Készíts olcsón saját légfrissítőt!

Jó illat bőven volt a rettenetes áron kínált, mesterséges légfrissítők előtt is, ez ugyanis a Föld nevű bolygó. Szuper, ha az illat a kertből jön, de akkor sem kell búsulni, ha nincs olyanod.

Nagyon cuki az ázsiai kissrác, amikor megnyomja a kis gombot a nagy dolog végén? Persze. Viszont a legjobb illatok továbbra is a természetből jönnek, ráadásul nem károsítják az idegrendszert, és nem hozhatók összefüggésbe a daganatos megbetegedések különböző formáival. Úgyhogy amíg lehet, mi javasoljuk a házi készítésű légfrissítőket!

Nagyon sok illatosító tartalmaz karcinogén (rákkeltő) anyagokat. Egyetlen illatosítóban akár többszáz olyan anyag található, ami mérgező, várandós nők magzatára nézve veszélyes, fejfájást, szédülést, idegrendszeri károsodást vagy légzőszervi rendellenességeket okozhat.

Ilyenkor persze az az első gondolatunk, hogy a természet által kínált esszenciális olajokhoz fordulunk, de nem árt tudni: ahogy a természetben mindenben, ebben is vannak ellenségek. Arról nem is beszélve, hogy az illóolajoknál is nehéz néha eldönteni, természetes kivonatok vagy mesterséges anyagok. Ha gyanúsan olcsó a termék, inkább kérdezz rá! És ami még nagyon fontos: az illóolajok közül sokat kifejezetten nem ajánlanak várandós nőknek, ezeket mindenképp csekkold, mielőtt ökotudatos légfrissítőt fejlesztesz! És ne feledd: tömény illóolajat nem lélegzünk be közvetlenül! Soha!

Légfrissítő receptek:

Fürdőszoba: Cseppents néhány (tényleg csak néhány, 4-5!) cseppet a vécépapír gurigájára, de csakis olyan részre, ami nem értintkezik a később használatba vehető papírral! Minden egyes gurításnál frissül az illat. Javasoljuk a fertőtlenítő hatású citrom és eukaliptusz illatokat. A levendula is klassz, de mivel nyugtató, alváskönnyítő hatású, a nehezen kelőknek reggel nem feltétlenül segít a vécében, viszont lefekvés előtt fél óráig nyomhatjuk, könnyebb lesz az álmunk.

Radiátor: Ez főleg télen ajánlott, nyáron simán csak rakd napsütötte helyre az illóolajos párologtatót. Télen ajánlott a kókusz- és a rózsafaolaj, nyáron inkább könnyed citrusillatokat ajánlunk.

Konyha: Utálod az ételmolyokat? Mi is. A feromonos csapda hosszú távon ritkán jelent megoldást, viszont ha eukaliptuszos-citromos illóolajat párologtatsz napi 4-5 órában, két-három napig zsinórban, hetekre elűzöd őket. Ha klasszikus, mécseses párologtatót használsz (a vízbe csak 2-3 csepp kell), nagyon figyelj a lángra, csak akkor égjen, ha a konyhában vagy, vagy ha rálátsz! (Teszteltük, igaz.)

Szagtalanítás: Ez a legegyszerűbb. Kisebb tálakban tegyél ki szódabikarbónát, az elnyeli a kellemetlen szagokat!

Nappali: Tegyél egy tálka vízbe 6 csepp bergamott-, 1 csepp eukaliptusz és 2 csepp citromolajat. A bergamott kifejezetten rovarűző hatású, így nyáron különösen ajánljuk, arról nem is beszélve, hogy nagyon finom illatot áraszt. Ha a citrusfélék illatát nem kedveled annyira, és inkább finom, almás süti illatot szeretnél, 6 csepp fahéj- és 3 csepp szegfűszegolajat párologtass.

Hangulatjavító illat: Jobb lesz a kedved, ha 4 csepp kamilla-, 3 csepp narancs- és 2 csepp ylang-ylang olajat teszel a vízbe.

Alváshoz: Könnyebb lesz az álmod, ha 4 csepp levendula- és 3 csepp kamillaolajat párologtatsz lefekvés előtt, elég, ha csak a vizes tálkába rakod, ha gyertyát is gyújtasz alatta, túl tömény lehet az illat, amitől gyakran megfájdul a fejünk.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek