Nagyikonyha: a túróval töltött zsemle

Olvasási idő kb. 2 perc

Nagymama konyháját idézi a túróval töltött zsemle, amit még a legfáradtabb, ügyefogyott háziasszony is össze tud dobni - akár egy teljesen szétcsúszott nap után is. Előkészítése nem igényel tíz percet sem, onnantól kezdve pedig már csak a sütőre kell bízni mindent. Az eredmény egy garantáltan finom édesség, aminek túrós alaptöltelékét könnyedén variálhatják.

Szinte minden nagyi konyhájában előkerült
Szinte minden nagyi konyhájában előkerült

A teljesen hagyományos értelmezés szerint mazsola való bele, de jó az aszalt meggy vagy vörösáfonya is, mint ahogy variálható akár markáns ízű, savanykás (ilyenkor akár fagyasztott vagy konzerv) gyümölcsökkel, mint a magozott meggy, a málna, az áfonya, vagy akár a narancs.

Hozzávalók:

  • 10 db. zsemle
  • 75 dkg túró
  • 7 dl langyos tej
  • fél kg magozott meggy (vagy egy csomag mazsola, ha a család szereti)
  • 2 evőkanál tejföl
  • 3 evőkanál porcukor
  • 2 tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom
  • vaj vagy margarin

Elkészítés

1. Lefejeztem a zsemléket. A fejezés nem felezést jelent, hanem, mint egy kalapot, levágtam a zsemlék tetejét, majd kikapartam a belsejüket. A zsemlebélt félreraktam, és hogy ne vesszen kárba, később felhasználtam a töltelékhez.
 
2. A túrót villával összetörtem, hozzáadtam a tojásokat, a tejfölt, a porcukrot, a vaníliás cukrot, és egy kis citromhéj-reszeléket. Ha a gyerekeim szeretnék a mazsolát, azt is ebben a lépésben tettem volna bele, de nem szeretik, úgyhogy ezt én kihagytam. A masszához hozzádolgoztam a zsemlebélt is, amit kis tejjel lazítottam fel.
 
3. A lefejezett zsemléket is a langyos tejbe mártottam, de arra nagyon vigyáztam, hogy csak egy pillanatra mártsam meg, nehogy szétessenek. Kivajazott tepsibe sorakoztattam őket.
 
4. Kb. 2-2 kanál tölteléket pakoltam a zsemlék belsejébe, és mivel a meggyes variációt választottam, ezek után 5-5 meggyszemet tuszkoltam a töltelékbe. Visszaraktam a zsemlékre a tetejüket.
 
5. Betoltam a sütőbe és 200 fokon, kb. 35 perc alatt ropogósra sütöttem. Félidőben leszedtem a kalapokat a zsemlék tetejéről, mert szeretem, ha a töltelék is megpirul kicsit.
 
6. Bármennyire is nehéz feladat volt, megvártam, míg kihűlnek, mert úgy sokkal finomabb.
P3190172

Próbáltam már kávéba mártott zsemlékkel is, úgy is isteni, csak abból a gyerekek nem kaphatnak.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek