A Télapó csokit ad annak is, aki lekapcsolja a villanyt

A Föld Órája alkalmából tartott rendezvényre látogattunk ki. Volt gyertyafényes koncert, Télapó, fair trade tea, reműhely. Almát kapott, aki biciklivel érkezett.

Szombat este, a Föld Órája adott alkalmat egy szokatlan közösségi lekapcsra- fél 9 és fél 10 között leoltották a lámpát nemcsak a Millenáris színpadán, de a környező irodákban, és sok más helyen. Az Ausztráliából indult kezdeményezés arra biztat minden kedves fogyasztót világszerte, hogy ezzel a jelképes gesztussal is a fenntartható irányba terelje fogyasztását. Jellemzően a WWF szervezi a globális eseményt, bár ez itthon nem így alakult.

Tavaly 128 országban hunytak ki a fények, szép lehetett a Times Square-en, a Boszporusz feletti hídon, vagy Rióban a Copacabana strandon. A Millenárison kissé kevesebben lézengtek, hűvös is lett, de a sötétben, mint tudjuk, izgalmas dolgok történhetnek.

CSR a javából

Le kell írjam, a szombati rendezvényt a Millenárison a T-Mobil rendezte. A Free-Trade teázót a heyszínre hozó Védegylet munkatársa, Újszászi Györgyi teakortyolgatás közben dicsérte a telekommunikációs multit, mert rendszeresen szerveznek fenntarthatósággal kapcsolatos eseményeket, finanszíroznak projekteket. Még a civileket sem felejtik el megkérdezni, és bevonni. Tényleg csak javasolni tudom a hasonló magatartást politikusainknak is, nomeg az ázsiójukra adó cégeknek. A finom free-trade roiboos gőze felett (Re-pohárban, halleluja!) kezdtem én is rózsaszínben látni ezt a multit - ami elég ritka nálam. Nemcsak a rendezvényeik, de projektjeik is kiváló reklámlehetőségeket nyújtanak. Évente adnak fenntarthatósági jelentést, azaz a cég saját működésére is vonatkoztatja a fenntarthatóság alapelveit.

Környezetbarát rock

Valószínűleg nem akadtam volna rá a már neve alapján szimpatikus Tai Chi Teacher zenekarra, ha nincs ez a buli, pedig a gitárt, elektromos nagybőgőt és dobot zöld ihletésű szövegek egészítik ki. Hogy mást ne mondjak, egyik albumuk címe Kis Kos. Az aktuálmondandót kellemes dallamok kerekítik, kár, hogy csak 10 percet kaptak. A Heaven Street Seven tovább tépte a húrokat, majd lámpaoltás után a koncert unpluggeddá változott - a szombati lehűlés ellenére megvolt a romantikus elem.

Fent és lent

A Télapó láttán kissé elbizonytalanodtam, oké, hogy hűvös volt, de mégse sarki szél. Miután odébbálltam a teljesen tanácsatalan krampusztól, maga a Mikulás világosított fel, hogy ő bizony nem hal meg dec. 6-án, hanem tovább járja a földet, és jutalmaz. Három testőr és krampusz kiséretében lelkesen osztogatta csoki alteregóit.

Az ilyen zöld rendezvények nélkülözhetetlen kisérője az újrahasznosító kézműves műhely, ezúttal a Noha stúdió jóvoltából-jó, nekem ez a gyengém. A sátort meg is töltötték, tehát az egyik csúcselemnek látszott a Millenárison a barkácsolás billentyűkből, esztétikus eldobott alkatrészekből, parafadugókból. Apró, de helyes gesztus volt az is, hogy használt mobilokat le lehetett adni, és a cangásokat almával díjazták - bár a város biciklistái úgy tűnt, nehezen találtak oda, mert rekeszekben állt a sok ropogós gyümölcs, én például rögtön kettőt kaptam. A mobilfeltartós közös tánc, betanított lépésekkel a légi kamera felé nálam inkább a zaj- és fény szennyezés kategóriáját merítette ki, de nem is én voltam a célközönség.

Sok kicsi sokra megy

Nehéz műfaj a fenntarthatóságot popularizálni, és a T-Mobil úgy tűnik, erre következetesen törekszik, ami szimpatikus. Az egyszeri fogyasztók szerepét emeli ki és jutalmazza Hello Holnap kampányuk is. Persze ugyanezzel foglakozik sok civil, kevesebb pénzből és több lényegi munkával, de úgy vagyok vele, hogy örülni kell a helyes irányba tartó lépéseknek. Hát nem lenne tök jó, ha a civilek, a közösségek, állampolgárok, nameg az üzleti szféra egyedül el tudná intézni, amit az állam jelenleg amúgy sem csinál? Azért ne lássunk mindent rózsaszínben azért, mert jó helyre dobtuk a pep palackot.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek