Miért van egy aprócska lyuk a szemhéjunk alján?

Feltűnt már, hogy vajon mit keres egy apró mélyedés az alsó és felső szemhéjad belső peremén? Nem mindenkinél látható egyértelműen, pedig biológiai szerepe van, mutatjuk is, hogy mi!

Állj a tükör elé, és a szempilládnál fogva egy kicsit fordítsd ki a felső szemhéjad! Az orrod felé eső részében, két-három milliméterre a szemhéj szélétől kell megtalálnod egy kis lyukat, majd ennek a párját az alsó szemhéjadon is. Megvan? Gratulálunk, akkor megtaláltad a könnypontodat, azaz latinul a lacrimal punctumodat. Nincs ott semmi? Ne aggódj, az is rendben van. Mérete és láthatósága egyénenként változik: van, akinél egyértelműen látszik, mások hosszas keresgélés után sem bukkannak rá. 

Na jó, de mire való?

A szem anatómiai vizsgálatakor kiderül, hogy a könnymirigyek a felső szemhéj külső széleinél helyezkednek el, ám a felső és alsó könnycsatornák a könnytömlővel és az alatta elhelyezkedő könnyvezetékkel együtt a szemünk belső oldalán foglalnak helyet. A könnymirigy által termelt váladék a felső szemhéjnál található kivezető csöveken át érkezik a szembe. Ahogy pislogunk, a sós víz, összekeveredve az egyéb mirigyek olajos váladékával, az egész szemet megnedvesíti. Az apró kis lyukak a szemhéj szélein a kivezető csatornák, és egyfajta szelepként működnek. Segítenek eltávolítani a felesleges könnyet a szemből a külvilágba és a könnyvezetékeken át a könnytömlőbe, a könnyvezetékbe, onnan az orrnyílásba. Ezért jön könny az orrunkból, amikor sírunk.

Az alsó szemhéjon a legkönnyebb megtalálni
Az alsó szemhéjon a legkönnyebb megtalálniWikimedia Commons/Diogo Melo Rocha

Mi történik, ha nekem nincs olyan?

A könnypontok mérete változatos lehet. Akinek túl kicsik, vagy akár teljesen hiányoznak, esetleg el vannak záródva valamilyen szennyeződéstől, azoknak a szeme állandóan könnyes. A tünetekért a könnycsatornák elzáródása is felelős lehet, ezek az apró járatok a könnyponttól tartanak az orr felé. Gyakori állapot ez újszülötteknél, ilyenkor az orvos egy rövid művelet során átmossa a csatornákat, megszüntetve a dugulást. Felnőtteknél is előfordulhat ilyen sérülés, fertőzés, vagy legrosszabb esetben daganat miatt. 

Azoknál viszont, akik a szem kiszáradásával küzdenek, esetenként aprócska dugókat helyeznek a könnypontokba, így megakadályozva a könny kijutását a szemből. Ritkán ugyan, de néhány embernél az is előfordul, hogy a könnypontok áramlása a visszájára fordul, s a kis lyukakon keresztül könny, más váladék, levegő vagy vér ürül a szembe. Korrigálandó problémaként előfordulhat még a szemhéj kifordulása is, ez esetben a könnypont nem tudja ellátni elvezető funkcióját – ám ez plasztikai műtéttel helyreállítható állapot.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Megtaláltad a könnypontjaidat?

Oszd meg másokkal is!
Mustra