Ha a méhek kipusztulnak, mi is

Egyre többször hallani arról, hogy a méhek tömegesen pusztulnak – ennek pedig nagyon komoly következményei lehetnek a természetre, és így az emberiségre nézve is. Még tehetünk a megmentésükért.

Albert Einstein annak idején állítólag kiszámolta, hogy a méhek kipusztulása után körülbelül 4 évünk maradna hátra. A United Nations Enviroment Programme (UNEP – Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programja) képviselője elmondta: az emberiség táplálékának 90 %-át adó 100 termény 70 %-át a méhek porozzák be – írja a One Green Planet.

Ha a méhek kihalnának, gyakorlatilag minden növényi eredetű táplálék és a természeti környezet rengeteg fontos eleme tűnne el a Föld színéről: köztük a virágok, gyümölcsök, zöldségek, babfélék, mogyorófélék, magfélék, gyógynövények, a kávé, illetve a gyapot.

A rovarirtók és a mobiltelefonok is hibásak

Egyre több helyről érkeznek elkeserítő hírek a méhek tömeges pusztulásáról: csak az elmúlt 10 évben méhfajok százai pusztultak ki. A méhpopuláció csökkenését többek közt Észak-Amerikában, Nagy-Britanniában, Németországban, Svájcban, Olaszországban, Görögországban, Hollandiában, Ázsiában és Afrikában észlelték, de Magyarországon sem túl kecsegtető a helyzet.

A legfőbb oknak a neonikotinoid peszticideket tartják: ezek világszerte a legszélesebb körben használt növényvédőszerek, amelyek nem csak rovarokkal végeznek, de sajnos az emlősökre is veszélyt jelentenek. A másik toxin, amit kapcsolatba hoznak a méhek eltűnésével, a bacillus turingiensis baktérium, amely összezavarja a rovart – ez magyarázza azt is, hogy miért nem tér vissza sok méh a kaptárjába. Sőt, a mobiltelefonok frekvenciáit is felelőssé teszik a tömeges pusztulásokért. Voltak már olyan próbálkozások, hogy méhek nélkül porozzanak be növényeket, de ezek nem jártak sikerrel: az ember nem élhet természet nélkül, így elemi érdekünk, hogy megóvjuk a méheket.

Mit tehetünk?

Az egyik legfontosabb, hogy megakadályozzuk a neonikotinoid peszticidek használatát: az Avaaz petíciójában az USA és az EU államait is arra kéri, hagyjanak fel vele. Ültess minél több méhbarát növényt, például vadvirágokat és olyan fákat, amelyek virágzanak. Ne használj rovarirtó-szereket és gyomirtókat a kerti növényeid gondozásánál. Ha teheted, vásárolj bio-élelmiszereket és figyelmeztesd növényeket termesztő ismerőseidet, hogy ne használjanak növényvédő szereket! Légy méhbarát: minimalizáld a mézfogyasztást – vagy egyáltalán ne egyél, a kertedben legyen egy kisebb vízfelület, esetleg olyan korhadt fa vagy egyéb, ami alkalmas a kaptárépítésre. További tippek itt.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek