Szófejtő: miért hagyunk ott csapot-papot?

GettyImages-1135777411

Csapot, papot otthagy, mondjuk arra az emberre, aki mindenről megfeledkezve, dolgát félbehagyva elrohan, meggondolatlanul, búcsú nélkül távozik – de vajon miért pont ezt a két, egymáshoz látszólag nem igazán kapcsolódó „dolgot” hagyja ott az illető?

A szólás eredete nem valamely népszokásra, hiedelemre vagy régi anekdotára vezethető vissza, hanem a magyar irodalomból származik, és a 19. századi romantika legjelesebb költőjéhez köthető. Petőfi Sándor 1844 novemberében született Csokonai című költeményében néhai pályatársa, Csokonai Vitéz Mihály anekdotákban fennmaradt derűs, emberszerető, társaságkedvelő természetét idézi fel: a versben a költő egy pap barátjától átmegy a szomszédba, hogy boroshordóba való csapot kérjen kölcsön – írja O. Nagy Gábor nyelvész –, odaát azonban fergeteges lagzi tart éppen, melybe belecsöppenve megfeledkezik küldetéséről és házigazdájáról, aki lyukra szorított kézzel várja visszatérését.

A költemény csattanójában, az utolsó előtti sorban olvashatjuk a részletet, melynek nyomán elterjedt a köznyelvben a ma is ismert szólásmondás:

„A szomszédban valami lakzi volt,

Elébe hoztak ételt és italt;

És ím az étel és bor mellett

És a zenének hanginál

Csapot, papot, mindent felejtett

Csokonai Vitéz Mihály.”

Újraindult Szófejtő sorozatunkban jól ismert szólásmondások nyomába eredünk. Ha érdekel egy-egy szó, kifejezés vagy szólás eredete, olvasd el sorozatunk előző részeit is!

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra