A természet csodái: Hogyan születik két narancssárga tigrisnek fehér kölyke?

tcs cover

A fehér tigris valóban a természet csodája, előfordulásáról viszont sokkal inkább a gének tehetnek, mint a bolygók állása és a véletlen.

A masayai Nemzeti Állatkert tigriseinek gyér bambuszligetekkel és árnyat adó pálmáival beültetett kifutóján új jövevényre várnak. A bengáli tigriskölyök a napokban született, és gondozója látja el, amíg a mamája nem képes őt szoptatni. Nievének, azaz Hónak keresztelték a színe miatt. A kölyök ugyanis fekete csíkjaitól eltekintve tetőtől talpig fehér. Pedig a szülei mindketten a tigrisek jellegzetes rozsdavörös bundáját viselik. Hogyan lehetséges ez? Meglepő, de a válasz nem a szomszédos kifutó lakójának háza táján keresendő. 

Mindenekelőtt fontos tisztázni, hogy a fehér tigris nem egy külön faj, hanem a bengáli tigris fehér színváltozata. Mivel ezeknek az egyedeknek különleges színük miatt – bundájuk fehér alapon fekete csíkos, orruk rózsaszín, szemük kék – kisebb az esélyük a túlélésre, vadon meglehetősen ritkán fordulnak elő, időnként azonban felbukkan egy-egy példány India némely régiójában. 

A szabadon élő fehér tigrisek nagyon ritkák
A szabadon élő fehér tigrisek nagyon ritkákEMPPhotography / Getty Images Hungary

2013-ban egy kínai kutatócsoport fedezte fel azt az SLC45A2 nevű pigmentgént, amelynek egy változata megakadályozza a fehér tigriseknél a vörös és sárga pigmentek termelődését, és amelyeknek a bengáli tigrisek narancssárga bundájukat köszönhetik. 

Az indiai szubkontinensen először az 1500-as években észleltek vadon élő fehér tigrist, legutóbb pedig 1958-ban. Ma csak fogságban élő példányaikról tudunk, és szinte mindegyikük egy Mohan nevű hímtől származik, akit 1951-ben fogtak el Közép-Indiában. 

Mohant és utódait szándékosan tették ki beltenyészetnek, hogy növeljék az esélyét a fehér prém mutációt hordozó génvariáció továbböröklődésének. A próbálkozás elérte a célját, de a beltenyésztés számos problémához – korai elpusztuláshoz, halva születéshez és deformációhoz – vezetett. 

Két narancssárga tigrisnek is születhet fehér kölyke, ha a felmenők között volt fehér tigris
Két narancssárga tigrisnek is születhet fehér kölyke, ha a felmenők között volt fehér tigrisDrRave / Getty Images Hungary

Mivel az állatkertek a vadon élő populációk védelme helyett inkább a veszélyeztetett fajok tenyésztésére összpontosítanak, az egészségügyi problémák és a fehér tigrisek genetikai sokféleségének hiánya általános problémához vezetett. 2011-ben ezért az Állatkertek és Akváriumok Világszövetsége bejelentette, hogy akkreditált intézményeinek tilos szándékosan ritka színű állatokat tenyészteniük. 

A mutáció azonban tovább él a fogságban tartott tigrisekben, és mivel a tulajdonság recesszív módon öröklődhet, ezért a nem fehér egyedek is képesek átadni utódaiknak. Ennél a pontnál érkeztünk el Nieve fehér bundájának rejtélyéhez: a tigriskölyök nagyapja szintén fehér volt. Mivel mindkét szülője hordozta a recesszív gént, annak ellenére születhetett fehér tigrisnek, hogy az anya- és az apatigris is narancssárga.   

A természet csodái 

Új sorozatunkban az élővilág működésének egy-egy érdekes mozzanatáról, közkedvelt vagy éppen kevésbé ismert szereplőjéről, különleges és ritka természeti jelenségekről olvashatsz. Tudtad például, hogy az elefántok nemek és nyelvek szerint osztályozzák az embereket, vagy hogy a rénszarvasok szeme télen kék színűvé változik? És azt, hogy a koalák ujjlenyomata annyira hasonlít az emberére, hogy akár egy nyomozást is tévútra vihet? Az ámulatba ejtésen túl azonban a természet világának végességére és sebezhetőségére is szeretnénk felhívni olvasóink figyelmét: arra, hogy az egyetlen kiút a magunk által előidézett válságból az, ha helyreállítjuk bolygónk vészesen lecsökkent biodiverzitását.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek