Gyilkosság vagy baleset? Rejtélyes holttest a kéményben

2015-ben egy tinédzser fiú holttestére bukkantak, mely évek óta egy lebontásra váró ház kéményébe volt beszorulva. Baleset, öngyilkosság vagy gyilkosság történt?

2008 márciusában a coloradói Woodland Parkban élő 18 éves Joshua Vernon Maddux sétálni indult otthonról, azonban sohasem tért haza. A jó tanulóként, tehetséges zenészként és íróként ismert fiú nyomtalanul eltűnt, és a hatóságoknak semmit sem sikerült kideríteniük a hollétéről, egészen addig, míg hét évvel később elő nem került Joshua holtteste, beszorulva egy közeli romház kéményébe. A Medium True Crime írása feleleveníti a különös esetet.

Hét év után találták meg az eltűnt fiú holttestét

Joshua szülei elváltak, a fiú bátyja pedig két évvel korábban öngyilkos lett. Joshua az eltűnés idején apjával és két lánytestvérével élt. Életvidám, nyitott természetű fiú volt, aki jó kedélyűnek mutatkozott az eltűnését megelőző hetekben. Miután nyoma veszett, és a rendőrség sem talált semmi nyomot Joshua hollétével kapcsolatban, az apa azt gondolta, talán elszökött otthonról, hogy új életet kezdjen zenészként vagy íróként. Arra is gondolt, talán a bátyja öngyilkossága vette rá a szökésre Joshuát, hiszen épp akkor volt a tragédia második évfordulója.

Végül a fiú holtteste csak sok évvel később, nem várt helyről került elő. A kérdéses épület alig másfél kilométerre található a család otthonától, egy környékbeli kiserdőben. Eredetileg kocsmaként funkcionált, míg az 1950-es években meg nem vette egy Chuck Murphy nevű helyi férfi. Murphy öccse egészen 2005-ig a házban lakott. Miután elköltözött, az épület tíz évig állt üresen, bontásra várva. 2015-ben Murphy végre rászánta magát, hogy eltakarítsa a romházat. A munkálatok közben talált rá a kéménybe beszorult, hét éve ott bomló holttestre.

Joshua Maddux és a ház, ahol a holttestét megtalálták
Joshua Maddux és a ház, ahol a holttestét megtalálták

A test magzatpózban, fejjel lefelé volt beszorulva a kéménybe. A fogak vizsgálatából sikerült azonosítani a holttestet. A boncolás feltárta, hogy Joshua nem fogyasztott drogot a halála előtt, és sérülések sem voltak a testén. Sem golyónyomok, sem késelés, sem ütés jelei nem voltak láthatók, és egyetlen csontja sem tört el. A halottkém azt is megállapította, hogy a fiú nem azonnal halt meg a kéményben, hanem oda beszorulva kiszáradás és kihűlés végzett vele.

Több dolog sem stimmelt

A vizsgálat ezek alapján azt állapította meg, hogy a halál oka baleset volt. A 183 centi magas, 68 kilós Joshua megpróbált fejjel lefelé bemászni a kéménybe, de túl nagy volt hozzá, ezért nem tudott leereszkedni, félúton megakadt. Mivel senki sem volt a környéken, hiába kiabált segítségért. Murphy azonban úgy véli, gyilkosságról van szó, és valaki szándékosan nyomta bele a fiút a kéménybe. Szerinte legalább két ember kellett ahhoz, hogy ebben a pozícióban a kéménybe kerülhessen a test.

A balesetet kétségbe vonók három gyanús részletet említenek, ami szerintük a szándékos emberölésre utal. Először is, a kéményen egy acélháló volt, hogy védje a házat a berepülő madaraktól és bemászó állatoktól. A hatóságok nem találták meg a szerkezetet a helyszínen, bár az is igaz, hogy ekkor a ház már bontás alatt volt, ezért korábban leszerelhették. Másodszor, a konyhából kivittek egy nagy, fa reggeliző asztalt, és a nappaliban a kályha elé rakták. Harmadszor, a holttest csak egy pulóvert viselt – Joshua többi ruhadarabja, közte a cipője és a zoknija a ház belsejében volt a kályhánál leterítve.

A Murphytől származó információk birtokában a hatóságok három nappal később újraindították a vizsgálatot, azonban ismét arra a végkövetkeztetésre jutottak, hogy baleset történt. Eközben a rendőrség kikérdezte Joshua ismerőseit, hátha valaki hasznos segítséggel szolgálhat. Ezeket a vallomásokat végül nem vették figyelembe, a megkérdezettek egyike, Joshua volt iskolatársa és barátja azonban a Redditen is közzétett egy gyanúra okot adó történetet. Eszerint az eltűnése előtt nem sokkal Joshua összehaverkodott egy Andy nevű gitáros sráccal, aki egyik közös ismerősüknek azt mondta, Joshuával Új-Mexikóba készülnek utazni.

Felmerült egy lehetséges elkövető neve

A történetben szereplő fiú, Andrew Richard Newman érettségi után valóban elszökött otthonról, és ide-oda vándorolva élt. Többször is meggyűlt a baja a törvénnyel, bűnösnek találták többek között egy rendőr elleni fizikai támadásban, nagy értékű lopásban és ittasan elkövetett bűncselekményekben is. 2009-ben – Joshua nélkül – tényleg eljutott Új-Mexikóba, ahol egy barátjánál, James Wellitónál lakott. Wellito ápolóként viselte egy idős férfi gondját. Egy ízben, miközben Wellito zuhanyzott, Newman halálra késelte az öregembert.

Rejtélyes holttest a kéményben
Rejtélyes holttest a kéménybenSimplyCreativePhotography / Getty Images Hungary

Hónapokkal később a rendőrök Texasban találtak rá Newmanre, aki hajléktalanként vándorolt, és házakba kopogtatott be, víz és élelem reményében. A férfinak ekkor már hat államban volt priusza, és gyilkosságért, illetve betöréses lopásért is körözték. Newman egy másik gyilkosságot is bevallott – egy nőt Új-Mexikóban belegyömöszölt egy hordóba –, melyért korábban mást már elítéltek.

Joshua barátai annak idején próbálták meggyőzni a hatóságokat, hogy a fiú halálának ügyében is vegyék elő Newmant. A hivatalos szervek azonban azt válaszolták, Joshua minden valószínűség szerint életben van. Newman többször is kérkedett vele, hogy Joshuát „begyömöszölte egy lyukba”. A férfi jelenleg elmegyógyintézetbe zárva tölti büntetését.

Egy másik lehetséges gyanúsított neve is felmerült Joshua halálával kapcsolatban, a halottkém azonban úgy vélte, a meg nem nevezett férfi fizikailag túl gyenge lett volna hozzá, hogy a fiút a kéménybe gyömöszölje. Joshua Maddux holttestét végül – hét évvel a halála után – örök nyugalomra helyezték. Halálának körülményei azonban máig sem teljesen tisztázottak.

Oszd meg másokkal is!
Mustra