Fejlődés: már van flakonba zárt napelem

Egyelőre csak feleannyi fényenergiát tud átalakítani elektromos energiává, mint a hagyományos napelemek, de telepítése sokkal egyszerűbb: csak rá kell fújni a felületre, akár egy dezodor tartalmát.

A napelemek felszerelése, üzembe helyezése eddig elég nehézkes és költséges volt. Nagy üvegtáblák között elhelyezett kristályos szilícium szolgált a napenergia befogására, ezeket a napelemtáblákat pedig vagy lakások és irodaházak tetejére kellett felszerelni, vagy úgynevezett naperőmű-parkokba, ahol százával meredeztek az ég felé a napkollektorok.

Napenergia-spray bármilyen felületre

A japán Mitsubishi Chemical új eljárása ezt a hercehurcát most feleslegessé teheti. Ők ugyanis olyan technológiát dolgoztak ki, amihez nem csavarok, fém- és üvegalkatrészek kellenek, hanem csupán egy szórófejes flakon. Ezzel a találmánnyal a nap energiáját összegyűjtő felületek számát szinte végteleníteni lehet, mert csak rá kell festeni az épületekre, a járművekre - de akár a ruhára is - írja a Yahoo News. Ez az újfajta napelem olyan szénvegyületeket használ, amelyek ha megszáradnak és megszilárdulnak, félvezetőkként kezdenek viseledni és fény hatására elektromos áramot termelnek.

A hagyományos napelem a napfény nagyjából ötödét tudja elektromos energiává alakítani. A festékszórós eljárással az arány egyelőre csak 10,1 százalék, de a vállalat azt reméli, hogy 2015-re már 15 százalék lesz, a későbbiekben pedig ugyanolyan hatékony lesz, mint a hagyományos napcella.

Oszd meg másokkal is!
nono
Mustra