Súlyos környezetkárosítással vádolják a H&M-et

14 nagy márka, köztük a H&M kapcsán derült ki, mekkora részt vállal a környezet pusztításában, a textilipari óriások hormonzavart okozó kemikáliákkal - névszerint nonilfenol-etoxiláttal (NPE) szennyezik a folyókat.

Miért veszélyes az NPE?

Az nonilfenol-etoxilát számos ipari folyamatban, valamint a természetes és szintetikus textilanyagok előállításában használt tisztítószer. A csatornába öntve igen mérgező nonilfenol-vegyületre bomlik fel, amely hormonális zavarokat okoz, megfertőzheti az élelmiszerláncot is, ha élő szervezetekben gyűlik fel, veszélyeztetve a termékenységüket és növekedésüket.

A zöld szervezet nagyszabású leleplező hadjáratot indított, amikor publikálta két tanulmányát a témában. Az Abercrombie & Fitch, az Adidas, a Calvin Klein, a Converse, a G-Star RAW, a H&M, a Kappa, a Lacoste, a Nike, a Puma, a Ralph Lauren és a Uniqlo került a listára, lefedve a textilipar igen széles spektrumát. - adta hírül az Ecouterre. "A tanulmányaink megmutatták, hogy ezek a márkák rendkívüli mértékű szennyezésért felelősek Kínában és világszerte, ahol gyártják termékeiket" - nyilatkozta Li Ji-fang, a Greenpeace képviselője.

Nem csak Kína problémája

Mielőtt megnyugodnánk abban az illúzióban, hogy ez egy távoli ország távoli problémája. Li Ji Fang felhívja a figyelmünket az ellenkezőjére: "Ez nem csupán a fejlődő országok problémája, a vásárlóknak jogában áll tudni, hogy milyen mérgező anyagok rejtőznek a ruháik anyagában." Tekintettel arra, hogy a ruhanemű mosásakor a maradék NPE felszabadul, a szer olyan országokba is eljut, ahol egyébként tilos az alkalmazása.

A két részes "Piszkos mosoda" tanulmány megjelenése után a Puma és a Nike vállalta, hogy 2020-ig minden mérgező terméket eltávolít a gyártási folyamatából. A többiekről nincs hír.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek