Kitörhet a világ leghalálosabb vulkánja

Az Indonéziában található Tambora vulkán 1815 áprilisában a történelem egyik legnagyobb vulkánkitörését produkálta, amely annyira megkavarta a klímát, hogy Európában és Észak-Amerikában elmaradt a nyár, és százezrek haltak meg. Most újra kitörni készül.

Közel 200 évvel ezelőtt a 4300 méter magas Tambora a több napig tartó kitöréssorozat ideje alatt 80 köbkilométernyi vulkáni anyagot juttatott a légkörbe. Ennek következményeként legalább 71 ezer ember meghalt, az ezt követő drasztikus és kaotikus klímaváltozások pedig akár százezrek halálát is okozhatták. Ekkor több mint 400 millió tonna kéngáz szabadult fel, ami a gyakran emlegetett „nyár nélküli évet” okozta Észak-Amerikában és Európában.

A termények és a haszonállatok elpusztultak, és egészen júliusig súlyos hóviharok tomboltak az USA-ban. Szóval a kitörés enyhén szólva is rettenetes eseménynek bizonyult, ami sokak szerint most újra megismétlődhet. A hatóságok nemrég a második legmagasabb fokozatra emelték a vulkán veszélyességi szintjét, így sok ott lakó menekülne - írja az Ecorazzi.

Ha a környezetszennyezés az ok, csomagolhatnak

„Itt felnőni olyan volt, mint egy horror” – mondta egy helyi lakos az AP-nek. „Azt hittük, hogy egy sárkány alszik a kráterben, és ha felbosszantjuk – például tiszteletlenek vagyunk a természettel – tüzet hányva felébred, és minden embert elpusztít”. Ha pedig a természettel szembeni tiszteletlenséget nézzük, ennek a férfinek minden oka megvan az aggodalomra: Indonézia ugyanis a világ legnagyobb pálmaolaj-termelője, ez pedig a legfőbb oka az országban zajló, óriási méreteket öltött erdőirtásnak.

Az, hogy az ültetvények helyigénye miatt rengeteg fát elégetnek, odáig fajult, hogy a szomszédos Malajzia területének 60%-án már érezhetően nőtt a légszennyezettség – köszönhetően a jó szomszéd romboló tevékenységének. Ha a Tambora tényleg a környezetszennyezés alapján dönt úgy, hogy kitör, akkor ne nagyon tervezzünk strandolós nyaralást a következő évre.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek