Így intézheted zölden a banki ügyeidet is

Ha az a célunk, hogy az életünk lehető legtöbb területén környezetkímélők legyünk, nem tehetünk kivételt a bankolási szokásainkkal sem. De vajon milyen lehetőségeink vannak, ha zölden akarunk bankolni?

Nemcsak a tavalyi év, de 2020 vezényszava is nagy valószínűséggel a klímavédelem lesz. Egyre gyakrabban és egyre többen választják a mindennapok során a zöld alternatívákat, a környezettudatos döntéseket, elég csak a zero waste mozgalomra vagy a műanyagmentes hónapokra gondolni.

De mi a helyzet, ha egy kevésbé népszerű és fókuszban lévő területen, a bankolásban is zölden szeretnénk eljárni? A Bank360.hu pénzügyi szakportál gyűjtése szerint rengeteget tehetünk azért, hogy némiképp csökkentsük a bolygónkra nehezedő ökológiai súlyt, akár a bankoláson keresztül is. De mire érdemes figyelnünk, ha zölden akarunk bankolni?

Dobjuk a papírt

Mára a hazai pénzügyi szektor is ráébredt: zöldülniük kell. Az elmúlt egy-két évben sokat tettek azért, hogy kisebb legyen az általuk hagyott ökológiai lábnyom, és megannyi környezetkímélő megoldás látott napvilágot.

Elsősorban a papírmentes ügyintézés kialakítása, a folyamatok digitalizálása a leggyakoribb lépés, amelyekkel a bankok elkezdtek foglalkozni” – árulta el Veres Patrik, a Bank360.hu szakértője. A portál elemzése szerint bizonyos bankoknál egyetlen hitelfelvétel a mai napig is akár 60-80 oldal papíralapú dokumentációval jár, de egy egyszerűbb számlanyitás is 10-20 A4-es papír kinyomtatásába kerül ügyfelenként.

Éppen ezt küszöbölhetjük ki a digitális bankolással, digitális aláírással. Már hazánkban is több olyan bank működik, amelyek közel teljesen papírmentesek, nemcsak az ügyintézés, de a háttérmunkák során is. Így az összes dokumentumunk elektronikusan hitelesített formában tárolódik el a banknál, és a netbankon keresztül bármikor könnyedén visszakereshetünk egy szerződést vagy egy módosítást.

Érdemes tehát a bankfióki látogatás helyett a digitális csatornákat, a net- és mobilbankokat használni, és saját kezűleg leadni a megbízásokat. Ezzel nem csak papírmentesítjük az ügyintézést, de pénzt és időt spórolunk, hiszen jellemzően a digitális bankszámlák a legolcsóbbak is az oldal bankszámla-kalkulátora alapján.

Biztos, hogy a kedvenc kávézódban is lehet kártyával fizetni
Biztos, hogy a kedvenc kávézódban is lehet kártyával fizetniZinkevych / Getty Images Hungary

Hitel? Bankszámla? Csak digitálisan!

Az utóbbi két év nagy újítása volt a teljesen digitális hitelfelvétel és bankszámlanyitás.

Ma már nem egy hazai nagybank kínál teljesen online felvehető személyi kölcsönt, azaz semmit nem kell kinyomtatni, sehova nem kell utazni, hanem otthonról, akár saját laptopunkon keresztül lezavarhatjuk a hitelfelvételt. A Bank360.hu szerint a lehetőség egyelőre személyi kölcsön és áruhitel esetében érhető el (a jelzálog-hitelezésnél a társintézmények digitalizációja még hiányzik) és akár 1 órán belül a számlánkon lehet a pénz.

Szintén kényelmes és környezetkímélő megoldás, ha online nyitjuk bankszámlánkat. Ekkor – ahogy a hitelfelvétel esetén is – bárhonnan indíthatjuk a folyamatot. A legtöbb bank videócseten keresztül bizonyosodik meg arról, hogy tényleg mi magunk akarunk számlát nyitni és rendelkezünk hozzá a megfelelő igazolványokkal is. Vállalkozói bankszámla így egyelőre még nem áll a rendelkezésünkre széles körben, jelenleg egy bank kínál egyéni vállalkozóknak számlát így, de hamarosan a vállalati termékeknél is megismerkedhetünk új digitális, környezetkímélőbb megoldásokkal.

Felejtsük el a készpénzt

Nemcsak anyagilag, de környezetvédelmi szempontból is igen nagy teher a magyarok készpénzfüggősége. A jegybanki adatok szerint a forgalomban lévő készpénz állománya 2019 decemberében átlépte a 6627 milliárd forintot. Évről évre egyre több készpénz kerül forgalomba, holott nemzetgazdasági szempontok alapján ez a legdrágább fizetési mód. Ezen tud némileg változtatni a március 2-án induló azonnali fizetési rendszer, amely alapjaiban változtatja meg a bankolási szokásokat. Az új rendszerrel az év minden napján 0-24 óráig utalhatunk, az összeg pedig 5 másodpercen belül jóváíródik a másik fél számláján. Ráadásul az utaláshoz elég lesz akár egy e-mail-cím vagy telefonszám, nem kell a bankszámlaszámmal bíbelődi.

Ma már bármit elintézhetünk netbankon keresztül
Ma már bármit elintézhetünk netbankon keresztülGeorgijevic / Getty Images Hungary

Legyen a befektetésünk is zöld

Több hazai pénzintézet is felismerte, hogy egy jelentős réteg a befektetéseiben is környezettudatos, és szeretne olyan cégekbe fektetni, amelyek fenntarthatóan működnek. Ők bizonyos ügyek mellett is kiállnak befektetéseikkel, nem jöhetnek szóba például a dohány- vagy olajipari vállalatok, viszont aktívan keresik a zöld szempontból is megbízható cégeket.

Éppen ezért kínálnak ma már a bankok a magyar ügyfeleknek is úgynevezett zöld befektetési alapokat, amelyeket megvásárolva olyan tucatnyi multinacionális vállalatban szerezhetünk részesedést, amelyeknél szempont a fenntartható fejlődés, megfelelnek a környezetvédelmi mutatóknak vagy éppen a megújuló energiákkal, zöldközlekedés fejlesztésével foglalkoznak. Érdemes ezeket keresnünk és választanunk, ha nem csak az a fontos, hogyan gyarapodik a megtakarításunk, de szeretnénk a pénzünket környezetvédelmi szempontból is jó helyen tudni.

Még zöldebb pénzügyek a jövőben

A hazai bankokat felügyelő Magyar Nemzeti Bank zászlajára tűzte a „zöld pénzügyeket”, és stratégiai célnak tekinti, hogy a pénzügyi közvetítőrendszer erőteljesebben támogassa a környezeti fenntarthatóságot.

Az egyeztetések jelenlegi állapota alapján ez akár olyan konkrét lépéseket is jelenthet, amelyek kihatnak a teljes bankszektor hatékonyabb működésére. Ilyen lépés például a karbonsemlegesség elérése a banki infrastruktúrák korszerűsítésével megújuló energiaforrások bevonásával. De a konkrét, lakosságot érintő zöldtermékek bevezetése is terítéken van: ilyen a lakás-korszerűsítések támogatása úgy, hogy a bank kamatkedvezményt ad a jelzáloghitel díjaiból, ha megfelelő besorolású lesz a korszerűsített ingatlan. Ugyanígy az autófinanszírozás is lehet kedvezőbb, ha megfelelő környezetvédelmi osztályba tartozó gépjárművet vennénk.

Ezek a konstrukciók tehát már most megtalálhatók egy pénzintézetnél, de a szakportál szerint 2020-ban egyre több zöldtermék kerül fel a bankok palettájára, és bőven tud majd válogatni az, aki szeretné a pénzügyeit is zölden intézni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek