Tényleg a világ urai akarnak lenni? 7 tény, amit nem tudtál a szabadkőművesekről

A világ leghíresebb „titkos” társaságáról összeesküvés-elméletek ezrei keringenek az interneten és a különböző könyvek, folyóiratok lapjain, melyek szerzői merényletek és gyilkosságok, fontos politikai döntések és más történelemformáló események hátterében is előszeretettel vélik felfedezni a szabadkőműves-páholyok kezét. De mi az, amit valóban tudni lehet a szabadkőművességgel kapcsolatban?

A szabadkőművesség egy világszerte több millió tagot számláló mozgalom, amely – saját értelmezése szerint – az emberek testvériségét, a szellem egyetemes szabadságát hirdetve tevékenykedik a társadalom jobbá tételén. A History írása összeszedte a szabadkőművességgel kapcsolatos legfontosabb tényeket, és utánajárt néhány közszájon forgó legendának – létezik-e például a híres szabadkőműves kézfogás? Milyen eszméket képviselnek tulajdonképpen a szabadkőművesek?

1. A szabadkőművesek a világ legrégebbi testvérszövetsége

A szabadkőművesség gyökerei a középkorig nyúlnak vissza (az első ismert írásos említés az 1390-re datált ún. Regius- vagy Halliwell-kéziratban olvasható), egyesek szerint egy céhektől független, de azokhoz hasonló, a magas szakmai tudással rendelkező kőművesmestereket tömörítő társulásként indult. Mások úgy vélik, a katedrálisok építői hozták létre a társaságot, hogy céhektől függetlenül, szabadon vándorolhassanak egyik megrendelőtől a másikig, és megőrizhessék a tervezéshez és kivitelezéshez szükséges szakmai titkokat. A katedrálisok kora természetesen rég leáldozott, manapság a szabadkőművesek főként a társadalom jobbításán, a társadalmi folyamatok aktív alakításán fáradoznak: a páholytagok kötelessége például a jótékonysági tevékenység.

A szabadkőműves-páholyok fenntartják a humanizmus és a felvilágosodás szellemi alapértékeit, a vallási toleranciát, az ész és a tudás kultuszát és az emberiség fejlődéséért való elkötelezettséget. Bár a köznyelv leggyakrabban titkos társaságként emlegeti őket, valójában nem titkos, hanem zárt társaságról van szó: a nyilvánosság tud a létezésükről, a legtöbb szimbólumuk is közismert, a tagok csupán az avatási szertartásokat és azokat a jeleket tartják titokban, melyekről megismerik egymást. A páholyok hagyományosan – a középkori céhekhez hasonlóan – háromfokú hierarchiában működnek, inasok, legények és mesterek a tagjaik, bár manapság ez a hármas megkülönböztetés inkább csak jelképes.

A mindent látó szem az egydolláros bankjegyen.
A mindent látó szem az egydolláros bankjegyen.blue64 / Getty Images Hungary

2. A jelképeik többsége jól ismert

A leghíresebb szabadkőműves szimbólum a derékszögű kőművesszögmérő szárai fölé helyezett körző, melybe gyakran a G betűt is beleírják. A kutatók több magyarázattal is szolgáltak a betű jelentésére: egyesek szerint a geometria tudományát jelenti, mely a kőművesmesterek számára alapvető volt, mások úgy vélik, Istent, vagyis a Nagy Építőmestert, a világ teremtőjét hivatott szimbolizálni. Szintén jól ismert szimbólum a mindent látó szem, más néven az előrelátás szeme, mely a szabadkőművességnél jóval régebbi eredetű (az ókori Egyiptomig, Hórusz szeméig nyúlik vissza), és a társaság tagjai szintén Istent jelképezik vele. Kevésbé közismert szabadkőműves jelkép a méhkas, melynek szimbolikája valószínűleg a „szorgos méhekhez hasonló” kőművesekre utal.

3. Tényleg létezik szabadkőműves kézfogás

És nem csak egy, hanem számtalan különböző változat. A páholyok tagjai, az inasok, legények és mesterek a hierarchiában betöltött szerepüknek megfelelő különleges kézfogással üdvözlik egymást. A kézfogásoknak a szertartások során is szerepük van, a különböző rítusok alkalmával más-más kézfogásokat használnak, ezért is van annyi belőlük.

4. A katolikus egyház tiltja, hogy tagjai szabadkőművesek legyenek

Bár a szabadkőművesség nem vallás, a tagok hisznek egy felsőbb isteni hatalom, a Világegyetem Nagy Építőmesterének létezésében. Bizonyos vallások ugyanakkor ellenségesen tekintenek a társaságra: a katolikus egyház 1738-ban kiátkozta a szabadkőműveseket, nem nézték ugyanis jó szemmel a páholyokban folyó, gyanúsnak tűnő titkos szertartásokat, a 19. században pedig a Vatikán már egyenesen a Sátán szolgáinak nevezte a társaság tagjait. Az 1983-ban kiadott és máig hatályos állásfoglalás szerint az egyház továbbra is tiltja a katolikusok szabadkőműves tevékenységét és azt, hogy szabadkőművesek részt vehessenek a szentáldozásban.

5. Amerikában párt alakult ellenük

Közismert, hogy az Egyesült Államok alapító atyái és későbbi jelentős politikai személyiségei között számos szabadkőműves volt. Az ő befolyásuk egyeseket annyira aggasztott, hogy pártot alapítottak a közéletből való kiszorításuk érdekében. Az 1828-ban alakult Anti-Masonic Party, vagyis Szabadkőművesség-ellenes Párt tagjai összeesküvés-elméletekkel próbálták bizonygatni a páholyok ördögi destruktív tevékenységét, még egy korabeli hírhedt gyilkosságot is igyekeztek a nyakukba varrni, mondván az áldozat nyilvánosságra akarta hozni a társaság belső titkait, ezért életével kellett fizetnie.

Benjamin Franklin egy szabadkőműves-páholy alapító szertartásán 1790 körül.
Benjamin Franklin egy szabadkőműves-páholy alapító szertartásán 1790 körül.Kean Collection / Getty Images Hungary

6. Továbbra is az XY-kromoszóma dominál

A páholyok világa igazi férfiklub, melynek tagságába hagyományosan nem vesznek fel nőket. A szabadkőművesség első írásbeli alkotmányaként ismert, James Mason angol lelkész által 1723-ban írt szabályzat szerint a nők, az ateisták és a rabszolgák ki vannak zárva a társaságból. Ugyan ma már létezik a Keleti csillag nevű női szabadkőműves rend, és számos páholy engedi, hogy nők is csatlakozzanak a tagsághoz, a világ jelentős részében továbbra is tiltott a csatlakozásuk, ugyanúgy, ahogy az ateistáké is. Az USA-ban, különösen a déli államokban számos páholy fenntartja a szegregációt is, vagyis nem enged feketéket a tagjai közé.

7. Rengeteg történelmi személy volt szabadkőműves

Az USA alapító atyái és történelemformáló személyei – mint George Washington, Benjamin Franklin és Franklin D. Roosevelt – mellett a társaság tagja volt többek között Winston Churchill brit miniszterelnök, Henry Ford iparmágnás, Wolfgang Amadeus Mozart (A varázsfuvola tele van szabadkőműves szimbolikával), a híres westernszínész John Wayne, vagy éppen Buzz Aldrin űrhajós, a második ember a Holdon. Magyarországon szintén virágzott a szabadkőművesség, a tagok között volt például Kossuth Lajos, Heltai Jenő, Ady Endre, Kosztolányi Dezső, Benedek Elek, Csáth Géza, Hajós Alfréd, Kőrösi Csoma Sándor, Zsolnay Vilmos és Wekerle Sándor.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra