Mindent tudsz a legdurvább diktátorokról? Kvíz

diktátorok cover

1956. november 4-én hajnalban a Különleges Hadtest alakulatai bevonultak Budapestre. Előbb a pesti oldalt sikerült a Duna teljes vonalán ellenőrzésük alá vonni, majd Budára átkelve akadálytalanul tudták elfoglalni a főváros különböző pontjait. Az elkövetkező bő egy hétben a hatalom lépésről lépésre törte meg a felkelők ellenállását, a forradalmat pedig nemcsak leverték, de ellenforradalomnak is minősítették, és azonnali megtorló intézkedéseket vezettek be.

Jól szemléltetik a diktatúra ügyintézési módszereit a fenti események: hatalommal való visszaélés, erőszak, majd némi történelemhamisító kommunikáció. Ráadásul, regnáljanak térben és időben bárhol a teljhatalmat birtoklók, a totalitárius rendszerek közös vonása mindenütt a gátlástalanság, a megalománia és a vezető személyéhez kapcsolódó kultusz. 

Az emberiség történetében számtalan országban, birodalomban és minden történelmi korszakban előfordultak a ma diktátorként hivatkozott, totalitárius rendszereket működtető megszállottak. Nevük, cselekedeteik hosszú időn át fennmaradnak. Neked is dereng valami?

Minden kérdés megválaszolására 30 másodperc áll rendelkezésedre. Jelöld meg a helyes választ, vagy várd ki az idő végét, vagy kattints a "Következő kérdés" gombra. A linkre kattintva elindul a játék.

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbáld meg újra.

Indulhat a kvíz!

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Borítókép és címlapkép: Csabai Kristóf / Dívány.hu

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek