatú krémleves készülhet vele.

Ám a gesztenye nem csak különleges ízvilágot nyújt az elkészített ételeknek, egészségre gyakorolt hatása sem elhanyagolható. Az olajos magvakhoz képest viszonylag alacsony a zsírtartalma: 100 gramm szelídgesztenyében 149 kalória található, de szénhidráttartalmával már érdemes számolnod, mert az 28 gramm körül van ugyanekkora adagban. Az olajos termés túlnyomórészt többszörösen telítetlen zsírsavakat is tartalmaz, és több érvünk is szól amellett, miért érdemes ősszel és télen minél többet enned belőle. 

A szelídgesztenye érdekes egészségügyi előnyei

A gesztenye a Castanea nemzetségbe tartozó fák és cserjék ehető diója. Finom, enyhén édes ízű és hihetetlenül sokoldalú alapanyag. Különféle ételekbe, például töltelékekbe, salátákba, levesekbe és még sok másba is beillesztheted, de egyszerűen, sütőben sütve is remek. 

Sokféle gesztenye létezik, és hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek. A leggyakoribb fajták az amerikai, a kínai, a japán vagy koreai és az európai gesztenye. Érdemes megjegyezni, hogy ezek a gesztenyefajták nem rokonok a vízigesztenyével (Eleocharis dulcis), amely az ázsiai konyhában népszerű zöldségféle.

A gesztenye nemcsak finom csemege, különösen karácsonykor, de gazdag tápanyagokban is, amelyek számos egészségügyi előnyt hozhatnak magukkal. Ezek közé tartozik a szív egészségének javulása, az emésztőrendszer egészsége és a vércukorszint szabályozása is.

Íme a gesztenye 9 lenyűgöző egészségügyi előnye:

1. Tele van tápanyagokkal

Kis mérete ellenére a gesztenye sokféle tápanyagot tartalmaz. Remek forrása számos vitaminnak és ásványi anyagnak, beleértve a K-, B5- és B3-vitamint, valamint a foszfort és a magnéziumot. A legtöbb dióféléhez képest a gesztenye kevesebb kalóriát tartalmaz, mivel alacsony a zsírtartalma. Magasabb a szénhidráttartalma, mint a legtöbb diófélének, és viszonylag nagy mennyiségű rostot tartalmaz, így egy adagban a napi szükséglet 15%-át biztosítja.

El ne kapkodják előled
El ne kapkodják előledFernando Trabanco FotografÃa / Getty Images Hungary

2. Kiváló antioxidáns-forrás

A gesztenye sokféle antioxidánst tartalmaz, ezek a következők:

  • C-vitamin
  • galluszsav
  • ellagsav
  • tanninok
  • alkaloidok
  • különféle polifenolok
  • lutein
  • zeaxantin

Az utolsó két antioxidáns felhalmozódik a szem retinájában, és megvéd a kék fény okozta károsodástól. Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek segítenek megvédeni sejtjeidet az instabil molekulák, az úgynevezett szabad gyökök okozta károsodástól. A szabad gyökök magas szintje oxidatív stressznek nevezett állapotot okozhat. Ez növelheti a krónikus betegségek, például a szívbetegségek, a cukorbetegség és a rák kockázatát. 

Ezenkívül egyes vizsgálatok kimutatták, hogy a gesztenyében található különféle antioxidánsok, mint például a gallusz- és az ellagsav, csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát és az inzulinrezisztenciát, valamint elnyomhatják a daganatok növekedését és terjedését. 

3. Segítheti a szív egészségét

A gesztenye jó tápanyagforrás, amely antioxidánsokat, például galluszsavat és ellagsavat tartalmaz. Tanulmányok kimutatták, hogy ezek az antioxidánsok segíthetnek megvédeni a szívet az oxidatív stresszel szemben, amely állapot növelheti a stroke és a szívbetegségek kockázatát. 

A gesztenye emellett jó káliumforrás, napi szükségletünk 11%-át biztosítja. A kálium fontos az egészséges szívhez, és segít a vérnyomás szabályozásában. Emellett tanulmányok kimutatták, hogy a káliumban gazdag étrend akár 27%-kal is csökkentheti a szívbetegségek, és 24%-kal csökkenti a stroke kockázatát.

4. Magas rosttartalmú

A gesztenye jó rostforrás, amely számos egészségügyi előnnyel jár. Egyrészt a rostok segítik az anyagcserét, másrészt nagyrészt emésztetlenül jutnak el a vastagbélbe, ahol prebiotikumként működnek. Ez azt jelenti, hogy a rost táplálékforrássá válik a bélben lévő egészséges baktériumok számára, amelyek erjesztik a rostokat.

Amikor a bélbaktériumok rostokat fermentálnak, különféle hasznos vegyületeket termelnek, beleértve a rövid szénláncú zsírsavakat. Ezek a rövid szénláncú zsírsavak számos előnyt jelenthetnek. Tanulmányok kimutatták, hogy segíthetik a bélrendszer egészségét, csökkentik a gyulladást, és javítják a vércukorszint szabályozását.

5. Segítheti a vércukorszint szabályozását

A vércukorszint egészséges szinten tartása fontos az egészség szempontjából, de különösen fontos, ha valaki prediabéteszben vagy cukorbetegségben szenved. Ennek az az oka, hogy a hosszan tartó magas vércukorszint növelheti a cukorbetegek egészségügyi szövődményeinek kockázatát. Ezen szövődmények közé tartozik az erek és a szervek károsodása. 

A gesztenye számos érdekes tulajdonsággal rendelkezik, amelyek segítheti a vércukorszint szabályozását. Annak ellenére, hogy több szénhidrátot tartalmaz, mint a legtöbb dió, a gesztenye jó rostforrás, amely segíthet megelőzni a vércukorszint-ugrásokat. Ezenkívül a vizsgálatok kimutatták, hogy a gesztenye antioxidánsai, mint például a gallusz- és az ellagsav, segítenek a vércukorszint szabályozásában, és javíthatják az inzulinérzékenységet, ezáltal a sejteket, hogy jobban reagáljanak az inzulinra. 

6. Segíthet a fogyásban

A gesztenyének számos olyan tulajdonsága van, amelyek segíthetik a fogyást. A bennük található magas rosttartalom segíthet abban, hogy hosszabb ideig jóllakottnak érezzük magunkat. Ennek az az oka, hogy a rostok megnövelhetik azt az időt, amely alatt az élelmiszer a gyomorból a belekbe ürül. 

Ezenkívül a tanulmányok kimutatták, hogy a magas rostbevitel növelheti az étvágyat csökkentő hormonok termelődését. Ráadásul a gesztenye grammonként kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a legtöbb más dió.

7. Csökkentheti a gyulladást

A gyulladás egy természetes folyamat, amely segíti a szervezet gyógyulását és a fertőzések leküzdését. Bizonyos helyzetekben a gyulladás folyamatosan, alacsony szinten fennmaradhat. Ezt krónikus gyulladásnak nevezik, és számos krónikus állapothoz köthető, mint például a szívbetegség, a cukorbetegség és a rák. A gesztenye olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segíthetnek csökkenteni a gyulladást.

A bennük található antioxidánsok, például a C-vitamin, a galluszsav, az ellagsav és a különféle polifenolok segíthetnek a gyulladás csökkentésében. Semlegesítik a szabad gyököket, amelyek a krónikus gyulladás fő mozgatórugói. 

Ezenkívül kémcsövekben és állatkísérletekben kimutatták, hogy a gesztenye antioxidánsai, mint például a tanninok és a flavonoidok, segíthetnek elnyomni a gyulladásos jeleket.

8. Lehetséges daganatellenes tulajdonságok

A kémcsövekben végzett vizsgálatok azt sugallják, hogy a gesztenye daganatellenes tulajdonságokkal rendelkezik. A gesztenyében található antioxidánsok segíthetnek elnyomni a rákos sejtek növekedését és terjedését, és elősegítik a rákos sejtek elpusztulását.

Kémcsöves vizsgálatok kimutatták, hogy a gesztenye kivonatai elnyomják a különböző típusú rákos sejtek, például a prosztata-, mell- és vastagbélrák növekedését és terjedését. 

Csak a szelídgesztenye ehető
Csak a szelídgesztenye ehetőHelin Loik-Tomson / Getty Images Hungary

9. Finom, és könnyen hozzáadható az étrendhez

A gesztenye nemcsak egészséges, de finom is, és könnyen hozzáadható az étrendhez. Sütőben, tepsiben 20-30 percig sütheted 200 °C-on. Pörkölés előtt feltétlenül szúrd ki a dió héját, vagy vágd be egy éles késsel. 

Alternatív megoldásként megfőzheted a gesztenyét egy fazék vízben. Miután a gesztenye megfőtt, a bőrét könnyű eltávolítani, így finom snack válhat belőle.

Modern idők - Ősi viselkedés avagy az emberi természet alapjai

 

A Femina Klub novemberi vendége Csányi Vilmos etológus lesz, akivel többek között arról beszélgetnek Szily Nórával, az est háziasszonyával, miért okoz ennyi feszültséget ősi, biológiai örökségünk a modern nyugati civilizációban.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, kattints ide a vásárlásért!

Időpont: 2022. november 21. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra