Kamerákkal leshetnek meg ezeken a szállásokon: erről fontos tudnod

Diósi Szilvia
kamerak-szallas (2)
Olvasási idő kb. 3 perc

Óriási a botrány az Airbnb-nél: többeket is kamerákkal figyelhetett meg szállásadójuk, miközben gyanútlanul használták a rövid távra bérelt lakásokat vagy házakat.

Valódi rémálommá vált annak egy nő nyaralása, amikor kiderült, hogy titokban felvették, amint átöltözik egy bérelt ingatlanban. A férfit, akitől lakást bérelt, azzal vádolják, hogy évekig kémkedett a gyanútlan bérlői után ˗ írja a CNN. Az Airbnb-nél, a világ egyik legnagyobb rövidtávú bérbeadással foglalkozó cégénél már korábban is fordult elő hasonló eset. A cég általában igyekszik gyorsan és bizalmasan rendezni a rejtett kamerás ügyeket, de ezt az esetet most nem sikerült elsimítani.

Ezreket figyelhettek meg titkos kamerákkal 

Az Airbnb egyik képviselője, akit tavaly év elején bíróságon is meghallgattak, beismerte, hogy az elmúlt évtizedben több tízezer hasonló esettel keresték fel a érintettek az ügyfélszolgálatukat. Az alkalmazott az órákig tartó tanúvallomása során azt is elárulta, hogy amikor egy vendég panaszt tesz rejtett kamera használatára, a vállalat nem értesíti a bűnüldöző szerveket, még akkor sem, ha gyermekek is érintettek.

Leginkább belső vizsgálatok keretében keresik meg a házigazdákat a panaszokkal kapcsolatban.

Azonban ez a lépés a rendőrség szerint akadályozhatja a nyomozást, mivel időt ad a gyanúsítottaknak a bizonyítékok megsemmisítésére. Az Airbnb lépései nem a bérlőket védik, hanem arra irányulnak, hogy megakadályozzák a rövidtávú bérleti piac szabályozását.

Kamerákkal figyelték meg a szállásokon a gyanútlan vendégeket
Kamerákkal figyelték meg a szállásokon a gyanútlan vendégeketKentaroo Tryman / Getty Images Hungary

Elképesztő mennyiségű kamerafelvételt talált a rendőrség

A hatóságok több ezer képet szereztek meg a szállásadóktól. A hálószobákban és fürdőszobákban elhelyezett, rejtett kamerák a vendégeket a legintimebb pillanataikban rögzítették. Az áldozatok rettegnek, hogy a felvételek kikerülhet az internetre.

Az Airbnb közleményt juttatott el a CNN-nek, amiben azt írják, hogy a rejtett kamerás panaszok ritkák, de ha mégis előfordulnak, gyorsan intézkednek, adott esetben el is távolíthatják a házigazdákat platformjukról. A CNN viszont észrevett egy aggodalomra okot adó, nem is olyan aprócska részletet a céghonlapján. Irányelveik szerint egy felhasználó büntetett előélete nem jelent automatikusan kizáró okot arra, hogy az oldalon kiadó ingatlant hirdessen.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek